background img
banner
banner

«Η ώρα της γυναίκας είναι τώρα» | ΦΩΤΟ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Περίτρανη απόδειξη της δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί η επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Αιγιάλεια γένους θηλυκού», που διοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος-Παράρτημα Αιγίου, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία, η αφύπνιση και η μέριμνα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η λήψη μέτρων για τα ίσα δικαιώματα στον εργασιακό και οικογενειακό τομέα και η θέση της στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι λίγα μόνο από τα θέματα που αναδείχθηκαν, σε μία εκδήλωση με αρκετή συγκίνηση, βραβεύσεις, ομιλίες και μουσική, γιατί – όπως ανέφερε μία εκ των ομιλητριών – η Τέχνη, σώζει!

Στην αίθουσα του κατάμεστου Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», έδωσαν το «παρών», εκ μέρους της Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυροπούλου, Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, Γιώργος Ντίνος, Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Μπέσκος και Κατερίνα Σολωμού, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρία Ιατροπούλου κ.ά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον αντιπεριφερειάρχη να αναφέρει στον χαιρετισμό του πως η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες αξιόλογες δράσεις, μη παραλείποντας να κάνει ειδική μνεία στο νόημα της χθεσινής ημέρας. Ομοίως και ο δήμαρχος Αιγιαλείας στον χαιρετισμό του, που, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης»

Ακολούθησαν οι ομιλίες. Η κ. Γιδά αναφέρθηκε με εμπεριστατωμένα στοιχεία στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας τονίζοντας πως «Η ώρα της γυναίκας είναι τώρα». ΄΄Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, αλλά γυναίκες φωτισμένες από την γνήσια γυναικεία πρωτότυπη ματιά, να διαθέτουν μία ανθρωπιστική και ανοιχτή μάτια, εμπλουτισμένη από αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν χρειαζόμαστε πρότυπα τύπου “Θάτσερ” που μιμούνται την αντρική συμπεριφορά, μα το βίωμα και την αντίληψη ενός προβλήματος από τη γυναικεία φύση, δοσμένο. Οι γυναίκες λειτουργούν περισσότερο με την συναισθηματική νοημοσύνη, άρα υιοθετούν μια σαφώς λιγότερο επιθετική συμπεριφορά, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κοινωνία χρειάζεται γυναίκες που κοιτούν μέσα τους, που έχουν σκάψει μέσα τους για να ανακαλύψουν εκείνα τα απίστευτα “κοιτάσματα” από κρυμμένα χαρίσματα που έχουν στην ψυχή τους. Κάθε γυναίκα μπορεί να εμπλουτίσει τον πολιτισμό, την κοινωνία ολόκληρη, την οικονομία, αλλάζοντας τελικά το πρόσωπό της, γιατί είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός΄΄.

Και συνέχισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της: ΄΄Αναρωτιέμαι, πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να αιτιολογούμε την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ισχύος. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν, γιατί πάντα είχαν “θέσεις-κλειδιά”, υποστηρίζοντας πλήρως το έργο των ανδρών. Όταν η γυναίκα έρχεται στο προσκήνιο γίνεται μία δίκαιη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στις γενιές όλων εκείνων των γυναικών, που εργάστηκαν. Στις μητέρες που μπορούν και ανατρέφουν τα παιδιά τους, φροντίζοντας ταυτόχρονα και το σπίτι τους αλλά και δουλεύοντας μέρα και νύχτα. Θα ήθελα πολύ να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν θα χρειαζόταν να θέσουμε καν ένα τέτοιο ζήτημα. Να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν θα έχει σημασία το φύλο, αλλά ο άνθρωπος. Η προσωπικότητα. Επειδή όμως υπάρχει αρκετός ακόμα δρόμος στο να φτάσει η κοινωνία στα επιθυμητά επίπεδα, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης΄΄.

 

Η γυναίκα στην Τέχνη

Ακολούθως, η γνωστή ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου ανέπτυξε το θέμα «Η γυναίκα στο θέατρο», δίνοντας στο κοινό άγνωστα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στο θέατρο που, όπως είπε, σήμερα είναι ίση με τον άνδρα όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα, παρουσιάζοντας τη θέση της γυναίκας στο θέατρο από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αναφορά έκανε, η κ. Κωνσταντίνου, στο θέμα του ρατσισμού και του σεξισμού στο θέατρο, καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει και να προστατεύσει τον καλλιτέχνη, διότι η Τέχνη σώζει’’, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Δικαιώματα και διεκδικήσεις

Η πρόεδρος του παραρτήματος Αιγίου ΕΓΕ Ουρανία Κακαβάνη ανέγνωσε το ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος» μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες του 21ου αιώνα, υπενθυμίζοντας ότι το γυναικείο κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να περιφρουρεί τα κεκτημένα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες στο παρελθόν και να απαντάει στις νέες προκλήσεις της εποχής και στις συντηρητικές επιθέσεις, που απειλούν με πισωγύρισμα σε άλλες εποχές. Μετά τις διεκδικήσεις του κινήματος, προέτρεψε τις γυναίκες να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ζουν και να κινούνται δημιουργικά και δυναμικά, κερδίζοντας τη ζωή.

 

Η αναγνώριση και οι βραβεύσεις

Σε κλίμα συγκίνησης, ακολούθησε η βράβευση γυναικών που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Πρώτη ήταν η Ιζαμπέλλα Αρβανίτη που τιμήθηκε για το ανθρωπιστικό της έργο, η οποία ωστόσο απουσίαζε στο εξωτερικό και το βραβείο παρέλαβε γι’ αυτήν η αδελφή της, Ανθή Πέτα, η οποία ανέγνωσε χαιρετισμό της αδελφής της με ειδική αναφορά στη γενέτειρά της και πρόσωπα της οικογένειάς της. Στη συνέχεια βραβεύτηκε η γενική γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αιγίου, Ευαγγελία Γιαννοπούλου για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ισότητα των φύλων. Αμέσως μετά ήταν η σειρά της ιστορικού, προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνας Μπεντεβή να παραλάβει το δικό της βραβείο για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

 

Εν συνεχεία, βραβεύτηκε η Θεοδώρα Σάττα – Μεντζελοπούλου, πρώην αντιδήμαρχος Αιγίου, για την προσφορά της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αμέσως μετά, η Μελπομένη Ρογκάλα, υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου, για τη συμβολή της στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη συνέχεια, η Ακρατινή συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου για τη συμβολή της στην ανάδειξη με το συγγραφικό της έργο ηρωίδων του τόπου και τέλος η Μαρία Αλεξανδροπούλου για την κοινωνική προσφορά της στα άτομα με ειδικές ανάγκες και τη χρόνια παρουσία της στη διοίκηση του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία λαϊκής χορωδίας του δήμου Αιγιαλείας, με απόδοση τραγουδιών για τη γυναίκα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr