background img
banner
banner

Έλαμψαν τα άρματα και οι στολές του ’21! | ΦΩΤΟ

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Με το αίσθημα της πατριωτικής υπερηφάνειας παρέλασαν οι απανταχού Αναβιωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν προχθες Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης τιμώντας έτσι την τελευταία ημέρα των τετραήμερων φετινών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Εκατοντάδες τσολιάδες, χορευτές, ένστολοι, φουστανελάδες και Αναβιωτές κάθε ηλικίας, βρέθηκαν στην παρέλαση της χθεσινής ημέρας και πλαισίωσαν εξαιρετικά τις τελικές δράσεις σε ένα μουντό πρωινό, που είχε αρκετό κρύο αλλά και λιγότερο κόσμο από το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Αναβιωτές ¨έκλεψαν¨ και πάλι την… παράσταση

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση ντόπιων αλλά και σωματείων ή συλλόγων αναβιωτικού χαρακτήρα από διάφορα μέρη της χώρας, δεν έμεινε ασχολίαστη από κανέναν και δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση. Γυναίκες και άνδρες, κατά γενική ομολογία με εμβληματικές ενδυμασίες αλλά και… θεατρικά ύφη, ενσαρκώνοντας απολύτως τον “ρόλο” που εξέφραζαν, κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά και το απόλυτο χειροκρότημα. Με πρόχειρους υπολογισμούς, το διήμερο (Σάββατο και Κυριακή 28 και 29 του μήνα) βρέθηκαν στην τιμώμενη “Βοστίτσα” τουλάχιστον 720 άνθρωποι από κάθε σημείο της χώρας, μέλη συλλόγων αναβίωσης, χορευτικών σωματείων, αλλά και αρκετοί ιδιώτες. Πρωτοστάτης στην όλη διαδικασία, ήταν και πάλι ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” που ξεχωρίζει σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Όλοι όσοι παρέλασαν στην οδό Μητροπόλεως, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, είχαν ντυθεί με ιστορικές φορεσιές, είχαν λάβαρα και γιαταγάνια, χατζάρες και κουμπούρια της τότε εποχής, κατά 80% συλλεκτικά και σπάνια κομμάτια, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Οι παρελαύνοντες με τα λάβαρα, τα παραδοσιακά όπλα και τις εντυπωσιακές ενδυμασίες της τότε εποχής, ξεκίνησαν την εκδήλωση από την πάνω μεριά της οδού Μητροπόλεως και κατέληξαν στο ύψος του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, βάζοντας στο κλίμα της εποχής εκείνης, τους λιγοστούς Αιγιαλείς, που είχαν βγει για να χειροκροτήσουν την συνολική προσπάθεια. Οι δε συμμετέχοντες, ήταν γεμάτοι υπερηφάνεια αλλά και αξιοπρέπεια, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Αιγιάλειας στην οριστική επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού.

Ποιοι παρέστησαν

Στην όμορφη και γεμάτη παλμό παρέλαση που ακολούθησε, παρέστη μέρος του Ιερού Κλήρου αλλά και οι Αρχές, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, έξω ακριβώς από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης. Η εκκίνηση των τμημάτων έγινε, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου “Η Ευτέρπη” η οποία μόλις έφτασε στο ύψος των επισήμων στάθηκε στο πεζοδρόμιο, απέναντι από αυτούς.

Το “παρών” στην εμβληματική δράση έδωσαν μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, η βουλευτής της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, Διαμάντω Βασιλακόπουλου – Καρτσωνάκη και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Κωνσταντίνος Πλαπούτας καθώς και ο γραμματέας Αντώνης Πετμεζάς, ο Γιώργος Ρούσσος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, οι διοικητές των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, μέλη του Εμπορικού – Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου της Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος και η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή αλλά και εκπρόσωποι της Ι.Λ.Ε.Α.

Επίσης συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” Λάμπης Ψυχογιάννης, ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος, εκπρόσωποι του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου, εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, πρόεδροι φορέων και συλλόγων, πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και βέβαια, δεκάδες προσκεκλημένοι των ομάδων και των σωματείων που παρέλασαν. Η παρέλαση διήρκεσε περίπου 40’ με τον κίνδυνο να… ψιχαλίσει, ανά πάσα στιγμή. Την συνολική ηχητική κάλυψη είχε ο Νίκος Μανέτας. Όσο περνούσε η ώρα, το κρύο γινόταν όλο και πιο έντονο, παρά την ηλιοφάνεια της χειμωνιάτικης ημέρας…

Αυτοί παρέλασαν την Κυριακή στην Μητροπόλεως

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, Ελληνομνήμονες “Σπύρος Κατσίρας”, Σύλλογος Νεδουσαίων, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Άγημα «Καρατζάς», Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς «Λιάρος», Όμιλος Αιτωλικού «Ταξιάρχες», Αναβιωτικός Σύλλογος «Σάλωνα του ’21», Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του ’21 “Ο Επίσκοπος Σαλώνων «Ησαΐας»”, Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών, Ναυπακτίας «Έπαχτος», Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», Φρουρά Ακροπόλεως, Σώμα απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Ένωση», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», Τμήμα αναβίωσης – Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος, Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν χορώ», Εργαστήρι φορεσιών Νίκος Πλακίδας-Κατοχής Μεσολογγίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας Αγία Τριάδα, Ομάδα Αναβίωσης «Αρματολοί», Αναβιωτική Ομάδα Αιγιαλείας, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Χορευτικός Όμιλος «Αχαιοί», Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Μουσείο Ιστορίας – Λαογραφίας Λόγγου, Στέγη Πολιτισμού Αγίας Λαύρας, Αχαϊκό Εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης, Πολιτιστικό Σωματείο “Άρατος”


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr