background img
banner
banner

Μπλε ο χάρτης των πρώην «Καποδιστριακών» δήμων της Αχαΐας

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Ε – ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΔ, Ο ΣΥΡΙΖΑ  

Δεν έμεινε ούτε… κάστρο που δεν έπεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αχαΐα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με τη ΝΔ να εξασφαλίζει την πρωτιά σε 18 από τις 21 Δημοτικές Ενότητες, στους πέντε δήμους της Αχαΐας. Οι Δημοτικές Ενότητες αποτελούσαν τους πάλαι – ποτέ «Καποδιστριακούς» δήμους του Νομού Αχαΐας, πριν τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις και τον «Καλλικράτη».

Το 49% της Ακράτας το υψηλό της ΝΔ στην Αιγιάλεια

Η Αιγιάλεια αποτελεί από την περασμένη Κυριακή 21/5/2023 το καλύτερα… οχυρωμένο «μπλε κάστρο» της Αχαΐας. Η δυναμική της κυβερνητικής παράταξης στην Αιγιάλεια ενισχύθηκε καθώς σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, (Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού και Συμπολιτείας) η ΝΔ ήταν πρώτη δύναμη την Κυριακή, με ποσοστά άνω του 35%, φτάνοντας το 49%, σχεδόν, στην Ακράτα. Μεγάλη η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο Αίγιο (17,8 μονάδες) και ακόμη μεγαλύτερη στην Ακράτα (28,5%), το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του δήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέγραψε το μικρότερό του ποσοστό στον Ερινεό με 20,26% και το μεγαλύτερο στο Διακοπτό με 24,03%.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Συμπολιτεία με 18,46% ενώ και το ΚΚΕ στη Συμπολιτεία κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Αχαΐα (7,79%).
Συνεχίζοντας την καταγραφή των αποτελεσμάτων στην Αιγιάλεια θα δούμε και την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό της στην Αχαΐα στην Αιγείρα με 11,3%.

Το Διακοπτό με 5% ήταν η περιοχή με το καλύτερο ποσοστό για την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, στην Αιγιάλεια.

Μόνο σε δύο Δ.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα μπροστά

Ο πρώην Δήμος Πατρέων και οι Δημοτικές Ενότητες Μεσσάτιδας και Ρίου πέρασαν την Κυριακή με εμφατικό τρόπο στη ΝΔ με ποσοστά από 30-37,8%. Κοντά στις 15 μονάδες (1.176 ψήφους) η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην Δ.Ε. Ρίου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μάχη σχεδόν… στήθος με στήθος, εξασφάλισε την πρωτιά στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας Πατρών για 5 ψήφους (1.326 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι 1.321 της ΝΔ) και στα Βραχνέικα για 14 ψηφοδέλτια (968 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι 954 της ΝΔ).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, είχε μια σχετικά ικανοποιητική εμφάνιση στην Πάτρα, με ποσοστά από 9,7 έως και 13% στις Δημοτικές Ενότητες. Κάτω από 10% πήρε πάντως στο αστικό συγκρότημα της Πάτρας όπου το ΚΚΕ πλησίασε το 8,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε Δ.Ε. στο νομό.

Καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ στα ορεινά

Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το διακριτικό χαρακτηριστικό της εκλογής αναμέτρησης στις Δημοτικές Ενότητες των δύο ορεινών δήμων, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου όπου όμως, στα μεν πρώτα Καλάβρυτα επικράτησε η ΝΔ, στο δε Ερύμανθο επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιακό το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Δ.Ε. Καλαβρύτων (18,96%) ενώ σε καμία από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες (Κλειτορία, Αροανία και Πάος) δεν έπεσε κάτω από το 17%. «Ψαλιδίζοντας» έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ποσοστά κάτω από 25% και σε μεγάλη πλέον απόσταση από τη ΝΔ σε περιοχές όπου είχε την πρωτιά στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, 2015 και 2019. Αξιοσημείωτο και το ποσοστό του ΚΚΕ (7,2%) στην Δ.Ε. Παϊων.

Όσον αφορά τον Δήμο Ερυμάνθου, στη Δημοτική Ενότητα Τριταίας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να περάσει δεύτερο, για 116 ψήφους μπροστά από τη ΝΔ με 29,47%, έναντι 26,28%. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Τριταία μόλις για 64 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και στην Τριταία, όπως σε Παραλία και Βραχνέικα στην Πάτρα, ελάχιστη η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξασφάλισε πάντως, και για ιστορικούς λόγους, την πρωτιά σε μια από δύο τελευταίες αυτόνομες κοινότητες της Αχαΐας, το Καλέντζι των Παπανδρέου ποσοστό 49,61% και 84 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (27,27%).

Πρωτιά παντού για τη Ν.Δ. στη Δυτική Αχαΐα

Πρωτιά για τη ΝΔ και στην Δυτική Αχαΐα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Δύμης, Λαρισσού, Ωλενίας, Μόβρης), με τα ποσοστά του κόμματος να κυμαίνονται από 35% έως και 41,4%.

Πολύ κοντά στη ΝΔ (έχασε την πρώτη θέση για 63 ψήφους) βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, με ποσοστό 35,52% έναντι 36,74% του κυβερνητικού κόμματος. Πολύ υψηλό το το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ωλενία (20,7%). Και σε αυτή τη Δημοτική Ενότητα το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κατετάγη τελικά τρίτο, πίσω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συνολικά στις 21 από τις 21 Δημοτικές Ενότητες της Αχαΐας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκε στην 3η θέση, γεγονός το οποίο, συμπερασματικά, σημαίνει ότι η απόσταση που πρέπει να καλύψει για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγάλη…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr