background img
banner
banner

Εξυπηρετεί 750 τον μήνα, θα μπορούσε 1.500 αλλά το υπουργείο κωφεύει…

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αίγιο, δεν είναι φαρμακείο. Είναι Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά δεν λειτουργεί ως Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Εξυπηρετεί περί τα 750 άτομα τον μήνα από την Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα και τη μισή Κορινθία, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται καν στο νέο Οργανόγραμμα του Οργανισμού… Από την 1η Γενάρη, οι δύο υπάλληλοί του, δικαίως αγανακτισμένοι, έπαψαν να είναι… μεταφορείς φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι πάσχοντες σοβαρών παθήσεων της ευρύτερης περιοχής να τα λαμβάνουν με τεράστια καθυστέρηση…

Ο λόγος της οξύμωρης αυτής λειτουργίας του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Αίγιο, είναι η αδυναμία ή έλλειψη διάθεσης – μολονότι η κατάσταση είναι γνωστή – υπουργείου και διοίκησης του Οργανισμού να αποφασίσουν υπό ποια μορφή θα λειτουργεί και πώς θα αξιοποιήσουν τους δύο υπαλλήλους ΠΕ που το στελεχώνουν, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής, κάτι που όμως, μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

Ωστόσο, λόγω του ότι δεν λειτουργεί ως αυτόνομο φαρμακείο, αλλά ως κέντρο διανομής, δεν δύναται να εκτελεί συνταγές μιας και δεν επιτρέπεται να έχει απόθεμα φαρμάκων.
Συνεπώς, καθημερινά ταλαιπωρούνται ασθενείς, οι οποίοι είτε μεταβαίνουν στο φαρμακείο της Πάτρας είτε το προσωπικό, που εργάζεται σε αυτό, πηγαινοέρχεται εκτελώντας τις συνταγές που αποστέλλονται με καθυστέρηση στους ασθενείς.

Σχήμα… οξύμωρο

Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αίγιο, ονομάστηκε Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Στην πραγματικότητα όμως δεν λειτουργεί υπό αυτή τη μορφή (αυτό σημαίνει εκτέλεση διοικητικών πράξεων), αλλά ως κέντρο διανομής. Κι ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί ως αυτόνομο φαρμακείο, διαθέτοντας την υλικοτεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, την μηχανοργάνωση, τα δύο άτομα που το στελεχώνουν, διεκπεραίωναν (ως το τέλος του έτους) παραλαβή και παράδοση φαρμάκων. Λάμβαναν δηλαδή τις συνταγές, μετέβαιναν στο Φαρμακείο της Πάτρας όπου εφημέρευαν, συσκεύαζαν τα φάρμακα και τα έφερναν στο Αίγιο… Αυτό όμως σταμάτησε όταν έπαψε η πραγματοποίηση εφημεριών σε… δύο φαρμακεία, με αποτέλεσμα τα σκευάσματα να αποστέλλονται από την Πάτρα, όταν και… όποτε, προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση και αναμονή για τους ασφαλισμένους πάσχοντες…

΄΄Ουδέποτε έχουμε λειτουργήσει διοικητικά, να παραλάβουμε έγγραφα για παροχές, γυαλιά κ.λπ. Λειτουργούμε από το 2008 σαν Φαρμακείο, το 2012 γίναμε ΕΟΠΥΥ και από τότε λειτουργούμε χωρίς οργανόγραμμα. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να έρθει ο φαρμακοποιός, ήρθε το 2020, και είμαστε το μοναδικό σημείο σε όλο τον ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα που έχει φαρμακοποιό αλλά δεν είναι Φαρμακείο΄΄, επισημαίνει η διοικητή πλέον υπάλληλος του «Γραφείου», Μαρία Φάκου, που εξηγεί: ΄΄Είμαστε δύο άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που η Υπηρεσία θα μπορούσε να μας χρησιμοποιεί και ως έμπειρους, και ως γνώστες, και από την ανώτατη βαθμίδα, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες. Οι άνθρωποι κάνουν τις θέσεις. Όμως η Υπηρεσία δεν μας βλέπει και δεν μας ακούει. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίσκεψη της διοικήτριας του Οργανισμού η οποία ήρθε κατόπιν εντολής του υπουργού. Την έστειλε να διαπιστώσει αν όλα αυτά που λέμε, είναι πραγματικότητα. Ήρθε μαζί με τη διευθύντρια προσωπικού και μας και μας είπαν πως έχουμε δίκιο και πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε στο Αίγιο και ενώ έχουμε σύστημα, ψυγεία κ.ο.κ. να μην εκτελούμε εδώ τις συνταγές, να παίρνουμε τις συνταγές το μεσημέρι, να πηγαίνουμε στην Πάτρα, στο αντίστοιχο φαρμακείο να τις εκτελούμε εκεί, να τις συσκευάζουμε και την επόμενη μέρα να ερχόμαστε στο Αίγιο και να έρχονται οι δικαιούχοι να τα πάρουν. Αντιλήφθηκαν πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο κόσμος όπως θα έπρεπε. Κι όμως δεν έγινε το παραμικρό΄΄.

Σταμάτησε το «delivery» από 1η Ιανουαρίου

Παράλληλα, επισήμανε: ΄΄Εξυπηρετούμε κάπου 700-750 άτομα τον μήνα, θα μπορούσαμε να εξυπηρετούμε όμως 1.500. Διότι, οι άλλοι τόσοι άνθρωποι που δεν εξυπηρετούνται, μεταβαίνουν στην Πάτρα γιατί χρειάζονται άμεσα το φάρμακο. Εμείς όμως θέλουμε 2-3 ημέρες… Κι όλα αυτά έως τέλος Δεκεμβρίου, διότι από αρχές του έτους τα πράγματα δυσκόλεψαν. Επειδή απογοητευτήκαμε, από 1η Ιανουαρίου δεν κάνουμε εφημερίες στο Φαρμακείο της Πάτρας. Άρα δεν παίρνουμε τις συνταγές να πάμε να τις εκτελέσουμε και να τις συσκευάζουμε. Τις ταχυδρομούμε και όποτε κι ό,τι αποφασίσει η Πάτρα και όποτε μπορέσει να τα στείλει΄΄.

Πρόκειται ασφαλώς για μία άσκηση πίεσης από πλευράς των δύο, οι οποίοι βλέπουν πως προσπαθούν χωρίς το υπουργείο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μεριμνεί ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος.

Καθημερινά εισπράττουν τον ανθρώπινο πόνο

΄΄Μετά από τόση προσπάθεια και αφού κανείς δεν μας ακούει, η κατάληξη θα είναι να φύγουμε κι εμείς για άλλες υπηρεσίες. Είναι μάταιο να προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με το ζόρι τον πολίτη, χωρίς το κράτος να θέλει. «Γονατίσαμε» δουλεύοντας σε δύο υπηρεσίες επί μία δεκαετία΄΄, πρόσθεσε, τονίζοντας πως ό,τι κάνουν είναι για το καλό της τοπικής κοινωνίας: ΄΄Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε, ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, μην ξεχνάτε τι έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, κρίση, μνημόνια, πανδημία, ο κόσμος έχει «γονατίσει» γι’ αυτό και κατά καιρούς ακούμε τα «ευχαριστώ» του κόσμου γιατί νιώθουν πως κάποιος πασχίζει να τους εξυπηρετήσει.

Έχουν δύο ανθρώπους στο Αίγιο που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον διπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτούς που εξυπηρετούν μέχρι σήμερα με τόσο κόπο και κωφεύουν΄΄, προσθέτει η κ. Φάκου, εκφράζοντας φόβους ότι μετά τις εκλογές μπορεί και να μην υπάρχει το «Γραφείο». ΄΄Η προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να φτιάξει οργανόγραμμα, τη λέξη Αίγιο δεν την περιλαμβάνει. Δεν είναι μόνο ότι μας τάζουν και ότι είμαστε δύο υπάλληλοι που δουλεύουμε, μας λένε ότι δεν υπάρχουμε κιόλας. Τότε από πού πληρωνόμαστε; Από τη στιγμή που υπάρχει φαρμακοποιός θα έπρεπε, όπως ο νόμος προβλέπει, να εκτελεί τις συνταγές εδώ και όχι να κάνει τον ταχυδρόμο. Δηλαδή τον έχουν εδώ να κάνει τον διανομέα αλλά στην Πάτρα να λειτουργεί ως φαρμακοποιός΄΄, κατέληξε.

Μεσοβέζικες λύσεις χωρίς αντίκρισμα

Ο φαρμακοποιός του… «Γραφείου» Χρυσοβαλάντης Μενεγάκης, ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Ήμουν στην Πάτρα, υποβάλαμε το αίτημα, με το σκεπτικό να υπάρχει κι ένα δεύτερο φαρμακείο, αυτό του Αιγίου. Από τη στιγμή που υποβάλλαμε το αίτημα μέχρι να καταφέρω να έρθω, πέρασαν δύο χρόνια. Με πολλές πιέσεις πήραν απόφαση για το Γραφείο και η λύση ήταν μεσοβέζικη. Δηλαδή δημιούργησαν ένα Γραφείο, που η ίδια η υπουργική απόφαση για τα Γραφεία προβλέπει μόνο διοικητικούς όχι υγειονομικούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο υπάλληλοι που εκτελούμε αλλότρια καθήκοντα, παλιοί υπάλληλοι του Οργανισμού και δεν μας «αξιοποιούν» όπως θα έπρεπε. Μετά από τόσο κόπο και τόση προσπάθεια, φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε το οργανόγραμμα και να μην μας περιλαμβάνει. Έρχεται πέρυσι η διοικήτρια και μας λέει «έχετε χίλια δίκια» πρέπει να το λύσουμε κι ακόμη τίποτε΄΄.

Οι δύο υπάλληλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των βουλευτών Αχαΐας, οι οποίες, όπως αναφέρουν, ως ώρα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού το υπουργείο αγνοεί ακόμη και τις παραινέσεις και ερωτήσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr