background img
banner
banner

Ο καλός καιρός έδωσε… ώθηση στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ… ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με εθνική υπερηφάνεια αλλά και αρκετά μεγάλη συγκίνηση, γιορτάστηκε η ημέρα του ξεσηκωμού του έθνους, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, σε διάφορες περιοχές της Αιγιάλειας. Η επισκεψιμότητα που είχε όλος ο δήμος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο χτύπησε πραγματικά “κόκκινο”, με τον σχεδόν… καλοκαιρινό καιρό που επικρατούσε να βοηθάει πάρα πολύ σε κάθε εκδήλωση ή παρέλαση που διοργανώθηκε, στα κυριότερα σημεία της Αιγιάλειας.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 και τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και οι απανταχού πιστοί της Χριστιανοσύνης σε τοπικές κοινότητες. Σε Ακράτα, Αιγείρα, Παραλία Πλατάνου, Ζαχλωρίτικα, Ροδοδάφνη, Κουλούρα και Σελιανίτικα, διοργανώθηκαν διάφορες δράσεις, παράλληλα με εκείνες που έγιναν στην πόλη του Αιγίου. Όλες ανεξαιρέτως, χαρακτηρίστηκαν ως αρκετά πετυχημένες, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να ξεπερνούν κάθε προσδοκία σε συμμετοχή, σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι δρόμοι συναγωνίστηκαν στους σημαιοστολισμούς, οι διοργανωτές στο αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας όπως ακριβώς το… καλούσε η ημέρα, ενώ σε ναούς εκτός από τη Θεία Λειτουργία τελέστηκαν Δοξολογίες. Επίσης, σε σημεία που τιμούνται οι ήρωες εψάλησαν Επιμνημόσυνες Δεήσεις. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων από φορείς και εκπρόσωπους Συλλόγων και βέβαια, με τις εντυπωσιακές από κάθε άποψη κεντρικές παρελάσεις, σε Αίγιο, Αιγείρα και Ακράτα.

Το πιο μεγάλο και… εκτεταμένο χειροκρότημα, το “έλαβαν” τα σχολεία αυτών των περιοχών, όπου τα τοπικά τμήματα παρέλασαν με μεγάλη υπερηφάνεια μπροστά στους επισήμους, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πως η νεότερη γενιά “τρέφει” πολύ δυνατά μέσα της, το αίσθημα της αξιοσύνης και της ενότητας.

Ακράτα

Οι εκδηλώσεις της ημέρας ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, με τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, όπου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Ναού π. Ισαάκ Παπαθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Αναστασία Ευσταθίου, ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, από τις τοπικές αρχές. Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά, η Φιλαρμονική Ακράτας “Αναγέννησις” υπό την μαεστρία του αρχιμουσικού Χρήστου Ασημακόπουλου και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, απέδωσε τον Εθνικό Ύμνο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Λίγο μετά, ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον πεζόδρομο του “Βαρθολομαίου”, στο κέντρο του χωριού.

Αιγείρα

Πλήθος κόσμου και δεκάδες παιδικά χαμόγελα “παραβρέθηκαν” και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην κοινότητα της Αιγείρας. Ο εξαιρετικός καιρός, αποδείχτηκε μεγάλος… σύμμαχος και το χωριό γέμισε από κόσμο! Μετά το πέρας της Δοξολογίας, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγείρας π. Χαράλαμπο Καρούζο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και αμέσως μετά, ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητικών τμημάτων της Αιγείρας. Δυναμική ήταν και η εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας “Ιωάννης Κοκονέτσης”. Μετά το πέρας της παρέλασης και για πρώτη φορά, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας επιδόθηκε σε χορούς στον κεντρικό πεζόδρομο αποσπώντας τα χειροκροτήματα όλων!

Παραλία Πλατάνου και Κοινότητα Κουλούρας

Αρκετά μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στις κοινότητες της Κουλούρας και της Παραλίας Πλατάνου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Δοξολογία στους κεντρικούς Ιερούς Ναούς με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή. Συγκινησιακή φόρτιση λόγω της ημέρας “έφεραν” τα λόγια του Ιεροψάλτη – Εκπαιδευτικού Ηλία Γκέκα, σε έναν… καθηλωτικό λόγο στον Ιερό Ναό της Παραλίας Πλατάνου. Δέος τιμής και μνήμης, υπήρξε επίσης από τους συμμετέχοντες στις υπαίθριες εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων που έγιναν στην κεντρική πλατεία της Κουλούρας, με τη συμμετοχή δεκάδων μικρών παιδιών αλλά και πολλών εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και σωματείων.  Στο πέρας των εκδηλώσεων και στις δύο περιπτώσεις, παρατέθηκε “καφές” σε κοντινό καφενείο των χωριών, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι όσοι παρακολούθησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις. Τέλος, να σημειωθεί ότι, η συμμετοχή του κόσμου στις δύο κοινότητες, ήταν σαφώς πιο μεγάλη από κάθε άλλη, της τελευταίας πενταετίας.

 

Ζαχλωρίτικα

Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στην κοινότητα Ζαχλωριτίκων την ημέρα της εθνικής επετείου. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού, υπήρξε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από εκπροσώπους φορέων, με τον κόσμο να συμμετέχει “πλημμυρισμένος” εθνική υπερηφάνεια, αλλά και συγκινησιακή φόρτιση.

Σελιανίτικα

Ο εορτασμός της επετείου για την 25η Μαρτίου του 1821 στην κοινότητα Σελιανιτίκων, είχε απολύτως γαλανόλευκο… χρώμα, αλλά και την απόλυτη συμμετοχή κατοίκων και διαφόρων επισκεπτών. Οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό του χωριού και ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση των στεφάνων και τον χαιρετισμό – ομιλία του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελιανιτίκων Γιώργου Ρόζου, ο οποίος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου.

Ροδοδάφνη

“Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων για το ύψιστο αγαθό των ανθρώπων, αυτό της ελευθερίας…” ήταν τα λόγια του προέδρου της Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργου Παλαιολογόπουλου, αναφερόμενος στο επετειακό “χρώμα” της ημέρας. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στις εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, αφήνοντας την καλύτερη αίσθηση σε όσους παραβρέθηκαν στην περιοχή, κάτω από τον όμορφο ανοιξιάτικο ουρανό της Ροδοδάφνης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr