background img
banner
banner

Το Σαλμενίκο «έπεσε» τελευταίο στους Τούρκους

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η ΙΛΕΑ, πιστή στους στόχους που έχει θέσει στο καταστατικό της, για την ανάδειξη σπουδαίων ιστορικών γεγονότων του τόπου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, που διοργανώνονται στο Σαλμενίκο, καθώς, ο φρούραρχος Σαλμενίκου, Κωνσταντίνος Γραίντζας Παλαιολόγος, αφού πρόβαλε ηρωική αντίσταση στους Τούρκους επί ένα και πλέον χρόνο, αναγκάστηκε να παραδώσει το φρούριο μόλις το 1461! Έτσι το Σαλμενίκο «έπεσε» τελευταίο στους Τούρκους!

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Κυριακή το πρωί στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σαλμενίκο, όπου θα γίνει Θεία Λειτουργία, μετά Μνημοσύνου, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την πρόεδρο της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή, θα κατατεθούν στεφάνια από επισήμους και φορείς, στο ηρώο που υπάρχει εκεί, ενώ θα ακουστούν δύο θρηνητικά τραγούδια από την Μαρία Παπαγεωργίου, καθηγήτρια Μουσικής, με τη συνοδεία λαούτου, από τον Τάκη Σπηλιόπουλο, μουσικό και θα ψάλλει το «Τη Υπερμάχω» η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σαλμενίκου.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο του Κωνσταντίνου Κλάγκου, «Πήραν την Πόλιν πήραν τη…» με ερμηνεύτριες τις Αθηνά Σκανδάμη και Ελένη Κλάγκου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλμενίκου «Το Κάστρο της Ωριάς». Από την ΙΛΕΑ τονίζεται πως ΄΄όσοι ενδιαφέρονται, προσκαλούνται να παρακολουθήσουν τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις, να τις ενισχύσουν με την παρουσία τους, ώστε να γίνουν «Θεσμός», καθώς το Σαλμενίκο και το Κάστρο του, αποτελούν το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού που υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς και αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τον τόπο μας’’.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr