background img
banner
banner

Ζητήθηκε η λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με αναφορά από όλους τους παριστάμενους δημοτικούς αρχηγούς, στην οδυνηρή κατάσταση που επικρατεί μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Τονίστηκε ωστόσο και η αναγκαιότητα προσεισμικού ελέγχου και θωράκισης και της περιοχής κυρίως σε ό,τι αφορά δημόσια κτήρια και σχολεία.

Το Σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του φονικού σεισμού και προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα μνημείο –πλάκα, στην πλατεία της οδού Δεσποτοπούλων, εκεί όπου είχε καταρρεύσει η μοιραία πολυκατοικία το 1995 συμπαρασύροντας στον θάνατο Αιγιώτες. Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε τη σύσταση επιτροπής ώστε να δρομολογήσει την εγκατάσταση πλάκας. Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Γιώτα Γκρέμου υπενθύμισε τότε πως η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου είχε λάβει απόφαση το 2017 για δημιουργία κάποιου μνημείο στο οποίο ωστόσο δεν θα αναγράφονταν τα ονόματα των νεκρών για λόγους προσωπικών δεδομένων, που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Αποφασίστηκε ωστόσο να πραγματοποιηθεί τώρα έτσι ώστε, ΄΄να θυμούνται όλοι τι συνέβη εκεί αλλά και να παραδειγματίζονται για την τήρηση των νόμων στις κατασκευές΄΄, όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα της Τουρκίας και της Συρίας, είπε πως ΄΄στοιβάζουν τον κόσμο γιατί δεν υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος΄΄, τονίζοντας ότι όλο το θέμα με τις τόσες ανθρώπινες απώλειες έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Επίσης, σημείωσε: ΄΄Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, οι μεγάλοι δημιουργούν τις αντιθέσεις και τις εντάσεις με σκοπό να επικρατήσουν στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό εις βάρος των λαών΄΄.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος

Έθιξε ωστόσο και ένα άλλο μείζον θέμα, λέγοντας: ΄΄Υπάρχει παρακολούθηση της αντισεισμικής προστασίας; Το 60% των κτιρίων δεν έχουν αντισεισμικό κανονισμό. Μπορούν να γίνουν ενέργειες που θα ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις. Υπάρχει αντισεισμική θωράκιση των σχολείων; Είναι μία ευκαιρία να κάνει ο δήμος μια καταγραφή για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον δήμο ως προς την αντισεισμική θωράκιση. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση που δεν ξέρουμε τι θα γίνει, σε τι κτίρια ζει ο κόσμος μετά από τόσα χρόνια από τον σεισμό του 1995. Φοβάμαι ότι είμαστε πολύ πίσω σε βαθμό επικίνδυνο΄΄.

Απαντώντας του, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος θύμισε πως ο νέος αντισεισμικός κανονισμός ίσχυσε για όλη τη χώρα μετά τον σεισμό του 1995 στο Αίγιο, ανέφερε πως τα κτήρια τότε άντεξαν, ενώ τόνισε πως σε τουλάχιστον δύο σχολεία που επί των ημερών του στη Σχολική Επιτροπή του είχε υποδείξει η Πολεοδομία «κάναμε ό,τι έπρεπε σε θέματα στατικότητας και ενίσχυσης» και πως «τα σχολικά κτήρια δεν τα έχουμε αφήσει». Παράλληλα, πρόσθεσε όπως ο δήμος πρέπει να είναι θετικός σε ΄΄ό,τι επιβάλλεται από την πολιτεία και στον βαθμό που εμπλέκεται΄΄, γνωστοποιώντας πως το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει διαδικασία ελέγχων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς είπε πως ΄΄πρέπει να φτιαχτεί ένα κλιμάκιο, να ελεγχθούν όλα τα δημοτικά κτίρια σε συνεργασία με το ΤΕΕ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr