background img
banner
banner

«Δεν θα αφήσουμε τη ζωή μας να γίνει μία «Κοιλάδα των Τεμπών»

Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Πρωτοφανής σε συμμετοχή, παλμό και συνθήματα ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Τρίγωνη Πλατεία στο Αίγιο, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας συνδικάτων, ομοσπονδιών, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η Αιγιάλεια απαίτησε με αυτό τον τρόπο την απονομή δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για την πρωτόγνωρη τραγωδία των Τεμπών.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ πλήθους κόσμου, παρέστησαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, τοπικές κομματικές οργανώσεις, υποψήφιοι βουλευτές, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, υγειονομικοί, αγρότες, άνεργοι και μαθητές, εκφράζοντας την οργή τους και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ησυχάσουν μέχρι να μπουν στη φυλακή οι ένοχοι του εγκλήματος…

 

Γεωργόπουλος: ΄΄Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι΄΄

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών΄΄. Έθεσε δε τα τρία βασικά ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ; και ξεκαθάρισε πως ΄΄δεν θα αφήσουμε τη ζωή μας να γίνει μία «Κοιλάδα των Τεμπών», δεν θα αφήσουμε το «πάμε κι όπου βγει» να καθορίσει τη ζωή μας, ακούστε τις φωνές΄΄.

 

Μπούνιας: ΄΄Φταίνε όλοι αυτοί που υπηρέτησαν το επιχειρηματικό κέρδος των λίγων΄΄

Ακολούθως, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγιαλείας Στάθης Μπούνιας, είπε μεταξύ άλλων: ΄΄Οι πολυπληθείς και δυναμικές σε συγκεντρώσεις αποτελούν ένα νέο ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα στην απόλυτη θλίψη και την οργή που προξένησε το τραγικό δυστύχημα. Το μήνυμα είναι σαφές δεν πρέπει να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα και να πρέπει να μπουν στο στόχαστρο όλοι οι υπεύθυνοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα “σμπαράλιασαν” την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδώσει τις ευθύνες απλά σε ένα… ανθρώπινο λάθος, τα αίτια για το τραγικό περιστατικό. Το κράτος έχει παθογένειες και δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, δεν φταίει ο απλός λαός. Φταίνε όλοι αυτοί που υπηρέτησαν το επιχειρηματικό κέρδος των λίγων και των ομίλων. Το σημερινό κράτος και το καπιταλιστικό σύστημα δεν τρομάζει αν θα θυσιάσει κάποιους ανθρώπους στο βωμό του κέρδους. Ο λαός πρέπει να ισχυροποιηθεί, πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την κατάφωρη αδικία που γίνεται, απέναντι στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη του΄΄.

 

Μπέσκος: ΄΄Θα προχωρήσουμε σε μηνυτήριες αναφορές΄΄

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος έκανε γνωστό ότι ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές ώστε οι αίτιοι της τραγωδίας να υποστούν τις συνέπειες και να μην ξανασυμβούν ανάλογα εγκλήματα.

 

Κοντεσοπούλου: ΄΄Ευθύνονται οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν τον ΟΣΕ΄΄

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων δήμου Αιγαλείας Μαρία Κοντεσοπούλου είπε πως ΄΄ευθύνονται οι κυβερνήσεις που φρόντισαν και απαξίωσαν τον ΟΣΕ προκειμένου να τον κόψουν κομμάτια και να τον ιδιωτικοποιήσουν. Αυτό το αποτέλεσμα έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Διότι όταν οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, η ασφάλεια του λαού που θεωρείται γι αυτούς κόστος, αποτελεί άγνωστη λέξη. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε αυτό το έγκλημα΄΄.

 

Παπακωνσταντίνου: ΄΄Ήταν έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί΄΄

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Αιγιάλειας Δήμητρα Παπακωνσταντίνου είπε πως ΄΄έχουμε να πούμε σε όλους τους υπεύθυνους που συντέλεσαν σε αυτό το τραγικό γεγονός πως πλέον δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στα κακώς κείμενα σε θέματα ασφαλείας στην καθημερινότητά μας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας. Υποτίθεται ότι ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος πληρώνοντας υπέρογκους φόρους χωρίς όμως να υπάρχει κανένα αντίκρισμα. Δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν δυστύχημα, ήταν έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί΄΄.

 

Μαστραπά: ΄΄Ανάλγητοι και επικίνδυνοι πολιτικοί προσπαθούν τώρα να “αγκαλιάσουν” τον ανθρώπινο πόνο΄΄

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας η Δώρα Μαστραπά είπε μεταξύ άλλων: ΄΄Κάποιοι σύλλογοι κάποιοι φορείς κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν καν διανοηθεί να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μέχρι σήμερα. Τώρα όμως όλοι αυτοί είναι μαζί μας διεκδικούν το δίκαιο κοντά μας. Η πολιτεία αδιαφορεί για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι πια συνειδητοποιούν ότι η πολιτεία δεν λογοδοτεί καν, παρά κρύβεται πίσω από λογικές και τεχνάσματα. “Τσιμεντώνει” τον τόπο του εγκλήματος, μοιράζει οικονομικά ωφελήματα για να βουλώσει στόματα. Προσπαθεί να εξαγοράσει ανθρώπους που δεν έχουν καν τι να θάψουν. Αλήθεια… πόσο κοστολογείται το παιδί σας; Πόσο αποτιμάται η ζωή ενός μαθητή; Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Ανάλγητοι και επικίνδυνοι πολιτικοί, τώρα προσπαθούν να “αγκαλιάσουν” τον ανθρώπινο πόνο. Κοιτούν να βουλώσουν τα στόματα γονέων και συζύγων που θρηνούν πτώματα πάνω σε τάφους. Οι εγκληματικές πολιτικές έχουν στόχο την εξόντωση των αδυνάμων. Γιατί… στην ελεύθερη αγορά, επιβιώνει μόνο ο ικανός. Υπάρχει ένα αίτημα. Ένα αίτημα 57 νεκρών για την απόλυτη δικαίωση. Και μερικών ακόμα που εξαυλώθηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ. Αύριο ποιος θα έχει σειρά; Ας συσπειρωθούμε όλοι, να στείλουμε επιτέλους στα τσακίδια, αυτούς τους  απάνθρωπους πολιτικούς και τις λογικές τους. Γιατί οι δικές μας ζωές… μετράνε΄΄.

 

Μποδιώτης: ΄΄Το “τρένο” του πρωτογενή τομέα έχει μεν μηχανοδηγό, όμως τρέχει δίχως φρένα΄΄

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, αναφέρθηκε και στο θέμα της σταφίδας, λέγοντας: ΄΄Έγινε 14,3 δις ευρώ “δώρο” και για εμάς, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επιστροφή του ειδικού φόρου για τα καύσιμα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ζούμε την απόλυτη εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα και πριν λίγες ημέρες στο αίτημα αναπλήρωσης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, μία υπόσχεση που είχε δώσει σε προσωπικό επίπεδο σε εμάς ο ίδιος ο υπουργός, η απάντηση που πήραμε ήταν κάτι… “ψιχουλάκια”, δηλαδή 50 ευρώ ανά στρέμμα. Με άλλα λόγια… 0,20 το κιλό η σταφίδα! Και μάλιστα οι ιθύνοντες, οι παρατρεχάμενοι και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, το πανηγύρισαν κιόλας σαν να ήταν κάποιο επίτευγμα, θέλοντας μάλιστα να οικειοποιηθούν αυτή την “επιτυχία”. Το “τρένο” του πρωτογενή τομέα έχει μεν μηχανοδηγό, όμως τρέχει δίχως φρένα. Και πάει κατευθείαν προς τα Τέμπη. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, σε κανέναν απολύτως τομέα. Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει τρόπος στήριξης του παραγωγού, αλλά και του ίδιου του προϊόντος και της τοπικής οικονομίας΄΄.

 

Νύχτης: ΄΄Οργή και αγανάκτηση απέναντι σε ένα σύστημα που όλα τα κάνει σμπαράλια΄΄

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης επισήμανε: ΄΄Από τα συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα, μέχρι και τη μεγάλη απεργία της προηγούμενης Τετάρτης, από τη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που οργανώθηκε από τα συνδικάτα μέχρι και την σημερινή Τριγώνη Πλατεία του Αιγίου, όλα έχουν ένα κοινό στόχο: Να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους του δυστυχήματος στα Τέμπη. Η αναζήτηση για τους ενόχους του εγκλήματος αυτού γίνεται πλέον μαζική. Υπάρχει συλλογική δράση, γίνεται αγώνας από σωματεία, από φορείς και εργαζόμενους, από τον ίδιο το λαό και τα νέα παιδιά. Μετά το πρώτο “σοκ” που είχαμε όλοι αντικρίζοντας τα συντρίμμια των Τεμπών, έρχεται η οργή και η αγανάκτηση απέναντι σε ένα σύστημα που όλα τα κάνει σμπαράλια, όλα τα “σφάζει” και όλα τα “μαχαιρώνει”, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με την πανδημία και τις συνέπειες της που δεν έχουν ακόμα τελειώσει και τα εργατικά ατυχήματα που αποτελεί μία λίστα που… τελειωμό δεν έχει, ανάμεσα σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και πυρκαγιές, έχουν έρθει στην επιφάνεια όλες οι γερασμένες, επικίνδυνες, ασυντήρητες υποδομές, ενός κράτους που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ύπαρξη΄΄.

Ακολούθησε πορεία ως την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τον ίδιο παλμό και την ίδια ένταση…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr