background img
banner
banner

Τρέχει νέα προεκλογική περίοδος…

Η ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ, ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΒΑΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Παραδοσιακά οι επαναληπτικές εκλογές, συνοδευόμενες από τη γνωστή λίστα και την απουσία της μάχης του σταυρού, θεωρούνται περισσότερο χαλαρές για τα επιτελεία των κομμάτων.
Αυτή τη φορά λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, εκτιμάται ότι το 12-15% από τις έδρες των νέων βουλευτών, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ορκιστεί, ούτε γνωρίζουν τυπικά τα οριστικά αποτελέσματα, μπορεί να αλλάξουν χέρια, μέσα σ ένα μήνα!

Στις εκλογές της 25/6/2023 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανακατανομή για πάνω από 25 έδρες λόγω του νέου εκλογικού νόμου, εφόσον αλλάξει το αποτέλεσμα. Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η ανακατανομή εφόσον, ένα ή δύο νέα κόμματα, μπουν στη Βουλή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα στοχεύουν σε περεταίρω αύξηση των ποσοστών τους, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτιμάται ότι δύσκολα θα καλύψει τις αδυναμίες και θα προλάβει να ανασυγκροτηθεί έως τις ς εκλογές…

Ήδη τοπικά στελέχη του κόμματος πιέζουν προκειμένου να αναπροσαρμοστεί ριζικά η πολιτική του προκειμένου να μην υποστεί περεταίρω συρρίκνωση ποσοστών και βουλευτικών εδρών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται πολύπλευρα και από την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή στις 25 Ιουνίου.

Στελέχη του κόμματος στην Αχαΐα που έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους μέχρι και την Κυριακή που πέρασε, προβληματίζονται για νέα… αυτογκόλ και -ήδη- νίπτουν τας χείρας τους, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν χαθεί έδρα στο νομό, η ευθύνη θα είναι στα κεντρικά!

Μια έδρα ακόμη υπολογίζουν ΔΕΕΠ Αχαΐας και Άγγελος Τσιγκρής

Για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά και να βρεθεί κοντά μια πιο… ευχάριστη έκπληξη, ήδη η ΔΕΕΠ Αχαΐας «κηρύσσει» σήμερα Τετάρτη την έναρξη του νέου προεκλογικού αγώνα που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και εκδηλώσεις σε όλο το νομό.

Η ΔΕΕΠ Αχαΐας, ο πρόεδρος Αντώνης Κουνάβης, με τους εκλεγμένους Βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ιάσονα Φωτήλα, υποψηφίους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο νίκης, με τη συμμετοχή και της εκλογικής επιτροπής, πραγματοποιούν το απόγευμα σήμερα συνέντευξη τύπου στον ημιώροφο ξενοδοχείου στην Πάτρα.

«Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός λόγω του πράγματι εντυπωσιακού ποσοστού που έχει λάβει η ΝΔ. Χρειάζεται ισχυρή στήριξη, οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές και αυτοδύναμες Κυβερνήσεις» αναφέρει ο κ. Κουνάβης, επισημαίνοντας ότι σήμερα θα δοθούν περεταίρω πληροφορίες για την δραστηριότητα του επόμενου 20ημέρου. Εν αναμονή και της νέας επίσκεψης του Πρωθυπουργού, η τοπική ΝΔ θέλει αφενός να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην προεκλογική δράση, τονίζοντας το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά το 1974, η Αχαΐα βάφτηκε μπλε. Πρακτικά ο αγώνας, ενόψει της 25/6/2023 γίνεται για την 4η έδρα την οποία, με βάση την κατάταξη και εφόσον βέβαια ισχύσει αυτή στη λίστα, διεκδικεί ο Άγγελος Τσιγκρής.

Ο Αχαιός ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή, από την 1η θέση το 2019, στην 4η μη εκλόγιμη θέση, στις εκλογές της Κυριακής, διευκρινίζει μέσω συνεργατών του στο protionline.gr, ότι είναι από σήμερα και πάλι ενεργός, με όλες του τις δυνάμεις, για νέα εκλογική αναμέτρηση.

Παρά την πικρία η οποία συνοδεύει το γεγονός ότι ο κ. Τσιγκρής μετά από μια θητεία στη Βουλή, τέθηκε εκτός, ξεκαθαρίζει ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή, για το κόμμα. Έν αναμονή της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο -ίσως και σήμερα- η εκτίμηση είναι ότι η 4η έδρα την Κυριακή που μας πέρασε χάθηκε από τη ΝΔ στην Αχαϊα για λιγότερες από 300 ψήφους…

Η έδρα την δεν… χάθηκε από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων την Κυριακή ο κ. Τσιγκρής φάνηκε να διεκδικεί την έδρα που τελικά καταμετρήθηκε στην «Ελληνική Λύση» διότι την εξασφάλισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Ηλεία. Λόγω του υψηλού ποσοστού που κατέγραψε η ΝΔ στον γειτονικό νομό (37,69%, έναντι 33,95% στην Αχαΐα).

Εφόσον η ΝΔ διατηρήσει τις δυνάμεις της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Άγγελος Τσιγρκής θα είναι στην πρώτη 5άδα υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ –από τις εκλογές της Κυριακής 21/5/2023- που αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές. Λόγω του «μπόνους» των 25 εδρών που θα πάνε στο πρώτο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση την έδρα θα απολέσει μάλλον ο κ.Βελόπουλος, στην Αχαΐα…

«Κοντά στην πηγή» μιας ακόμη έδρας αισθάνεται  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αύξησε την Κυριακή το ποσοστό του κατά 40% στην Αχαΐα, δεν πέτυχε όμως απόλυτα το στόχο του, ένα ποσοστό της τάξης του 15% και μια 2η έδρα στο νομό. Το γεγονός ότι το κόμμα αύξησε πανελλαδικά τις δυνάμεις του αλλά και η πιθανότητα να υπάρξει περεταίρω διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/5/2023 (προς το ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε ένας στους τρεις ψηφοφόρους που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ) κάνει βάσιμες τις ελπίδες για μια 2η έδρα, άμεσα.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος στο νομό, η 2η έδρα χάθηκε για 200 περίπου ψήφους την περασμένη Κυριακή.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεκινά τη δική του μάχη για να «στεγανοποιήσει» εντελώς τις διαρροές που φάνηκε να έχει προς την πλευρά της ΝΔ. Αν τα καταφέρει, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη αύξηση του ποσοστού του -πχ. στο 15%- στην Αχαΐα, διεκδικεί τη 2η έδρα την οποία, με βάση τη λίστα, θα καταλάβει η Κατερίνα Σολωμού. «Η αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται θεαματικά ανοίγουν μια νέα σελίδα. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, έρχεται η μεγάλη ευκαιρία να δώσουμε μια νέα μεγάλη μάχη» το μήνυμα της κ. Σολωμού ενόψει των εκλογών της 25/6/2023.

Ακόμη και στην περίπτωση που στη Βουλή εισέλθει στις 25/6/2023 ένα ακόμη κόμμα, με την δυναμική που εμφανίζει ο κ. Ανδρουλάκης, έναντι του Αλέξη Τσίπρα κυρίως, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι, όχι απλά θα διατηρήσει τις έδρες του αλλά μπορεί και να τις αυξήσει.

«Είμαστε στην απαρχή δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού σκηνικού για την χώρα. Η είσοδος του Ανδρουλάκη στην Βουλή μας καθιερώνει στην συνείδηση των προοδευτικών πολιτών ως τη γνήσια έκφραση της κεντροαριστεράς» αναφέρει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα διεκδικεί κατά βάση την 3η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατέλαβε ένας πρώην «πράσινος» συνδικαλιστής, ο Γιώργος Κυριακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr