background img
banner
banner

Κοπή πίτας και παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου για το ‘23

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΗ!

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με την δημιουργική διάθεση και την καλλιτεχνική έκφραση και ιστορία, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων. Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης”, έγινε η παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου με τίτλο “Και με τα βάσανα η ζωή πάλι γλυκιά είναι” και πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευφορίας.

Το ημερολόγιο είναι ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, το οποίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες και αναφέρεται στις… “ημέρες της φωτιάς” της Μικράς Ασίας, αλλά και την εποχή του ερχομού στην πατρίδα, των προσφύγων της Ιωνίας και του Πόντου. Την παρουσίαση του ημερολογίου, έκανε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και Καθηγήτρια της Φιλολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστίνα Βεΐκου, η οποία προσέγγισε το γεγονός από κάθε κοινωνική και ιστορική πλευρά. Η όλη δομή του ημερολογίου δε, αφορά τη σχέση της ιστορίας με τη λογοτεχνία, βασιζόμενη στο συγγραφικό έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και του κειμένου που έχει γράψει ως δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του, σε εφημερίδα της τότε εποχής.

Με φωτογραφίες και ντοκουμέντα

Η εισήγηση της κ. Βεΐκου στην εκδήλωση, αφορούσε στην σχέση της ιστορίας με τη λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, η Φιλόλογος αναφέρθηκε στο έργο του Χέμινγουεϊ για τη Θράκη και τις συνθήκες μέσα στις οποίες χάθηκε η Ανατολική Ελλάδα, εκείνους του μήνες του 1922. Στο ημερολόγιο και στους 12 μήνες του έτους, περιγράφεται το βίωμα των Μικρασιατών, ενώ υπάρχουν δεκάδες πληροφορίες και φωτογραφίες για τον τρόπο ζωής τους εκεί. Ουσιαστικά, χωρίζεται σε τέσσερις μικρές ενότητες και πιο συγκεκριμένα, στα χρόνια λίγο πριν τον πόλεμο η πρώτη, στα χρόνια του πολέμου η δεύτερη, στη μεγάλη καταστροφή η τρίτη και τέλος, στον ριζωμό στην Ελλάδα και τη μόνιμη εγκατάσταση όσων είχαν διωχθεί.

Το ευρηματικό ημερολόγιο, επιμελήθηκε εξολοκλήρου το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και το παρουσίασε η Φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευριδίκη Μητρογιαννοπούλου. Επιπλέον, διαβάστηκαν αποσπάσματα από κείμενα, βασιζόμενα από διάφορα δημοσιεύματα και βιβλία πού προέρχονται από λογοτεχνικές παρεμβάσεις και που έχουν σαν θέμα τα χρόνια εκείνα. Κείμενα που αναφέρονται στην εποχή, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ενώ όλο αυτό πλαισιώνεται με αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Το δε κόστος του ημερολογίου, είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αξία του και την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει από τους υπεύθυνους του Συνδέσμου.

Γεωργόπουλος: “Ευχαριστούμε πολύ όσους μας στηρίζουν κάθε χρόνο”

Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Γιώργος Γεωργόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: “Είχαμε την ευκαιρία για μια ακόμη χρονιά, να μας τιμήσουν αρκετά μέλη του Συνδέσμου και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μας στήριξαν επιπλέον και αρκετοί φίλοι και δημότες της Αιγιάλειας που βρέθηκαν στην παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης δουλειάς και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους και την αγορά του ημερολογίου. Ο κόσμος έχει δείξει πόσο αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Συνδέσμου. Στο ημερολόγιο υπάρχουν θεματικές ενότητες και στοιχεία, που προσδίδουν μια ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή, έχοντας βεβαίως και μεγάλη συναισθηματική αξία…” τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.

Να σημειωθεί ότι, η όμορφη εκδήλωση, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και εκτός από το εορτολόγιο του ‘23 που παρουσιάστηκε, υπήρξαν αναφορές από λογοτεχνικές παρεμβάσεις, στηριζόμενες από βιβλία που περιγράφουν τα τεκταινόμενα της εποχής και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ τα άτομα που βρέθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου σχεδόν γέμισαν την εμβληματική αίθουσα και έφυγαν πλήρως ικανοποιημένα αλλά και συναισθηματικά φορτισμένα. Λίγο μετά το πέρας της παρουσίασης του ημερολογίου, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας και ικανοποίησης, σε μία εκδήλωση που μόνο ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί.
– Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, επιμελήθηκε ο Βασίλης Μανουηλίδης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr