background img
banner
banner

Αντίδωρο… 50 ευρώ το στρέμμα για τη σταφίδα διαθέτει ο υπουργός

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ -ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Π.Ε.Σ.

Έντονα προβληματισμένοι αποχώρησαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και παραγωγών. Η πρόθεση του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά για στήριξη του παραγωγού με 50 ευρώ το στρέμμα, χαρακτηρίστηκε ως «κοροϊδία» από τον συμμετέχοντα στη σύσκεψη, αντιπρόεδρο της Π.Ε.Σ. Νίκο Μιχαλόπουλο που αντιπαρήλθε με την τριπλή πρόταση της Παναιγιαλείου: Τουλάχιστον 100 ευρώ το στρέμμα για τον παραγωγό, απορρόφηση των αποθεμάτων και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που εμπορεύονται σταφίδα.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Αχαΐας (πλην του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη που βρισκόταν εκτός), Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου ενώ τελευταία στιγμή προσήλθαν από την Καλαμάτα λόγω κακής συνεννόησης. Από την Αιγιάλεια συμμετείχαν: Εκπροσωπώντας την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών ο αντιπρόεδρος Νίκος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και Κώστας Γιάχος αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κουνινάς Βασίλης Φιλιππόπουλος.

Τι ανέφερε στον υπουργό ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. Νίκος Μιχαλόπουλος

Ο υπουργός κατέστησε γνωστό πως έχει στη διάθεσή του 5 εκατ. ευρώ τα οποία προτίθεται να διαθέσει απευθείας στον παραγωγό, ζητώντας από τους παριστάμενους να τον κατευθύνουν για τη διανομή τους. εκ μέρους της Π.Ε.Σ. τοποθετήθηκε ο κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε: ΄΄Αποκωδικοποιώντας τη γλώσσα που χρησιμοποιήσατε στην εισήγησή σας, δεν μιλάμε για λύση αλλά για στήριξη του παραγωγού Τα 5 εκατ. για τον παραγωγό δεν αποτελούν στήριξη αλλά κοροϊδία. Η σταφίδα είναι μία σύνθετη καλλιέργεια με μεγάλο κόστος. Τα 50 ευρώ το στρέμμα που προκύπτουν αν διανεμηθούν τα 5 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε έναν καλό παραγωγό σε 0,10 με 0,12 ευρώ ντο κιλό, τη στιγμή που έχει χάσει 1 ευρώ και πλέον από την τιμή που έπαιρνε πριν τρία χρόνια και πριν τον covid. Αν θέλατε να προχωρήσετε έστω σε στήριξη του παραγωγού, θα διαθέτατε τουλάχιστον 100 ευρώ το στρέμμα΄΄.

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε και στο καθοριστική για την πορεία του προϊόντος, απορρόφηση των αποθεμάτων που δημιούργησε ο covid. Προέτρεψε δε τους παριστάμενους βουλευτές, δέκα συνολικά μαζί με τον υπουργό, να εξηγήσουν στον πρωθυπουργό την αναγκαιότητα αφενός απορρόφησής τους και αφετέρου αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία όπως έκαναν δεκάδες άλλες χώρες. “Αν κρίνετε ότι πρέπει να μπει κι άλλο προϊόν στην επισιτιστική βοήθεια, ας γίνει, αρκεί να είναι και η σταφίδα.

Όταν έχουν δοθεί εκατομμύρια από την ΕΕ προς Ουκρανία και Τουρκία δεν είναι δυνατόν να μην στείλει η χώρα μας. Αν δεν φύγουν τα αποθέματα αυτά που δίνετε και αρκεστείτε στην πενιχρή αυτή βοήθεια προς τον παραγωγό, είναι σαν να τα πετάτε τα χρήματα σε μία μαύρη τρύπα. Παρότι ο παραγωγός τα έχει ανάγκη, έτσι δεν θα επιλύσετε το πρόβλημα κανενός. Θα βοηθήσετε για λίγο και όχι στην ουσία΄΄.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. είπε στον υπουργό τα εξής: ΄΄Ενισχύστε και τους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκείνους που εμπορεύονται κορινθιακή σταφίδα όπως οι συνεταιρισμοί της Αιγιάλειας που πληρούν τις προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε μετά εμείς σας Π.Ε.Σ., μέσα από τη συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, να στηρίξουμε μία τιμή αρκετά πάνω 1 ευρώ για το σύνολο της παραγωγής που έχουμε πάρει΄΄.

Τέλος, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι η Π.Ε.Σ., για τη σταφίδα που είχε δώσει για οξοποιία τηρώντας τη συμφωνία με τον πρώην υπουργό κ. Λιβανό, δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ…

Μ. Σταυρόπουλος: ΄΄Αν δεν γίνουν αυτά που προτείνουμε, τον Αύγουστο θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή΄΄

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών έθεσε αυτό που και ο ίδιος ο υπουργός είχε παραδεχτεί στην Πάτρα την 21η Νοεμβρίου ‘22, την ημέρα που είχε έρθει ο πρωθυπουργός στην περιοχή.
Ο υπουργός είχε παραδεχτεί ότι, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η αιτία του κακού της συνεχούς πτώσης της τιμής του προϊόντος, είναι το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα τότε, είχε αναφέρει ότι επειδή η αγορά δεν ανακάμπτει και ότι επειδή το προϊόν δεν “ανασαίνει” πηγαίνοντας από τη μία χρονιά στην άλλη, δημιουργείται η παρούσα κατάσταση. Η τιμή του προϊόντος σήμερα είναι στα 0,70 ευρώ. Η Π.Ε.Σ. υποστηρίζει ότι αν αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν λυθεί, δυστυχώς, η σταφίδα δεν πρόκειται να ανακάμψει. Μέχρι τώρα είχαμε να διαχειριστούμε τα αποθέματα του 2021, τώρα έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον και του ‘22… Η θέση της Π.Ε.Σ. είναι η εξής: Να δοθούν 100 ευρώ ανά στρέμμα στον παραγωγό, αν και πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, γιατί ο πραγματικός παραγωγός που καλλιεργεί δεν αμείβεται σωστά ενώ ο παραγωγός που έχει στρέμματα και δεν έχει αποδόσεις αμείβεται καλύτερα λόγω των στρεμμάτων. Όμως δεν μπορεί να γίνει η ενίσχυση ανά κιλό, αλλά μόνο ανά στρέμμα. Παράλληλα η Π.Ε.Σ. πρότεινε να ενισχυθούν οι σταφιδικοί οργανισμοί και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί επιτέλους η δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι θα γίνει η απορρόφηση του αποθέματος. Πολύ φοβάμαι, ότι αν δεν γίνουν αυτά, αρχές του Αυγούστου που έρχεται, θα είμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Θα έχουμε πάλι αποθέματα και πάλι οι παραγωγοί θα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος οικονομικής επιβίωσης, από την ίδια την απορρόφηση του αποθέματος που έρχεται από την πανδημία. Αν αυτά τα βήματα είχαν γίνει στο παρελθόν δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την οριακή στιγμή.
Αν αυτή η ποσότητα αποσυρθεί αμέσως οι τιμές στην αγορά θα ανακάμψουν. Μόνο η ίδια η αγορά μπορεί να στηρίξει περισσότερο τον παραγωγό΄΄.

Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε και στη μη πληρωμή της Ένωσης, μολονότι είχε αποσύρει 2.600 τόνους σταφίδας, σημειώνοντας: ΄΄Η Π.Ε.Σ. παρά το γεγονός ότι απέσυρε 2.600 τόνους σταφίδα, κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού κ. Λιβανού, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της, παρότι η υπόσχεση αφορούσε 0,40 ευρώ από την οξοποιία και ένα 1 ευρώ από το ίδιο το υπουργείο΄΄.

Το Ε.Κ.Α. στο πλευρό του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, κάνει γνωστό ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, τονίζοντας: ΄΄Απαιτούμε τώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ενίσχυση μέσω “DE MINIMIS” απευθείας στους Παραγωγούς, χωρίς κρατήσεις από τις τράπεζες ή υπέρ τρίτων. Να δοθεί τώρα η λύση στα προβλήματα των Αγροτών και να μπει ένα τέλος στην εξαθλίωση της Αιγιάλειας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr