background img
banner
banner

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Μετά την τροπολογία Bορίδη το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για όλα τα σοβαρά θέματα του Δήμου»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η απόφαση 2377/22 του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 (νόμοι Θεοδωρικάκου), δημιούργησε θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής από 2/12/2022, ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση.

Στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε δόθηκε λύση με νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο νόμος 5013/19-1-23 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή εναρμονίζεται με την απόφαση του ΣτΕ.

Στο άρθρο 31 περιγράφει ποιες αρμοδιότητες μπορεί να ασκεί η οικονομική επιτροπή και ποιες όχι. Ξεκαθαρίζει όμως, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την απόλυτη ευθύνη για τα σοβαρά θέματα του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει: ‘’Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της παρ. 1’’.

Δηλαδή τις αρμοδιότητες που παραμένουν στην οικονομική επιτροπή.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για θέματα σοβαρά που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν το Δήμο Αιγιάλειας, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, τα σκουπίδια, η πλατεία κλπ; Σημαίνει ότι μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει ότι αυτά είναι θέματα που πηγαίνουν, και θα συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και βέβαια το δημοτικό συμβούλιο θα παίρνει τις αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί πλέον κανένας να κρυφτεί και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr