background img
banner
banner

Κοσμοσυρροή στην Ακράτα παρά το τσουχτερό κρύο | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Λαμβάνοντας τη Θεία Χάρη από τη γιορτή και παράδειγμα από την πίστη του τιμώμενου Αγίου Χαραλάμπους, η Ακράτα τίμησε το τελευταίο διήμερο τον πολιούχο και προστάτη της, με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο κέντρο της κοινότητας. Ήταν ίσως η πιο λαμπρή γιορτή, χάρη και στην έντονη παρουσία του κόσμου, με την προσέλευση να θεωρείται πιο μεγάλη από ποτέ, παρά τις αντιξοότητες του καιρού.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι πιστοί, η φιλαρμονική Ακράτας, μέρος του Ιερατικού Κλήρου αλλά και επίσημοι προσκεκλημένοι, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία και συνόδευσαν σε κάθε “βήμα” της τη λιτανεία της Ιερής Εικόνας του Αγίου, στον εσωτερικό χώρο του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της Ακράτας. Οι όμορφες και μεγάλης αξίας θρησκευτικές τελετές, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμου, του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, βουλευτών και επισήμων προσκεκλημένων, του δημάρχου αλλά και πολλών στελεχών της Δημοτικής Αρχής, καθώς και μελών της αντιπολίτευσης.

Τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 9 του μήνα με τον Μέγα Εσπερινό και ολοκληρώθηκαν σήμερα ανήμερα του πολιούχου Ακράτας (Άγιος Χαράλαμπος) με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Αυτές οι εκδηλώσεις, είχαν τρία χαρακτηριστικά: Το απίστευτο ψύχος που επικρατούσε στην περιοχή με την θερμοκρασία που δεν ξεπέρασε τους 4 βαθμούς Κελσίου, την τρομερά μεγάλη προσέλευση κόσμου (λέγεται ότι ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών), αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει στις ψυχές των πιστών αυτή η γιορτή του Αγίου, μια ημέρα που έχει συμβολική σημασία και ιδιαιτερότητα, για τον σύγχρονο άνθρωπο, κάτι που επισήμανε στον λόγο του ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ο οποίος με κατανυκτικό τρόπο συμμετείχε, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο βαθύτερο νόημα της γιορτής. Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών Άρης Πατσόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυροπούλου, Στράτος Βαρδάκης, Νίκος Καραΐσκος, ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασιλική Ψυχράμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τάκης Τσερεντζούλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς, Παναγιώτης Γιαννούλης, Βασίλης Τομαράς, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, Δημήτρης Καλαμίδας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακράτας Θανάσης Στούμπος, ο Ντίνος Παγώνης πρόεδρος της Κοινότητας Βούτσιμου, ο Θανάσης Σμυρνιώτης πρόεδρος της  Κοινότητας Παραλίας Πλατάνου, ο Παναγιώτης Περλέγκας πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας, πλήθος κοινοτικών συμβούλων της ευρύτερης περιοχής αλλά και σύσσωμο το Κ.Σ. της Κοινότητας Ακράτας, εκπρόσωποι από την Εκπαιδευτική Κοινότητα και πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ο στολισμός της Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, μία σύνθεση που… ¨χάριζε¨ θετικά σχόλια, κάνοντας αίσθηση.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Ο αθεϊσμός και ο Εγωισμός είναι τα μεγαλύτερα δεινά του σύγχρονου ανθρώπου”

Στην απόλυση της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος απευθύνθηκε στους δεκάδες πιστούς που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, όπου με τον απολύτως καθηλωτικό λόγο του και με αφορμή τη μαρτυρική θανάτωση του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπου, τόνισε: «Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων οι οποίες βαδίζουν πέρα από τη χριστιανική πίστη και μακριά από τον λόγο του Θεού. Μάλιστα αυτοί, είναι ένα χαρακτηριστικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που ασπάζονται την αθεΐα και δεν ψάχνουν να βρουν ποτέ το βαθύτερο νόημα της Αληθινής Ζωής». Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ανέφερε αμέσως μετά, ότι οι νεότερες γενιές και οι έφηβοι είναι κοντά στον Χριστό και ψάχνουν τη χριστιανική πίστη, ενώ ημέρα με την ημέρα, ισχυροποιούν μέσα τους ψυχικά την αληθινή ουσία της Τριαδικής Εκκλησίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς τους ανθρώπους που αμφισβητούν τον Χριστό και γίνονται υπέρμαχοι ενάντια στον λόγο του Θεού, που προσπαθούν να προσηλυτίσουν αρκετό κόσμο προς την αθεΐα. Έφερε παραδείγματα ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων οι οποίοι δεν είναι κοντά στον Θεό όπως οι ναρκομανείς, οι δολοφόνοι, οι ¨εμπαθείς¨ ενάντια στον λόγο του Χριστού, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι υπάρχει μία ισχυρή ομάδα ανθρώπων του επιστημονικού και κοινωνικού κόσμου της χώρας, οι οποίοι εναντιώνονται στον Ιησού Χριστό και απαξιώνουν τη βαθύτερη έννοια της χριστιανοσύνης. Τέλος, ανέφερε μία ¨δυνατή¨ φράση, λέγοντας «Ο αθεϊσμός και ο Εγωισμός είναι τα μεγαλύτερα δεινά του σύγχρονου ανθρώπου» αφήνοντας σαφή αιχμή, σε εκείνους που γίνονται εχθροί του Χριστού, μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης συνέχισε λέγοντας «ο Άγιος Χαράλαμπος είναι το πιο τρανό παράδειγμα της χριστιανοσύνης που στηρίζεται στην απόλυτη αλήθεια και στη βαθύτερη πίστη» ενώ αμέσως μετά, αναγνώρισε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ασπάζεται την Αθεΐα και την Ανυπαρξία, λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να βρουν ποτέ ευτυχία και ολοκλήρωση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, λέγοντας: «…Θα ασχοληθούμε με τον κάθε άθεο;» δίνοντας έτσι ξεκάθαρα το στίγμα του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να είναι κοντά ή όχι στον Ιησού Χριστό και την ανθρώπινη επιλογή του, να βρει ή όχι την Αγάπη του Θεού όσο είναι εν ζωή.

Τα εύσημα στον Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Παπαθανασίου

“Ευχαριστώ τον Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Παπαθανασίου και τον προϊστάμενο του ιερού ναού π. Σάββα, τις εθελόντριες του χωριού και τους επιτρόπους, για το μεράκι τους και την συμβολή τους, για να ετοιμαστεί η συγκεκριμένη γιορτή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λαμπρότητα”, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο του π. Ισαάκ και την θρησκευτική του προσήλωση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr