background img
banner
banner

«Προκρούστης» το Νοσοκομείο

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΝΑΑ- ΟΜ ΑΙΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΣΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΙΩΣΕΙΣ

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας και τη διαχείριση 6.500 θετικών περιστατικών covid αλλά και 71.000 εμβολιασμούς στο ενεργητικό του το Νοσοκομείο Αιγίου αποτελεί σημείο αναφοράς με την παθολογική κλινική να είναι έτοιμη να σηκώσει και το βάρος της έξαρσης των ιώσεων. Σήμερα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών λοιμώξεων που μιλά στο protionline.gr για το σοβαρό έργο που επιτελείται ώστε να καταστεί δυνατό η συμμετοχή του τοπικού ιδρύματος στο πρόγραμμα «Προκρούστης»

Ως Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής ΄΄σηκώσατε΄΄ το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης στο νοσοκομείο λόγω της πανδημίας. Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την διαχείριση του μεγάλου πλήθους κρουσμάτων και πόσο σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια αντιμετώπισής της;
Όλο το νοσοκομείο με το ξέσπασμα της πανδημίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο επερχόμενος αντίπαλος ήταν άγνωστος στην βιολογική συμπεριφορά του, την διεισδυτικότητα αλλά και την μεταδοτικότητά του. Από την άλλη μεριά η συνεχόμενη καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου (σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών) απαιτούσε όλο το έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου να λειτουργήσει άοκνα και συντεταγμένα. Έτσι παρέμεινε άτρωτο και αλώβητο, ελεύθερο κορωνοϊού, γεγονός που συστηματικά όλο το ιατρονοσηλευτικό αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό καταφέραμε. Η εντολή που εδόθη στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ήταν μεστή και επιγραμματική: στώμεν καλώς, άλλωστε το λειτούργημα το οποίο επιλέξαμε να υπηρετήσουμε γνωρίζαμε ότι περιλαμβάνει και περιόδους έντονου στρες και αυξημένων υποχρεώσεων και πολλές φορές αποβαίνει εις βάρος της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μας. Στο τέλος, έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας και μετά από διαχείριση περίπου 6.500 θετικών περιστατικών sars-cov2 – με το κύριο βάρος όπως προείπατε να πέφτει στο προσωπικό της παθολογικής κλινικής και των παθολογικών επειγόντων – μετράμε σήμερα νίκες και ήττες και το πρόσημο είναι ασύγκριτα θετικό. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο της Νοσηλευτικής Μονάδας οφείλω να αναγνωρίσω ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Η επιτυχημένη συνταγή που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, στην οποία προεδρεύω, ήταν η συνεχής βιβλιογραφική μας ενημέρωση, η εκπαίδευση του προσωπικού, η συνεργασία με το λοιμωξιολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (βρισκόμασταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μάρκο Μαραγκό).

Ταυτόχρονα συντονίσαμε και συνεργαστήκαμε συνεχώς και σε χαμηλούς τόνους με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου κ. Σωτήρη Κοίλια για την διαχείριση των ασθενών της κοινότηταςκαθώς και με άλλες δομές, όπως με τον διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Κ.Υ.Ακράτας κ. Σπύρο Μάρκου, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια αυτή.
Εξαιρετική συνεργασία επιτελέσθηκε με τον Διοικητή του νοσοκομείου καθώς και επιτελικά με τον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη για την τελική διαχείριση των περιστατικών που έχρηζαν πρόσθετης ειδικής νοσηλείας σε κλίνες covid σε εξειδικευμένες κλινικές νοσοκομείων αναφοράς της Πάτρας.

Είστε ικανοποιημένος από το πλήθος των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα στη Νοσηλευτική Μονάδα;
Η απόκτηση γενικής ανοσίας στον πληθυσμό, εξασφαλίζει την θωράκισή της και δεδομένης της σημαντικής θνητότητας της νόσου, ο εθνικός στόχος της δι’ εμβολίων ανοσίαςτέθηκε σε άμεση προτεραιότητα. Ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόκληση και το προσωπικό συμμετείχε ενεργά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στη Νοσηλευτική Μονάδα μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 71.000 εμβολιασμοί που αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Αιγιάλειας.

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους πολίτες είναι και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ποια μέτρα λαμβάνετε για την αντιμετώπισή τους, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το ποσοστό τους και αν τίθεται λόγος ανησυχίας;
Το γεγονός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της διασποράς τους είναι κύριο θέμα επιτήρησης από την επιτροπή λοιμώξεων. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από την κοινότητα.

Καθώς τα βακτήρια αποκτούν μηχανισμούς επιβίωσής τους να αντιπαρέρχονται τα γνωστά αντιβιοτικά, η κάθε αδικαιολόγητη χρήση αντιβίωσης από την κοινότητα, δημιουργεί ανθεκτικούς μικροοργανισμούς στο μικροβίωμα (δηλαδή στην μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει σε κάθε ασθενή). Έτσι πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο ένας ασθενής, μεταφέρει δυνητικά ανθεκτικούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικοί με κάθε νέα χρήση αντιβίωσης.

Ως Νοσηλευτική Μονάδα συμμετέχουμε στο θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια έχοντας δημιουργήσει την Ομάδα Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) ενώ παράλληλα γίνεται συστηματική εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αποφυγή της νοσοκομειακής διασποράς και την ορθή επιλογή ασφαλών αντιβιοτικών. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι συγγενείς ασθενών μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς αν εστιάζουν την προσοχή τους μόνον στον ασθενή για τον οποίο παρευρίσκονται στον νοσοκομειακό χώρο, αν τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής και γενικότερα αν ακολουθούν τις οδηγίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αποφεύγοντας “κοινωνικού τύπου” επαφές με άλλους συν-νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία άνθηση στον εργαστηριακό τομέα που είχε ως αποτέλεσμα το μικροβιολογικό εργαστήριο να εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα κάτω από την επιστημονική υπευθυνότητα του κ. Β. Ζωϊτόπουλου, προσφέροντας έγκαιρες και έγκριτες ταυτοποιήσεις των μικροβίων. Κατ’ αυτό τον τρόπο κατέστη δυνατή και η ουσιαστική συμμετοχή μας στο θεσμικό πρόγραμμα “Προκρούστης” έχοντας δύο στόχους:
α) την καταγραφή των βακτηριαιμιών από πολυανθεκτικά παθογόνα και
β) την συμμόρφωση στην εφαρμογή των προφυλάξεων “επαφής”.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ως πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων πως οι περιπτώσεις πανανθεκτικών μικροβίων στο νοσοκομείο είναι εξαιρετικά χαμηλές και μετριούνται στα δάκτυλα ενώ η ενδονοσοκομειακή διασπορά τους είναι μηδαμινή. Μεγάλο ποσοστό αυτών των πανανθεκτικών μικροβίων αφορά βαρύτατα πάσχοντες ασθενείς που έχουν έλθει από άλλα νοσοκομεία και στους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά ισχυρές αντιβιώσεις.

Έχετε διατελέσει κατά το πρόσφατο παρελθόν Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας και είστε για πολλά χρόνια Δ/ντής της Παθολογικής κλινικής .Ποιές οι προοπτικές της Παθολογικής κλινικής και ποιό ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να διαδραματίσει η Νοσηλευτική Μονάδα στον υγειονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής;
Με αίσθημα ικανοποίησης σας αναφέρω πώς τα τελευταία χρόνια έχει επιτελεσθεί αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου τόσο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όσο και στις κλινικές. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός μου στόχος ως Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας και επετεύχθη με την εξαιρετική συνεργασία μου με την Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και την αμέριστη στήριξη της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με κοινό στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, το νοσοκομείο εξοπλίστηκε και συνεχίζει να εξοπλίζεται με εξαιρετικά υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Στην παθολογική κλινική ανανεώθηκε το φορητό μηχάνημα υπερήχων που προσφέρει παρά τη κλίνη του ασθενούς έγκαιρη διάγνωση σε ζωτικές λειτουργίες βαρέως πασχόντων ασθενών ενώ συμβάλλει και στις στοχευμένες παρακεντήσεις. Παράλληλα αποκτήθηκε και μηχάνημα PCR πρώιμης και ταχύτατης μοριακής ταυτοποίησης ειδικών νοσημάτων, όπως φυματίωσης και άλλων ειδικών ανθεκτικών μικροβίων. Σε συνεργασία με το αναισθησιολογικό τμήμα έχει αποκτηθεί για την παθολογική κλινική φορητός αναπνευστήρας ενώ ήδη εκσυγχρονίζεται και ο στόλος των monitor της κλινικής που συμβάλλει στην σωστή παρακολούθηση των ασθενών. Έχει επίσης δρομολογηθεί για την παθολογική κλινική η απόκτηση – σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική- holter ρυθμού καθώς και μηχανήματος αιμοδιαδιήθησης, που θα θέσει σε άλλο επίπεδο την θεραπευτική προσέγγιση βαρέως πασχόντων ασθενών όταν η μεταφορά τους σε μεγαλύτερες δομές καθίσταται αδύνατη.

Ο χώρος της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ), χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την νοσηλεία ασθενών covid και άμεσα αναβαθμίζεται με την απόκτηση σταθμού παρακολούθησης όλων των κλινών της. Μετά την αποδρομή της πανδημίας η ΜΑΦ θα πρέπει να στελεχωθεί καταλλήλως με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να εξυπηρετεί τους βαρέως πάσχοντες παθολογικούς ασθενείς.

Επιπλέον ο δεύτερος διαγνωστικός άξονας του νοσοκομείου το ακτινολογικό τμήμα, στελεχώθηκε ικανοποιητικά, διαθέτοντας σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα αξονικού τομογράφου και υπερήχων ενώ δρομολογείται και η λειτουργία του ψηφιακού τρισδιάστατου μαστογράφου, ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου και έχει ενταχθεί στο Ακτινολογικό τμήμα.

Επίσης με την εξαιρετική και ανιδιοτελή αρωγή του καθηγητή Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας κ. Κ.Θωμόπουλου, οργανώθηκε και λειτουργεί το γαστρεντερολογικό ιατρείο με σύγχρονο διαγνωστικό ενδοσκοπικό μηχάνημα ανώτερου και κατώτερου πεπτικού και με μεγάλη μας χαρά μας αναμένουμε την πλήρη στελέχωσή του.

Τέλος δεχθήκαμε λαμπρές συνεργασίες και στον χειρουργικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω τον καθηγητή Ουρολογίας κ. Λιάτσικο και την από ετών συνεργασία του οφθαλμολογικού ιατρείου με τον διευθυντή Ε.Σ.Υ οφθαλμολογίας κ. Ι. Κατσιμπρή. Επίσης θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τη πολύτιμη συμβολή των πλαστικών Χειρουργών κ Σ. Μπαλάση ο οποίος συμμετέχει στα τακτικά Ιατρεία καθώς επίσης και του κ. Λ. Φωτόπουλου οι οποίοι από τον προσεχή μήνα θα πραγματοποιούν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης.

Είναι αλήθεια πως το Γ.Ν Ανατολικής Αχαΐας-Ο.Μ Αιγίου παραδοσιακά συγκεντρώνει ένα εξαιρετικά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό που επιθυμεί να υλοποιεί σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και να διατηρεί μια ιδιαίτερη περίοπτη θέση μεταξύ των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Ως Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας είχα θέσει ένα όραμα για το νοσοκομείο, οι βάσεις του οποίου έχουν ήδη τεθεί με τις προτάσεις μας στον νέο οργανισμό λειτουργίας του. Καθώς διαθέτουμε εξαίρετους συναδέλφους στο χειρουργικό τομέα, η περαιτέρω στελέχωσή της Νοσηλευτικής Μονάδας με εξειδικευμένους ιατρούς των ειδικοτήτων νευρολογίας, πνευμονολογίας, γαστρεντερολογίας και ωτορινολαρυγγολογίας (ΩΡΛ) αλλά και του σταθμού αιμοδοσίας με κλινικό αιματολόγο θα το καταστήσει ως ένα οργανωμένο κέντρο σύγχρονης παροχής μεγάλης γκάμας ιατρικών υπηρεσιών υγείας συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας.

Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με τη μεταφορά τους σε όμορους χώρους με τη Διαγνωστική υποδομή της Νοσηλευτικής Δομής είναι ένα σημαντικότατο βήμα στην ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων που προκύπτουν για την υψηλού επιπέδου παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι συνεργασίες πού ήδη υλοποιούνται μεταξύ των άλλων δομών υγείας (Κ.Υ. Ακράτας και Νοσοκομείο Καλαβρύτων) έχουν καταστήσει την υγειονομική δομή κομβικό σημείο αναφοράς στην υγειονομική μας περιφέρεια ελπίζοντας να συνοδευτεί και με παράλληλη στενότερη συνεργασία με το Κέντρο Υγείας της πόλης το οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Έπειτα από αρκετούς κλυδωνισμούς (οικονομική κρίση, covid, braindrain ιατρών)στους δύο πυλώνες του, τον παθολογικό και τον χειρουργικό τομέα έχει θέσει τα τελευταία χρόνια σταθερές βάσεις ώστε να παίζει ενεργό ρόλο στον υγειονομικό χάρτη της Ανατολικής Αχαΐας και τίθεται στις επάλξεις της σύγχρονης ιατρικής προσφοράς στον πολίτη της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr