background img
banner
banner

Σε… τεντωμένο σχοινί οι δικαστικές υπηρεσίες Αιγίου

Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΣΤΟ… ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Πρωτόγνωρη από άποψη ελλείψεων είναι η κατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών και κυρίως του Πρωτοδικείου Αιγίου, γεγονός που ανάγκασε τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση. Ξεκίνησε έτσι, την Τετάρτη 1η Μαρτίου, με καθολική συμμετοχή, καθημερινές τρίωρες διακοπές εργασιών, διάρκειας τριών ωρών από όλα τα ακροατήρια και τα γραφεία.

Η διακοπή γίνεται από τις 9.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι και, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Σύλλογο και κατόπιν σχετικής απόφασης της Γενικής του Συνέλευσης, θα ισχύσει μέχρι και τις 10 Μαρτίου, δηλαδή ως την ερχόμενη Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, οι δικαστικοί θα επανεξετάζουν την κατάσταση και θα καθορίζουν τη στάση τους, ανά εβδομάδα. Οι διακοπές εργασιών είχαν ως αποτέλεσμα χθες και προχθές να επέλθουν καθυστερήσει, πλην όμως, οι δικαστικοί ξεκαθαρίζουν πως πέρα από τα έγγραφα που ήδη έχουν αποστείλει προς το υπουργείο αλλά και το Εφετείο Πάτρας στο οποίο υπάγονται, οι διακοπές εργασιών είναι ο μόνος τρόπος να γνωστοποιήσουν στην κοινωνία την αποδυνάμωση και κατ’ επέκταση των δικαστικών υπηρεσιών αλλά και να ασκήσουν πιέσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Από τις δεκαπέντε οργανικές θέσεις, καλυμμένες μόνο οι έξι…

Πόσα είναι αυτά; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, αναφέρει στο protionline.gr: ΄΄Υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες, ωστόσο στο Πρωτοδικείο, η κατάσταση είναι δραματική. Από τις 15 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι έξι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι καθυστερήσεις υπάρχουν. Κι αν μέχρι το φθινόπωρο εκδίδαμε π.χ. ένα πιστοποιητικό σε διάστημα δύο και τριών ημερών, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να χρειαστούν 20 και 25 ημέρες΄΄. Στο ερώτημα, πού οφείλεται η αποδυνάμωση του Πρωτοδικείου από προσωπικό, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, επισήμανε: ΄΄Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μαζικές συνταξιοδοτήσεις κυρίως των εργαζόμενων που είχαν στελεχώσει το Πρωτοδικείο από σύστασής του το 1982 και την τριετία 1985-87. Οι άνθρωποι αυτοί συμπλήρωσαν 35ετία και 40ετία και συνταξιοδοτήθηκαν. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπως η έγκριση αιτήματος συναδέλφου και μετάθεσή της στην Πάτρα αλλά και η καθυστέρηση ως προς την εξέταση ένστασης συναδέλφου που αναμένεται από το Πταισματοδικείο΄΄.

Εκείνο ωστόσο που επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου, είναι το γεγονός ότι πλέον έχουν σταματήσει οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν τα κενά. ΄΄Από το υπουργείο δεν φαίνεται να γίνεται πρόσληψη, αφού δεν υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων μέσα στο 2023. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι η πρόθεση ίδρυσης σχολής ώστε να εκπαιδεύονται άτομα που θα στελεχώσουν τις δικαστικές υπηρεσίες, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το πότε. Συνολικά πάντως, επί συνόλου 6.000 οργανικών θέσεων ανά τη χώρα, υπάρχουν 3.000 κενά και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την κατάσταση που επικρατεί΄΄, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

«Φοβίζει» το πλάνο ανασυγκρότησης – Αβέβαιο το μέλλον

Ως πως το πώς μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου αυτή η απαξίωση, ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων σημείωσε: ΄΄Στο γενικό πλάνο ανασυγκρότησης, εκτός από τη μηχανογράφηση που είναι σε δεύτερο στάδιο, είναι σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για συγχωνεύσεις διοικητικών δικαστηρίων, με την προοπτική να συνεχιστεί αυτό για ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας. Εκ των πραγμάτων, σαν Αίγιο είμαστε «επικίνδυνοι» δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας έχει τρία Πρωτοδικεία΄΄.
Να σημειωθεί ότι οι δικαστικοί ασκούν πιέσεις προς το Εφετείο Πάτρας ώστε να αποσπάσει προσωπικός το Πρωτοδικείο Αιγίου για να προχωρούν οι υποθέσεις του.

Στήριξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου

Την κινητοποίηση στηρίζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με ομόφωνη απόφασή του. Ο πρόεδρος Γιώργος Μπέσκος, επισήμανε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξέρει να γεμίζει γιγαντοοθόνες τις δικαστικές αίθουσες, αλλά αδιαφορεί στην ενδυνάμωση των Πρωτοδικείων με δικαστικούς υπαλλήλους. Τα κενά που υπάρχουν δημιουργούν τεράστια δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης. Ακόμα και κάποιοι υπάλληλοι, που ήταν να έρθουν με μετακίνηση από άλλο φορέα, δεν θα έρθουν γιατί ο Άρειος Πάγος δεν έκανε συμβούλιο ως όφειλε. Ενημέρωσαν -αν είναι δυνατόν- ότι είχαν φόρτο εργασίας. Βιάζονταν να βγάλουν, μάλλον, την απόφαση υπέρ των funds. Διάλυση των πάντων, με έναν υπουργό που πραγματικά αδιαφορεί. Μαζί κι ο Άρειος Πάγος που δεν είχε χρόνο να εγκριθούν μετακινήσεις, που ακυρώθηκαν!».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr