background img
banner
banner

Αίγιο: Τα λιμάνια μας, παλιά και νέα!…

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-

Μπήκε και ο Μάρτης με υψηλές θερμοκρασίες και λίγο πριν την ανατολή του όμως, η μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία, με τους τόσους νεκρούς στα Τέμπη βύθισε στο πένθος τη χώρα. Βεβαίως τέτοια δυστυχήματα συμβαίνουν παντού, ελπίζαμε όμως, ότι ο νέος ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης των …Ιταλών θα αποτελούσε την …εξαίρεση! Αλλά…

Άσχημα, λοιπόν, ξεκίνησε ο Μάρτης κι αν και ο καιρός είναι καλός, η Άνοιξη αρχίζει στις 21 Μαρτίου. Αυτό για κάποιους που δεν το έχουν …μάθει ακόμη (!) αλλά ούτε έχουν συνειδητοποιήσει την λαϊκή σοφία του «Μάρτη γδάρτη και κακού παλουκοκαύτη» (άλλωστε ο χειμώνας φέτος πήγε πίσω… εις μεγάλη στενοχώρια του Πούτιν). Αλλά καλό καιρό έκανε και της «Τυρινής» και την Καθαρά Δευτέρα.

Στο Αίγιο την Κυριακή το βράδυ υπήρχε πολύς κόσμος στην παραλία με την εκδήλωση που γινόταν εκεί. Μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ναό των Ταξιαρχών (όπου δεν υπήρχε ούτε ένα κάθισμα άδειο), κατέβαινα από την «Τεμπελόραχη» έως εκεί, η θάλασσα ήταν σχεδόν …λάδι και τα φώτα από το κρουαζερόπλοιο στο «Νέο Λιμάνι» καθρεπτίζονταν στην θάλασσα ομορφαίνοντας ακόμα πιο πολύ τον Αιγιώτικο κόλπο! Ένα ζευγάρι επισκεπτών θαυμάζοντας το τοπίο και το …πλοίο, με ρώτησε «πιάνουν κρουαζερόπλοια στο Αίγιο;…»!

Μελαγχολικά τους εξήγησα ότι δεν …πιάνουν κ.λ.π. και προχώρησα ενθυμούμενος την «μικρή κρουαζιέρα» που μας ενεθάρρυνε να «επιδιώξουμε ως πόλη, ως Δήμος ο γ.γ. Λιμένων κ. Κυριαζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Αίγιο προ μηνών. Ο γράφων ήταν παρών στην συνάντηση στο Λιμενικό Ταμείο …θίγοντας προηγουμένως «Λιμάνι χωρίς καράβια δεν είναι λιμάνι…». Προχώρησα …πέρασα τον «Φάρο» -ενώ ετοιμαζόταν η καύση του «Καρνάβαλου- και έφθασα στο … άλλο Λιμάνι -νεότερο του «Φάρου» και παλιότερο του …σημερινού- κάτω από την Παναγία την Τρυπητή που αν και νύχτα «καμάρωνε» φρεσκοβαμμένη, καθώς σε λίγο θα επαναλειτουργήσει!

Κι εκεί εδώ και καιρό, ούτε η «Μπανάνα» του Κάρλου υπάρχει ούτε τίποτα άλλο! Καθώς ο χώρος ήταν ανοιχτός εκτάκτως για να παρκάρουν τ’ αυτοκίνητα, μπήκα στην προβλήτα και την περπάτησα, είχα ξεχάσει ότι είναι αρκετά μεγάλη. Θυμήθηκα πως μέχρι πριν λίγα χρόνια …έπιανε εκεί το φέρρυ για την Ρούμελη και μελαγχόλησα που το …χάσαμε κι αυτό! Τις σκέψεις μου διέκοψαν τα –πράγματι- πολύ εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στον «Φάρο». Μόλις τελείωσαν …σκέφθηκα το νέο ηλεκτρικό φέρρυ, πως ως πόλη περιμένουμε και παρηγορήθηκα λιγάκι. Αλλά και πάλι μόνον αυτό δεν φθάνει…

Τουλάχιστον, θα …γίνει μ’ αυτό μια νέα αρχή για το πολύπαθο λιμάνι του Αιγίου, παλιό και νέο…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr