background img
banner
banner

Η ανακύκλωση έφερε αλλαγή νοοτροπίας!

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΧΡΟΝΟ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ – 1.717,87 ΤΟΝΟΙ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΤΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Τριάμισι χρόνια συστηματικής προσπάθειας για την υιοθέτηση της νοοτροπίας της ανακύκλωσης φαίνεται πως αποδίδουν σιγά – σιγά καρπούς για την αντιδημαρχία Καθαριότητας που, με στοιχεία κι αριθμούς, απαντά σε όσους κάνουν λόγο για «πλασματικά» αποτελέσματα, προχωρώντας πλέον με σίγουρα βήματα – σε συνδυασμό και με τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων) – σε πιο συμφέρουσα για το περιβάλλον και τα οικονομικά του δήμου, διαχείριση των απορριμμάτων.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα μέσω του protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, προκύπτουν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία βεβαίως έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μία συνολική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, από το 2019 ως και το 2022, της τάξεως του 120%. Ως προς τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων που συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάτρα και τα οποία βέβαια δεν κατέληξαν στους κάδους με τα οργανικά απόβλητα, αυτά ήταν: 751,98 τόνοι το 2019, 1.203,71 τόνοι το 2020, 1.546,98 τόνοι το 2021 και 1.717,87 τόνοι το 2022. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο έτος εναποτέθηκαν σε κάδους ανακύκλωσης 170,89 τόνοι περισσότεροι.

Είναι επίσης εμφανής η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου. Από τις ποσότητες του 2019, μόλις το 55% ήταν καθαρό ανακυκλώσιμο και το 45% υπόλειμμα, δηλαδή σε σύνολο 791,98 τόνων. Το 2022 όμως το 99,7% ήταν καθαρό ανακυκλώσιμο και μόλις το 0,3% υπόλειμμα σε σύνολο 1.717,87 τόνων. Η εικόνα ως προς αυτό άρχισε να αλλάζει το 2020 όταν το καθαρό ανακυκλώσιμο ήταν στο 99,6% και το υπόλειμμα 0,4%, ενώ το 2021 το καθαρό ανακυκλώσιμο ήταν 99,5% με το υπόλειμμα στο 0,5%.

Νικ. Καραΐσκος: “Ο αρχικός στόχος επετεύχθη και συνεχίζουμε…”

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε στo protionline.gr ο κ. Καραΐσκος, υπογραμμίζοντας τα εξής: ΄΄Όπως φαίνεται καθαρά και στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, η ανακύκλωση προχωρά δυναμικά στον δήμο Αιγιαλείας. Ήταν ένα «στοίχημα», ένας αρχικός στόχος που κερδήθηκε ωστόσο εξελίσσεται συνέχεια και κερδίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Προεκλογικά είχαμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κομβική στιγμή για τον δήμο.

Όχι μόνο καταφέραμε να μην έχουμε πρόβλημα και να γίνεται η αποκομιδή, αλλά τα βήματα στα οποία προχωρήσαμε, είναι σταθερά και αποτελούν υποθήκη για το μέλλον, έτσι ώστε ο δήμος μας να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να μην ξαναέρθει μπροστά στα αδιέξοδα του παρελθόντος. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα, μαζί με την έγκριση χρηματοδότησης και δρομολόγηση της δημιουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, είναι η περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου. Η πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την ανακύκλωση και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία, γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε. Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ΄΄.

Μπορούμε και καλύτερα…

΄΄Έχουμε ξεκινήσει μία καλή προσπάθεια και σε σύγκριση με στοιχεία άλλων δήμων για την ανακύκλωση, είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το στοίχημα που είχαμε θέσει προεκλογικά και έχει σχέση με την ανακύκλωση, έχει κερδηθεί. Προχωράμε δυνατά΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος. Αναφορικά δε με το εάν επίκειται κι άλλη καμπάνια, πέραν του δημοφιλούς «Λαμποίκου» για τη διάδοση της ανακύκλωσης, ο αντιδήμαρχος είπε πως ΄΄Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία νέας καμπάνιας αλλά δεν έχουμε ακόμη προϋπολογισμό ώστε να υλοποιηθεί΄΄. Τέλος, η αντιδημαρχία Καθαριότητας σχεδιάζει επιπλέον «πράσινες γωνιές» και «σημεία» στην Αιγιάλεια, με τον αντιδήμαρχο να κάνει γνωστό ότι βρίσκονται εν αναμονή κωδώνων ώστε να ξεκινήσει το στήσιμο των «γωνιών» και η λειτουργία τους.

Είναι δεδομένο ότι η διαρκής αύξηση των όγκων της ανακύκλωσης σε συνάρτηση με τη λειτουργία της Μονάδας θα μειώσουν κατά ένα μεγάλο μέρος το βάρος των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται σε Χώρους Επεξεργασίας Αποβλήτων, αποφέροντας μεγάλο οικονομικό όφελος στον δήμο και «βαθιά ανάσα» στους δημότες…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr