ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Την αναγκαιότητα η γιορτή της Συνέλευσης της Βοστίτσας να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις και γιατί όχι, να τιμάται σε εθνικό επίπεδο ως το πρώτο πολιτικό γεγονός του Έθνους επί τουρκοκρατίας, επισήμαναν οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στο γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας, με αφορμή τον τετραήμερο εορτασμό της επετείου που πλέον χαρακτηρίζει το Αίγιο. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση και ευχαρίστησή του γιατί, όπως είπε, ΄΄οι εκδηλώσεις που έγιναν στον δήμο Αιγιαλείας για την επέτειο της Συνέλευσης της Βοστίτσας, οι οποίες ήταν τετραήμερες, στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία κυρίως επειδή συμμετείχε πολύς κόσμος, όχι μόνο από την Αιγιάλεια αλλά μας έκαναν την τιμή να συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς ανά την Ελλάδα και βέβαια αυτή η επιτυχία δεν είναι μόνο του δήμου Αιγιαλείας αλλά όλων όσοι συνεργάστηκαν γι’ αυτές τις εκδηλώσεις, που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Προεξέχουσα δραστηριότητα, πρωτοβουλία και διοργάνωση είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοστίτσα Λάμπης Ψυχογιάννης. Αξιοσημείωτο είναι η προσωπική σφραγίδα της Βάνας Μπεντεβή και βέβαια ο άριστος συντονισμός του αρμόδιου αντιδημάρχου Στράτου Βαρδάκη΄΄.
Ικανοποίηση και ευχαριστίες από τον δήμαρχο
Και συνέχισε ο δήμαρχος: ΄΄Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν, να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την προβολή από τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς έδωσαν τη διάσταση που άξιζε σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Διευκρινίζω ότι ένα τόσο βαρυσήμαντο γεγονός πρέπει να αποκτήσει και την εξωστρέφεια που του αρμόζει και βεβαίως θεωρώ ότι στις μελλοντικές προγραμματικές διαδικασίες που θα έχουν σχέση με την επέτειο, θα πρέπει ο θεσμός, που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, να πάρει τη μορφή που χρειάζεται πέραν της Αιγιάλειας και να αποκτήσει πλέον μία εθνική σφραγίδα, πέραν του ΦΕΚ που υπάρχει ήδη.
Έτσι θα αποκτήσει συμμετοχή και από την υπόλοιπη χώρα, ακόμη μεγαλύτερη. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για να έχουμε και τη γιορτή που θα λαμπρύνει τον τόπο μας και είναι προς τιμήν των προγόνων μας. Οι αγώνες που έγιναν ξεκίνησαν από τη Συνέλευση που είχε το αποφασιστικό μέρος και βρίσκουν δικαίωση σήμερα αν εμείς συνεχίσουμε να τιμούμε τους ήρωες και αν έχουμε ενότητα, ομοψυχία, αυταπάρνηση, θάρρος και πατριωτισμό για να κρατάμε τη σημαία του τόπου μας ψηλά΄΄.
Στ. Βαρδάκης: ΄΄Ανάδειξη της ιστορικότητας του τόπου, στήριξη της τοπικής οικονομίας΄΄
΄΄Το συμπέρασμα που βγήκε από αυτές τις εκδηλώσεις είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ξεκινώντας από τον δήμαρχο που έδωσε την έγκριση και υλοποιήσαμε τις σκέψεις του κ. Ψυχογιάννη ο οποίος έχει ένα «δέσιμο» με τους υπόλοιπους συλλόγους αναβιωτών κι αυτό φάνηκε, υπήρξε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Εμείς πιστέψαμε σε αυτό και συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά όλοι. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλος συντονισμός και συνεργασία φορέων. Μιλήσαμε με όλους, οργανωθήκαμε σαν επιτροπή και είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα΄΄, τόνισε ο αντιδήμαρχος – συντονιστής των εκδηλώσεων, Στράτος Βαρδάκης.
Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο κι εμείς πάμε για το καλύτερο. Γι’ αυτό θα συνεδριάσουμε εκ νέου με την επιτροπή, προκειμένου να εξετάσουμε τις μελλοντικές δράσεις, αφού διαπιστώσαμε πως υπάρχει μέλλον σε αυτή τη γιορτή.
Δύσκολοι κριτές τέτοιων εκδηλώσεων μας απένειμαν τα εύσημα για τις εκδηλώσεις και το γεγονός ότι ήρθε τόσος κόσμος στην Αιγιάλεια. Πέραν όλων των άλλων, στηρίχθηκε και η τοπική οικονομία καθώς από την Πέμπτη και την Κυριακή η πόλη έσφυζε από κόσμο και ενισχύθηκαν οι τοπικές επιχειρήσεις΄΄. Εξέφρασε τέλος ευχαριστίες προς την Τροχαία, το τμήμα Ασφαλείας, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους συλλόγους, τον κ. Ψυχογιάννη, την κ. Μπεντεβή, τους φορείς και βέβαια τον δήμο.
Λ. Ψυχογιάννης: ΄΄Η πόλη μας έχει γίνει σημείο αναφοράς΄΄
Ο κ. Ψυχογιάννης, είπε: ΄΄Ευχαριστώ τον δήμαρχο για τη στήριξή του. Αρχικά είχαμε κάνει μία συζήτηση και μου έδωσε το «πράσινο φως». Άρα χωρίς την έγκριση του δημάρχου δεν θα προχωρούσαμε. Όσο για το αποτέλεσμα, ήμουν βέβαιος, ήξερα ότι στο κάλεσμα των αναβιωτών θα έρχονταν όλοι και πιστέψτε με, υπάρχουν κι άλλοι που θα έρθουν μελλοντικά. Η πόλη μας έχει γίνει σημείο αναφοράς που οι αναβιωτές το αναγνωρίζουν και είναι μεγάλη τιμή για εμάς αυτό, δουλέψαμε με τον κ. Βαρδάκη συντονισμένα, βήμα – βήμα μαζί. Χαίρομαι που έχουμε κάνει μία τόσο μεγάλη γιορτή στην πόλη και ελπίζω να γίνει ένα δεύτερο Μεσολόγγι. Αυτό αξίζει στο Αίγιο και στο σπουδαίο γεγονός που τιμήσαμε. Είναι γιορτή όλης της Ελλάδας κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος΄΄.
Οι προτάσεις της Βάνας Μπεντεβή
Η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Μπεντεβή κατέθεσε τη συγκίνησή της, λέγοντας πως στον προσωπικό της αγώνα οφείλεται η καθιέρωση της γιορτής γιατί, όπως είπε, ΄΄οι πηγές λένε ότι η συνέλευση ήταν μία σημαντική πολιτική πράξη, εγώ προχώρησα και κατέθεσα, μετά την έρευνά μου, ότι ήταν η πρώτη πολιτική πράξη.
Αυτό που γίνεται σήμερα οφείλεται στην προσπάθεια του πρώην δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου για την καθιέρωση της αργίας, καθώς δεν αρκούσε η ιστορική τεκμηρίωση, χρειαζόταν και η πολιτική απόφαση. Η συνέχεια της γιορτής οφείλεται στον κ. Καλογερόπουλο ο οποίος το πίστεψε, το αγκάλιασε, το κυνήγησε και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Όσον αφορά εμένα, τελειώνει εδώ η προσπάθεια και αναλαμβάνει ο κ. Ψυχογιάννης. Ο άνθρωπος αυτός έδωσε ζωή στη γιορτή και θα συνεχίσει να το κάνει. Και βέβαια ο κ. Βαρδάκης έκανε το παν΄΄.
Τέλος, η κ. Μπεντεβή κατέθεσε κάποιες προτάσεις για τις επόμενες εκδηλώσεις. ΄΄Όπως γίνεται και σε άλλους δήμους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή που να εργάζεται ολοχρονίς. Πρέπει να δώσουμε τον πανελλήνιο χαρακτήρα, να στείλουμε έγγραφα στις περιοχές που συμμετείχαν και να προβάλλεται σε όλη την Ελλάδα.
Δεν γιορτάζουμε κανένα άλλο πολιτικό γεγονός σε όλη τη χώρα και καλό θα ήταν η αργία να είναι σε όλη την Ελλάδα΄΄. Τέλος πρότεινε να εκδοθούν δύο βιβλία για το γεγονός.