background img
banner
banner

Το Διακοπτό εόρτασε τον προστάτη του Άγιο Τρύφωνα | ΦΩΤΟ

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ –  ΑΦΥΠΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε χθες το πρωί, πρώτη ημέρα του μήνα Φλεβάρη, ο πολιούχος του Διακοπτού Άγιος Τρύφωνας. Πλήθος κόσμου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, αιρετοί, επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά και μικρά παιδιά παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.00 το πρωί όπου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, καθώς ο ίδιος έπρεπε να παραβρεθεί στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Ώρα με την ώρα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, με τους πιστούς να έχουν μεγάλη θρησκευτική προσήλωση. Ο χώρος της εκκλησίας αποδείχτηκε τελικά… μικρός, καθώς η εισροή του λαού ήταν τόσο μεγάλη, σε σημείο που να μην μπορεί να χωρέσει ούτε ένας ακόμη. Ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού, ήταν η “επόμενη λύση” για τους πιστούς, κάτι που ήταν εφικτό, αφού η λιακάδα που επικρατούσε “ζέστανε” τους πιστούς, παρά το τσουχτερό κρύο. Άλλωστε, ο πολιούχος του Διακοπτού δεν είναι μόνο σκέπη για το ίδιο το χωριό, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Περιφορά της εικόνας του Αγίου

Οι πιστοί ακολούθησαν με ευλάβεια τις λατρευτικές εκδηλώσεις, ενώ λίγο μετά τις 11.00 ακολούθησε λιτανεία με περιφορά τις εικόνας του τιμώμενου Αγίου, γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα αλλά και τους γειτονικούς δρόμους, με δεκάδες πιστούς να ακολουθούν την πομπή με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Κατά την ομιλία του, ο ιεροκήρυκας π. Χρυσόστομος Μυλωνάς καθήλωσε για ακόμη μία φορά, κάνοντας ειδική μνεία στην αγάπη έτσι όπως την διατύπωσε ο Απόστολος Παύλος για τον σκοπό και τον προορισμό της ζωής μας κι έτσι όπως τη δίδαξε ο Άγιος Τρύφωνας. Διότι, όπως είπε, ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να γλιτώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία, δίδοντάς του αγάπη.

Π. Χρυσόστομος Μυλωνάς: «Ο άνθρωπος πραγματώνει το θέλημα του Θεού λειτουργώντας αγαπητικά απέναντί του»

Σημείωσε ακόμα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον άνθρωπο και τη δημιουργία, είναι το πρόβλημα του θανάτου, τονίζοντας: ¨Εάν είχε επιλυθεί αυτό, τότε κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε στη ζωή. Κι όμως ο θάνατος στην περίπτωση του Χριστού καταργήθηκε, διότι ο θάνατος δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά του ανθρώπου. Ο Θεός εποίησε τον άνθρωπο κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του, προκειμένου να συνεργαστεί με τον Θεό και να γίνει και ο ίδιος κατά χάριν Θεός και να συμβασιλέψει αιώνια με τον Θεό. Γι’ αυτό και τον έκανε κορωνίδα της δημιουργίας ολόκληρης. Ο άνθρωπος όμως δεν πραγμάτωσε τη συνεργασία και δεν μιλάμε για τυπική και επαγγελματική συνεργασία, αλλά ως σχέση αγάπης με τον Θεό. Κι επειδή ο άνθρωπος δεν συνεργάστηκε, έγινε ο Θεός άνθρωπος, ενώνοντας τη θεία του φύση με την ανθρώπινη, για να τον λυτρώσει από την αμαρτία, από τον διάβολο και τον έσχατο εχθρό, τον θάνατο. Και τον λυτρώνει με τον θάνατό του. Κι έτσι ο άνθρωπος πλέον έχει τη δυνατότητα πάλι να διαλέξει πάλι μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο Θεός του χαρίζει την αθανασία και έγκειται πλέον στη θέληση του ανθρώπου να απλώσει το χέρι του και να λάβει τη σωτηρία του. Και πώς πραγματώνει ο άνθρωπος το θέλημα του Θεού; Λειτουργώντας αγαπητικά απέναντι στον Θεό. Ο Θεός δεν ζητά από εμάς τους ανθρώπους, κατορθώματα. Ζητά μόνο την ανιδιοτελή αγάπη. Κι επειδή έχει γίνει τόσο κατάχρηση στον όρο αυτό «αγάπη» τέτοια βεβήλωση, πρέπει να θυμόμαστε πως η αγάπη δεν είναι κάτι τόσο απλό. Αν δεν περιλαμβάνει την αλήθεια, τότε δεν είναι αγάπη, αλλά φθηνό συναίσθημα με ημερομηνία λήξης. Ο ίδιος ο Χριστός κήρυξε την αγάπη η οποία συνεπάγεται με θάνατο του «εγώ»¨.

Και συνέχισε ο ιεροκήρυκας την Ιεράς Μητροπόλεως: ¨Ο Απόστολος Παύλος, στον υπέροχο ύμνο του 13ου Κεφαλαίου της «Προς Κορινθίους Α’ Επιστολής», λέγει: «ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοί, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τά ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τό κακόν, οὐ χαίρει ἐπί τή ἀδικία, συγχαίρει δέ τή ἀληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει». Αυτό ακριβώς, το μυστήριο της αγάπης αναφέρει στην ιερά ευχή του ο Άγιος Τρύφωνας. Αυτή η αγάπη τον οδήγησε στο μαρτύριό του, η αγάπη του για την πίστη και τον Ιησού Χριστό. Έτσι λοιπόν, με την πρόσκλησή του, μας καλεί να αγαπήσουμε τον Χριστό¨. Και κατέληξε: «Βάλατε τον Χριστό στη ζωή σας, βάλατε τον Χριστό στην οικογένειά σας, στο επάγγελμά σας, στο πολίτευμά σας, σε κάθε σας βήμα και πράξη. Και τότε όλα τα προβλήματα αργά και σταθερά, θα επιλυθούν. Φεύγει το άγχος, η αγωνία, ο φόβος και πλέον ο άνθρωπος αρχίζει να κινείται ως Θεός και στη διαπροσωπική του σχέση με τον άνθρωπο. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Τρύφωνα να μας βοηθήσει να εισέλθουμε σε αυτό τον τόπο της αγάπης του Θεού¨.

Ποιοι παρέστησαν στην εορτή

Στη μεγάλη γιορτή του Διακοπτού, το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Άλεξοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος (την προηγουμένη), η επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βάσω Ψυχράμη, ο υποψήφιος βουλευτής Άχαΐας Γιώργος Μπέσκος, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Άρης Πατσόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιάλειας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς, Πάνος Γιαννούλης, Βασίλης Χριστόπουλος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και φορέων από την ευρύτερη περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr