background img
banner
banner

Έλενα Λεώνη: Καλλιτεχνική φλέβα… χρυσού

ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ, Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ

Είναι ένα πρόσωπο που, αν μη τι άλλο, δεν σταματάει να εξελίσσεται και να εντυπωσιάζει, να εισχωρεί όλο και περισσότερο στον κόσμο των Τεχνών και της δημιουργίας και να βρίσκεται σε μία συνεχή, καλλιτεχνική και επαγγελματική αναζήτηση. Η Έλενα Λεώνη, παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας της, έχει μία ενδιαφέρουσα πορεία, μία αξιοζήλευτη περγαμηνή στις Εικαστικές Τέχνες, στο Θέατρο, τη Μουσική, αλλά και στη… συλλογή εμπειριών. Η εμφάνισή της στην εκπομπή του Φοίβου Δεληβοριά του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, την περασμένη Παρασκευή, ήταν μόνο ένα μικρό… δείγμα των ικανοτήτων αλλά και του μεγάλου ταλέντου της.

Χτύπησε μεγάλα “νούμερα” η εμφάνισή της, στην ΕΡΤ1

Η μουσική διασκευή στο τραγούδι “Ξένος” (ένα παλιότερο κομμάτι του Φοίβου Δεληβοριά) ήταν ουσιαστικά η αφορμή της συνεργασίας της, με τον επιτυχημένο έντεχνο καλλιτέχνη της τελευταίας εικοσαετίας. Η κ. Λεώνη, κάνοντας ντουέτο με τον… εαυτό της και παίζοντας τσέλο και άρπα στο demo, “απόκτησε” την πρώτη της επαφή με τον Φοίβο Δεληβοριά με τον καλύτερο τρόπο: “Όταν του έστειλα τη διασκευή είχα πολλή αγωνία. Όμως τα λόγια του, ήταν τόσο όμορφα που δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελώ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για κάποιον καλλιτέχνη που διασκευάζει ένα κομμάτι, από το να παίρνει την επιβεβαίωση και τα εύσημα από τον ίδιο του τον δημιουργό. Ο Φοίβος, είναι ένας άνθρωπος με τεράστια αγκαλιά για τους νέους καλλιτέχνες και το ότι συμμετείχα μαζί με τη Μαρίνα Σάττι στην εκπομπή του “Νούμερα” στην ΕΡΤ1, ήταν για μένα ένα φυσικό επακόλουθο και μια ευχάριστη στιγμή”, ανέφερε για την πρόσφατη εμφάνισή της στο επεισόδιο της εκπομπής του Δεληβοριά, εκπομπή η οποία κάνει… “τρελά νούμερα” στην μεγάλη “πίτα” της τηλεθέασης τη φετινή σεζόν.

Η συνεργασία της με την Μαρίνα Σάττι

Η γνωριμία της με την Μαρίνα Σάττι, έρχεται μέσα από την σκηνή του Εθνικού θεάτρου, όταν παίξανε μαζί σε κάποια έργα ως συμπρωταγωνίστριες. Εκείνη την εποχή μάλιστα, δημιουργείται και το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο “Fones” και έτσι, ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της κοινής μουσικής τους πορείας. Πολύ γρήγορα, πραγματοποιούνται περιοδείες σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε εμβληματικούς χώρους σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η ίδια, θεωρεί καθοριστική και ξεχωριστή τη συνεργασία της με τη Μαρίνα Σάττι, καθώς στο πλευρό της είδε και έζησε πράγματα που δεν τα είχε νιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή: “Το να δουλεύεις με έναν τέτοιον άνθρωπο όπως η Μαρίνα, είναι ένα τεράστιο… μουσικό “σχολείο”. Ήμασταν ένα γκρουπ μουσικών, που περιοδεύσαμε σε όλο τον κόσμο σχεδόν και αντικρίσαμε πράγματα που μας γέμιζαν εμπειρίες, τεχνικές και ηχοχρώματα” αναφέρει η Έλενα Λεώνη, για τη συμμετοχή της στο συγκρότημα “Fones” και τη συνεργασία της με τη Μαρίνα Σάττι.

Λίγα λόγια για την Αιγιώτισσα που διαπρέπει στον χώρο της Τέχνης

Η Έλενα Λεώνη μεγάλωσε στο Αίγιο, μέσα σε μία οικογένεια γεμάτη τέχνη, ήχους, χρώματα και γράμματα. Η μητέρα της, συγγραφέας και φιλόλογος Μαρία Παναγιωτακοπούλου και ο πατέρας της συνθέτης και φιλόλογος Σάκης Παπαδημητρίου, αποτελούσαν από τα μικράτα της χρόνια ένα ¨συμπαγές¨ κίνητρο γνώσεων και αναζήτησης, δημιουργώντας το πιο ιδανικό καλλιτεχνικό περιβάλλον για μύηση στην Τέχνη, τη Λογοτεχνία και τη Μουσική. Από πολύ νωρίς, συμμετείχε σε παραστάσεις, με τη σημαντικότερη επαγγελματική της δουλειά την ροκ όπερα ¨The years of the rabbits¨ του Κώστα Δημουλέα, στην οποία πρωταγωνιστούσε, μολονότι ήταν μόλις 18 χρόνων και στην αρχή της φοιτητικής της ζωής. Λίγο αργότερα ¨μπαίνει¨ στον χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα, με το μιούζικαλ «ΣΡΕΚ» στο Εθνικό Θέατρο. Όμως το μουσικό της “ταξίδι” είχε ήδη ξεκινήσει από την παιδική ηλικία της, από την οποία έχει πολύ έντονες και ξεκάθαρες μνήμες: ¨Το σπίτι ήταν γεμάτο με μουσική, όργανα κάθε είδους. Σπουδαίοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες έρχονταν στο σπίτι μας για πρόβες. Θυμάμαι να τραγουδώ στην αγκαλιά του Χρόνη Αηδονίδη και της Δόμνας Σαμίου και με την αδελφή μου Άσπα, έχουμε ζήσει στιγμές που άλλα παιδιά… δεν είχαν το προνόμιο να μπορούν να ζήσουν. Βλέποντας φωτογραφίες στα άλμπουμ αναμνήσεων, σκέφτομαι τι τεράστια εμπειρία ήταν να τραγουδώ με αυτούς τους ¨θρύλους¨ της παράδοσης και τι ταλέντο διέθεταν οι γονείς μου. Αυτή η γνώση εμπειριών και κληρονομικότητας, ήταν η γνώση που βρήκα μπροστά μου¨, αναφέρει η ίδια η καλλιτέχνιδα για τις καταβολές και τα πρώτα της μουσικά ερεθίσματα.

Ξεκινούν το Σάββατο οι εμφανίσεις της με την Νατάσσα Μποφίλιου

Τα τελευταία δύο χρόνια, βρέθηκε να υπάρχει επί σκηνής με την ομάδα της Νατάσσας Μποφίλιου και να δουλεύει μαζί της, σε ένα νέο για εκείνη καλλιτεχνικό πλαίσιο και πρόγραμμα. Από το  Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο βράδυ, η Έλενα Λεώνη θα εμφανίζεται στη μουσική σκηνή VOX στην Αθήνα, στο πλευρό της Νατάσσας Μποφίλιου και του Θέμη Καραμουρατίδη. ¨Είναι μια μεγάλη μουσική παρέα με εξαιρετικούς ανθρώπους και με πολύ καλή αύρα. Τόσο η Νατάσσα, όσο και ο Θέμης, είναι δυο άνθρωποι που πέρα από τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία, μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, μια ¨οικογένεια¨ όπου όλοι είναι εξίσου σημαντικοί και αξιόλογοι!¨ τονίζει για την τρέχουσα συνεργασία της. Η Έλενα Λεώνη, μιλώντας στο protionline.gr για τον εαυτό της, τον πατέρα της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια, “σκιαγραφεί” μια ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία στον κόσμο των Τεχνών, που ακόμα και η ίδια δεν ξέρει πού και πώς θα καταλήξει, ύστερα από μερικά χρόνια. Και βεβαίως, αυτό είναι η πιο “μαγική” καλλιτεχνική στιγμή απ’ όλες!

Πώς ξεκινά η πορεία σου στο ¨μαγικό κόσμο¨ της Μουσικής και των Εικαστικών Τεχνών;
Όταν αποφάσισα να μάθω κάποιο μουσικό όργανο, ήθελα να διαλέξω εκείνο που θα με συγκινήσει, δεν θα υπάρχει στο σπίτι και να είναι ένα που να μην ξέρει να παίζει ο πατέρας μου. Έτσι κατέληξα στο τσέλο και κλείδωσε μέσα μου! Παράλληλα ξεκίνησα και βυζαντινή μουσική όπου πήρα δίπλωμά μου. Αργότερα ήρθε και η άρπα, αλλά το τραγούδι είχε πάντα τον πρώτο λόγο για μένα. Σπούδασα και πήρα πτυχίο Σύγχρονου Τραγουδιού από το Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Πάνο Δήμα. Ταυτόχρονα με τη μουσική, είχα τεράστια αγάπη στα Εικαστικά. Από μικρή είχα δηλώσει ότι θέλω να σπουδάσω στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και πριν τελειώσω το Λύκειο, έδωσα ειδικές εξετάσεις και πέρασα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην πρωτεύουσα, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται ¨εξαιρετικά ταλέντα¨. Ξεκίνησα με ειδίκευση στην Γλυπτική Τέχνη, σε εργαστήρι και στη διάρκεια της σπουδής μου, είχα την τιμή ένα γλυπτό μου, να τοποθετηθεί στο ¨Τοξωτό Γεφύρι των Κήπων¨ στα Ζαγοροχώρια. Αποφοίτησα από την Γλυπτική όμως αγάπησα ιδιαίτερα τη Χαρακτική Τέχνη. Αυτή τη στιγμή είμαι Υπεύθυνη του Δημιουργικού Τμήματος και Εικονογράφος των εκδόσεων Ηδύφωνο, που είναι μια… οικογενειακή υπόθεση και είμαι πολύ περήφανη, που ένας μικρός εκδοτικός οίκος με έδρα την πόλη που γεννήθηκα, ανθίζει βάζοντας στην ¨οικογένειά¨ του συγγραφείς και δημιουργούς από όλη τη χώρα.

ΕΤι έχεις αποκομίσει από την μέχρι στιγμής διαδρομή σου και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; Τι ετοιμάζεις;
Ετοιμάζω ένα δικό μου προσωπικό Project με τραγούδια που υπογράφω εγώ, σε δική μου μουσική και στίχους. Φυσικά… δεν θα λείπουν το τσέλο και η άρπα μου! Το πρώτο τραγούδι έχει ήδη ηχογραφηθεί και αυτόν τον καιρό κάνουμε τα γυρίσματα για το Video Clip. Ταυτόχρονα, ως εικαστικός είμαι χαρούμενη γιατί θα συμμετέχω σε μια πολύ αξιόλογη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο ¨Γουναρόπουλου¨ στην Αθήνα. Νιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων για τη μέχρι τώρα διαδρομή μου, έχω ζήσει έντονες καλλιτεχνικές εμπειρίες και οι συγκινήσεις που έχω από τις συνεργασίες μου είναι ανεκτίμητες. Όμως τα πράγματα δεν είναι μόνο… ρόδινα. Όσοι ασχολούνται με την Τέχνη ξέρουν ότι τα προγράμματα και οι συνθήκες έχουν ¨απαίτηση¨ πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να δουλεύεις συνέχεια με διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει τίποτα σταθερό. Πρέπει να το αντέχεις όλο αυτό και πιστέψτε με, δεν είναι εύκολο. Είχα την τύχη από πολύ μικρή να συνεργαστώ με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου (Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Λογοθέτης, Κέλλυ Σταμουλάκη, Θοδωρής Κοτονιάς, Γρηγόρης Βαλτινός, Εύα Κοταμανίδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λυδία Κονιόρδου, Αρετή Κετιμέ, Μαρία Καλλιμάνη) αλλά κυρίως, με τη Μαρίνα Σάττι, με την οποία ταιριάξαμε απίστευτα από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως ξέρω… ότι τα καλύτερα, δεν έχουν έρθει ακόμα στην καριέρα μου και αυτό και μόνο, είναι η πιο όμορφη και συνεχόμενη πρόκληση ζωής που περιμένω να αφομοιώσω, να δω και να ¨βαδίσω¨ καλλιτεχνικά.

Με τον Σάκη Παπαδημητρίου ποια είναι η μουσική σας “επαφή”; Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια;
Με τον πατέρα μου συνεργάζομαι πολλές φορές και είναι μία καλλιτεχνική φιγούρα που ασπάζομαι και ακολουθώ. Έχω ερμηνεύσει τα τραγούδια του σε πολλές παραστάσεις και είμαι όπως ο ίδιος λέει “η φωνή του”. Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας, ήταν στην παράσταση “Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα” σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού και πρωταγωνιστή τον ίδιο, όπου ερμήνευσα τα ποιήματα του Κωστή Παλαμά που είχε μελοποιήσει. Από αυτή την δουλειά προέκυψε και ένας δίσκος όπου έχω την τιμή να μοιράζομαι τον ρόλο του ερμηνευτή με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Ο πατέρας μου είναι και θα είναι, ένας από τους μόνιμους και πλήρως αξιόλογους “συνεργάτες” μου!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr