background img
banner
banner

Με συγκίνηση και δέος…

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΤΗΣ ΤΕΜΕΝΗΣ

Ίσως η πιο λαμπρή και η πιο σπουδαία ημέρα τιμής στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, το κορυφαίο πολιτικό γεγονός πριν από την Επανάσταση, ήταν της 28ης Ιανουαρίου. Το πρωί του Σαββάτου, σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, τόσο στον νέο όσο και στον παλαιό ναό του Άη Γιώργη της Τέμενης, αποδόθηκε τιμή στους ιεράρχες που έλαβαν μέρος στη Συνέλευση και τον Αγώνα για τη Λευτεριά. Η προσέγγιση της προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνας Μπεντεβή κατά τον πανηγυρικό της ημέρας, ήταν η πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη, γεννώντας στην ψυχή του ακροατή της, ένα συναίσθημα έντονης υπερηφάνειας, ενώ και μόνο η ιδέα ότι αποδεδειγμένα το σημείο εκείνο φιλοξένησε μία από τις ιστορικές συσκέψεις, προκάλεσε δέος.

Αρχικά εψάλη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκη. Παρέστησαν, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης και Νίκος Καραΐσκος, οι δημοτικοί αρχηγοί Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη, ο γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπολος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννούλης, ο κοινοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μαυρίδης, κ.ά.

Στην ομιλία του, ο Πρωτοσύγκελος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου που δεν κατέστη εφικτό να παραστεί, επισημαίνοντας: ΄΄Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον περικαλλή τούτο ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του ιστορικού παλαιού ναού του Αγίου Γεωργίου που υπήρξε και μοναστηριακός ναός και μετόχιο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, συνεχίζοντας τις λατρευτικές εκδηλώσεις για το μεγάλο γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσης, που έμελλε να αλλάξει τον ρουν της ελληνικής ιστορίας, καθώς οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνελεύσεως σήμαναν και την έναρξη της Επαναστάσεως. Αυτό το γεγονός δεν έχει μόνο τοπική σημασία αλλά και εθνική. Είναι ένα μεγάλο και κορυφαίο ιστορικό γεγονός΄΄.

Η αναγνώριση και η καθιέρωση της γιορτής

Ακολούθησε η ομιλία για την ιστορική επέτειο, από την κ. Μπεντεβή, Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου, η οποία αρχικά έκανε μία παρένθεση, λέγοντας πως ΄΄η Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν ένα γεγονός πολύ σημαντικό που όμως οι δόκιμες ιστορίες την κατέγραφαν στα ψιλά ή καθόλου. Ως εκπαιδευτικός δεν τη δίδαξα ποτέ καθώς δεν υπήρχε στα βιβλία. Εντρυφώντας όμως στις πηγές, επισημάναμε ότι ήταν το σπουδαιότερο γεγονός στις παραμονές της Επανάστασης, γιατί δρομολόγησε την εγρήγορση και προετοιμασία για την αρχή του αγώνα. Κάναμε πολύ αγώνα και προσωπικά επί 30 έτη για να πείσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πολιτεία και κυρίως την δύσπιστη τοπική κοινωνία. Καταλήξαμε να φτάσει η πρότασή μας για καθιέρωση της γιορτής στο ΣτΕ, που κατήρτησε μία επιτροπή από επιστήμονες για να αποφασίσουν και από αυτούς έγινε αποδεκτό ότι ήταν η πρώτη πολιτική πράξη της νεότερης Ελλάδας. Στα 100 χρόνια του 1821 και μάλιστα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, με αναφορά στην προσωπικότητα και συμβολή του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τονίζεται ότι δεν ήταν μόνο επίτευγμα των προκρίτων και των αρχιερέων αλλά και των εμπόρων. Ήταν εκδήλωση -σύσκεψη όλων των Ελλήνων, ήταν η χαραυγή της ελληνικής πολιτείας. Με αυτή την επισήμανση φτάσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έγινε και επίσημα η αναγνώριση΄΄.

 

Όλα τα στοιχεία συνέκλιναν στην Τέμενη

Αναφορικά με τον Άγιο Γεώργιο ως τόπο διεξαγωγής μίας εκ των συνελεύσεων, είπε: ΄΄Όταν αρχίσαμε να κοινοποιούμε κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου το γεγονός, εμφανίστηκαν κάποιοι που παρουσίασαν πολλούς Άη Γιώργηδες γιατί οι αυτόπτες μάρτυρες που έγραψαν για τη Συνέλευση, ήταν μόνο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Αμβρόσιος Φραντζής χωρίς αναφορά στον Άη Γιώργη. Η μόνη πληροφορία που είχαμε ήταν ότι η Συνέλευση της Βοστίτσας έγινε «εν τη μονή του Αγίου Γεωργίου παρά το Αίγιο». Το ποια ήταν η μονή, ως τότε, δεν ενδιέφερε τόσο πολύ την έρευνά μας, ώσπου εμφανίστηκε ο Στρατηγός Ιωάννης Κολλιόπουλος που κατέθεσε στον δήμαρχο και σε εμάς την πληροφορία. Τότε εμφανίστηκαν οκτώ Άη Γιώργηδες να τον διεκδικούν. Όμως ο ιστορικός είναι υποχρεωμένος να αναλύσει τις πηγές και να κάνει αυτοψία, να βάλει το γεγονός που ερευνά μέσα στο περιβάλλον που έγινε. Ο ιστορικός, στην προκειμένη περίπτωση, συγκρίνοντας τους Άη Γιώργηδες, κατέληξε σε αυτόν εδώ τον ναό. Έχουμε αυτή την εκκλησία επιβεβαιωμένη, ως ιστορικό μνημείο από τη Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πατρών, καθώς χτίστηκε το 1650 περίπου, ότι είναι μονύδριον και αυτό φαίνεται καθώς είναι χωμένο μέσα στη γη. Έχει πόρτα στο πλάι και κελί και το ιερό βήμα έχει προστεθεί κατόπιν, το 1843, όπως φαίνεται σε μία εικόνα εντός αυτού. Ήταν ένας μοναστηριακού τύπου χώρος που μπορούσε να χωρέσει τη συνέλευση΄΄.

΄΄Εδώ στον Άη Γιώργη, κατά πάσα πιθανότητα και τις έγκυρες ενδείξεις έγινε τουλάχιστον η τελευταία σύσκεψη. Και δεν μπορούσε να γίνει σε άλλο χώρο. Απαιτείτο να είναι απόμακρος και ασφαλής. Σήμερα αποδίδουμε τα του Θεού τω Θεώ και προχθές αποδώσαμε τα του Καίσαρος το Καίσαρι. Έτσι λοιπόν προσδίδουμε αυτό που πραγματικά έγινε. Ότι στη συνέλευση συμμετείχαν ιεράρχες, περίπου οι μισοί, πολύ σπουδαίες προσωπικότητες. Οι περισσότεροι από τους ιεράρχες φονεύθηκαν στις φυλακές της Τρίπολης΄΄, είπε ακόμη η κ. Μπεντεβή, προσθέτοντας: ΄΄Είναι λογικό, η συγκίνησή μας σήμερα εδώ να είναι μεγαλύτερη. Εκεί παρουσιάσαμε την υπερηφάνεια μας εδώ καταθέτουμε την πίστη μας και τον σεβασμό μας στους ιεράρχες οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή Συνέλευση στη Βοστίτσα. Ανακρίβειες χωρίς υπάρχουν όπως αυτό που ακούστηκε τελευταία ότι η Συνέλευση έγινε σε μονή εντός της πόλης του Αιγίου, κάτι που είναι αδύνατον και ίσως λίγο αστείο. Καλούμε τη Μητρόπολή μας να το ψάξει αν υπήρχε τότε μονή μέσα στον ιστό του Αιγίου΄΄.

 

Τιμή στη μνήμη των Ιεραρχών

Κλείνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. τόνισε: ΄΄Ο Άη Γιώργης στη συνείδηση του υπόδουλου λαού ήταν ο ελευθερωτής Είναι ο μεγαλύτερος Άγιος για εμάς του Ορθόδοξους κι αυτό φαίνεται από την ίδρυση ναών προς τιμήν του, όπου σταθούν και βρεθούν οι Έλληνες. Αν μη τι άλλο, εμείς έχουμε εδώ τον Άη Γιώργη και καταθέτουμε και συμβολικά τον σεβασμό μας στους Ιεράρχες που συμμετείχαν σε αυτό τον χώρο. Το μήνυμα του σημερινού πανηγυρικού είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι, κάτω από τη σκέπη της πίστης μας, γιατί η ειδοποιός διαφορά του Έλληνα από του άλλους είναι η ορθόδοξη πίστη, τότε μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και σήμερα αυτό κάνουμε. Ενισχύουμε την ταλαιπωρημένη εθνική μας συνείδηση γιατί οι «Οι καιροί ου μενετοί». Πρέπει να πιστεύουμε όχι μόνο στον Θεό, αλλά να πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ψυχή και τη γενναιοψυχία των Ελλήνων!

Το αποτέλεσμα της συνδημιουργίας

Ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε: ΄΄Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Ορθοδοξία και Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες, δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία και Ορθοδοξία χωρίς Ελλάδα. Όταν αυτά τα δύο ενωμένα συνδημιουργούν τότε τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά΄΄.

Τέλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα και να δρούμε και να προοδεύουμε κάποιοι άνθρωποι αγωνίστηκαν. Όλο αυτό το εγχείρημα βασίστηκε στην ενότητα. Το μεγάλο δυστύχημα ήταν όταν οι Έλληνες διαχωρίστηκαν και δεν ήταν ενωμένοι, τότε δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα, σε τέτοιο βαθμό που κινδύνευσε η ίδια η υπόσταση του ελληνικού κράτους. Με το μήνυμα της ενότητας, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας να είμαστε καλά και πάντα η Ελλάδα μας και ο τόπος μας να προοδεύουν΄΄.

Τρισάγιο, στεφάνια και χοροί

Μετά το αντίδωρο, άπαντες βρέθηκαν έξω από τον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των συμμετεχόντων στη Συνέλευση της Βοστίτσας και εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων από τοπικούς φορείς. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης «Η Ένωση» απέδωσε εξαιρετικά παραδοσιακούς χορούς και τέλος προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα στο ενοριακό κέντρο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr