background img
banner
banner

“Η ανακαίνιση της Παναγίας Τρυπητής ήταν το δυσκολότερο έργο που έχει υλοποιήσει η Εφορεία μας”

H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΑΝΙΤΑ ΚΟΥΜΟΥΣΗ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια ώσπου να ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος της πολιούχου του Αιγίου. Εδώ και 13 ημέρες όμως, η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής έχει επιστρέψει στον φυσικό και πλήρως ανακαινισμένο της χώρο, έπειτα από μία τελετή που όσοι την έζησαν από κοντά, θα την θυμούνται για πολλά χρόνια. Καταλυτικός, όσον αφορά την ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος και την επιστροφή της Παναγίας στο “Θρόνο” της, ήταν αναμφισβήτητα ο ρόλος της Ανίτας Κουμούση.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας ήταν ο άνθρωπος που πήρε στις… πλάτες του, τη διαχείριση της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, επιβλέποντας την πορεία των εργασιών πάνω σε αυτό που σχεδιάστηκε και φυσικά, ο άνθρωπος που με την προσωπική του εργασία, αλλά και τη βοήθεια των συνεργατών της, μερίμνησε αφενός να μην αλλοιωθεί ο θρησκευτικός και ιστορικός χαρακτήρας του Ιερού Προσκυνήματος και αφετέρου να έρθουν στο “φως” οι σπάνιες αγιογραφίες του, αποκτώντας ταυτόχρονα μία βελτιωμένη αισθητική.

Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι θα έχουν αύριο, ανήμερα της εορτής της Παναγίας Τρυπητής, τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και προσθήκες που έχουν γίνει στον χώρο. Ας μην ξεχνάμε, την ιδιαίτερη στιγμή που βίωσαν πολλοί πιστοί, το Σάββατο 8 Απριλίου στην πανηγυρική επιστροφή της Εικόνας στο Ιερό Προσκύνημα και τη συγκίνηση όλων, όταν ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος ασπάστηκε τα χέρια της κ. Κουμούση, σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για τη μεγάλη συμβολή της, στο έργο ζωής που οραματίστηκε ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια.

Ποια είναι η κ. Κουμούση

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Βυζαντινή Ζωγραφική, μία εμπειρία που απέκτησε από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο οποίο είχε εποπτεία η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Αχαΐας εργάζεται συνολικά 32 χρόνια, ενώ Διευθύντρια της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι από το 2006. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει αναλάβει την Διεύθυνση της Ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Παράλληλα με τα καθήκοντά της, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ασκούσε διευθυντικά καθήκοντα στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας και των Ιονίων Νήσων.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή συνέδρια, σε κάθε σημείο της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ενώ διαθέτει και συγγραφικό έργο, μελέτες που έχουν να κάνουν με τις σπουδές της και την Αρχαιολογία.

Έχει διατελέσει Εντεταλμένη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, ενώ τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της, αφορούν στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές ζωγραφικές δημιουργίες. Είναι παντρεμένη, ζει στην Πάτρα και έχει δύο παιδιά.

Το protionline.gr επικοινώνησε με την Ανίτα Κουμούση, θέλοντας να μάθει πόσο δύσκολο ήταν το όλο εγχείρημα των παρεμβάσεων στο Ιερό Προσκύνημα, ποια είναι η γνώμη της για το έργο, ποιοι ήταν εκείνοι που βοήθησαν στην ανακαίνιση και βέβαια να… σχολιάσει, το πώς ένιωσε τη στιγμή που ο πρώην Μητροπολίτης την… αιφνιδίασε με αυτή του την ταπεινή ένδειξη αγάπης!

Θέλοντας και μη… γίνατε ένα από τα πιο κύρια πρόσωπα της τετράχρονης προσπάθειας, να ανακαινιστεί το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της πόλης, το Ιερό Προσκύνημα της “Κυράς του Αιγίου”. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; Πόσο μεγάλη υπήρξε η ευθύνη; Πώς θα περιγράφατε αυτή τη διαδρομή μέσα από τον προσωπικό σας κόπο;
To έργο ήταν μεγάλο και εξαιρετικά απαιτητικό. Νομίζω ότι ήταν το δυσκολότερο το οποίο έχει υλοποιήσει η Εφορεία μας, από το 2006 που είμαι στη Διεύθυνσή της. Απαιτούσε σοβαρό συντονισμό, συνεχή αναπροσαρμογή στις απρόβλεπτες συνθήκες που συναντούσαμε σε καθημερινή βάση και πολύ πείσμα.
Ένα τέτοιο μεγάλο και χρονοβόρο έργο, απαιτεί σε κάθε περίπτωση συλλογική δουλειά, και επί τόπου αλλά και στα… “μετόπισθεν”, δηλαδή στα γραφεία και τον συντονισμό των δράσεων. Δουλέψαμε πάνω από 40 άτομα όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι ικανοί με δίψα και θέληση. Το αποτέλεσμα, θεωρώ ότι μας δικαίωσε πλήρως, με την μεγάλη και θριαμβευτική επιστροφή Της στο Ιερό Προσκύνημα, που χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και παρακολούθησαν.

Η στιγμή που ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας φιλάει τα χέρια σας, θεωρείται από τις πλέον χαρακτηριστικές της επιστροφής της Παναγίας Τρυπητής στον Θρόνο Της. Πώς νιώσατε;
Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, απρόσμενη, που με βρήκε έτσι και αλλιώς εξαιρετικά φορτισμένη από όλο το τελετουργικό της επιστροφής της θαυματουργής Εικόνας. Δεν μπορώ να το εκφράσω. Δεν ήξερα τι να πω, δεν ήξερα τι να κάνω. Τα έχασα. Είναι μία στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα μπορώ να εξιστορώ σαν μία από τις πιο σημαντικές της επαγγελματικής μου πορείας.

Ποια ήταν τα “άγνωστα” προβλήματα που αντιμετώπισε η Υπηρεσία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες; Ποια ήταν τα ζητήματα που χρειάστηκε να λύσετε και ο κόσμος, δεν ξέρει; Πώς καταφέρατε να φέρετε “ίσα βάρκα ίσα πανιά” τα οικονομικά της χρηματοδότησης;
Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού που “χτύπησε” και αυτό το έργο, σε σημείο που δεν μπορούσαν οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν για να εργαστούν, να δουλέψουν όλοι μαζί στους εσωτερικούς χώρους, που δεν είχαμε υλικά, εξοπλισμό, (αναφέρω μόνο μερικά από τα προβλήματα), υπήρξαν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν τα περιμέναμε και τρόμαξα πραγματικά για την ομαλή εξέλιξη του έργου. Καλύτερα όμως να παραμείνουν άγνωστα, αφού με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε. Τα οικονομικά είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας κάθε έργου. Αφιέρωσα πολύ χρόνο και προσοχή για την οικονομική διαχείριση του συγκεκριμένου έργου μαζί με δυο συναδέλφους. Και εδώ το ποσό ήταν πολύ μεγάλο. Όμως όσο προχωρούσαν οι εργασίες, διαπίστωνα ότι θα είχαμε, λόγω αυτεπιστασίας κυρίως, δυνατότητα να κάνουμε κάτι παραπάνω για το Προσκύνημα από αυτά που προέβλεπε η αρχική μελέτη, προκειμένου να παραλάβει η Εκκλησία ένα πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα και να μη χρειαστεί να ασχοληθεί στην πορεία με νέες εγκαταστάσεις. Έτσι, καταφέραμε και νέες μελέτες να εκπονήσουμε, αλλά και να τις υλοποιήσουμε. Και στο τέλος περίσσεψαν κάποια χρήματα για την βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου, αν και αυτός, χρειάζεται πολλά χρήματα ακόμη. Μέχρι τη τελευταία στιγμή δουλεύαμε ώστε μέχρι το τελευταίο ευρώ να χρησιμοποιηθεί με σύνεση για την ανάδειξη και προστασία της Παναγίας Τρυπητής. Το γεγονός ότι πάντα, τόσο η Ιερά Μητρόπολη και ο Σεβασμιώτατος, όσο και η Π.Δ.Ε. και ο κ. Περιφερειάρχης, στέκονταν δίπλα μας, αρωγοί και εμψυχωτές. Ήταν σημαντικό για εμάς.

Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις και τα έργα, που έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για την Αιγιάλεια;
Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση έως τα τέλη του χρόνου, της επέκτασης της έκθεσης στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου. Πρόκειται για έργο ενταγμένο και χρηματοδοτούμενο από το ίδιο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία “The Rout Net”. Θα εκτεθούν αρχαιότητες άγνωστες και εξαιρετικά σημαντικές, που προέρχονται από τη γη της Αιγιάλειας. Υπήρξε δυστυχώς μεγάλη καθυστέρηση με τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των προθηκών, που δεν οφειλόταν στην Εφορεία. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τρίτη φορά και ελπίζω να είναι η τελική και να σταθούμε τυχεροί. Να μπορέσει να υπάρξει ανάδοχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr