background img
banner
banner

Ομαλά η εκλογική διαδικασία παρά την έλλειψη μελών εφορευτικών

ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΣΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Δίχως σοβαρά προβλήματα αλλά και χωρίς να λείπουν και τα ευτράπελα σε κάποια εκλογικά τμήματα, κύλησε η ψηφοφορία των εθνικών εκλογών στην Αιγιάλεια, με αθρόα συμμετοχή από νωρίς το πρωί. Κύριο χαρακτηριστικό, η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών αλλά και εκλογικών αντιπροσώπων.

Η έλλειψη έντασης, η υπομονή των πολιτών στις… ώρες αιχμής που περίμεναν αδιαμαρτύρητα και η νέα δυναμική που προσέδωσε η χρήση των tablets στη διαδικασία, αν μη τι άλλο φανέρωσαν πως η νοοτροπία του κόσμου αλλάζει και ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, ήταν πράγματι μία γιορτής της Δημοκρατίας.

Τα παλιά Δημοτικά Σχολεία άνοιξαν στα χωριά, καθαρίστηκαν στα γρήγορα και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν στην ώρα τους, δηλαδή πριν τις 7.00 το πρωί ήταν στις θέσεις τους.

Συνεπέστατοι και οι υπάλληλοι του δήμου, 200 τον αριθμό, που φρόντισαν ώστε να στηθούν κάλπες και παραβάν. Εκεί που παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα ήταν στην παρουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών που στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν… άφαντα. Μάλιστα, αρκετοί πολίτες που είχαν κληθεί να παρίστανται ως τακτικά αλλά και ως αναπληρωματικά μέλη στα 131 εκλογικά τμήματα της Αιγιάλειας, δεν μπήκαν καν στον κόπο να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα έγγραφα για να δικαιολογήσουν την απουσία τους. Υπήρξαν δε περιπτώσεις που τμήματα με μεγάλο αριθμό εκλογέων, «δούλεψαν» όλη την ημέρα και τις δώδεκα ώρες της διαδικασίας, με τον γραμματέα.

Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και μόνο ο καιρός που ήταν ουδέτερος ήταν σύμμαχος. Παντού υπήρχαν ανοιχτές πόρτες, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έδιναν κατευθύνσεις βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό το έργο των εφορευτικών, ενώ και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπου υπήρχαν, είχαν μπει στη «μάχη» από νωρίς.

Με ηλικιωμένους τα πιο πολλά… χαριτωμένα ευτράπελα

Οι πολίτες είχαν χαρούμενη διάθεση παρά τον συννεφιασμένο καιρό, με την προσέλευση να είναι αυξημένη κυρίως στις 10.30 το πρωί με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μετά το τέλος της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στους ναούς. Εκεί καταγράφηκαν και κάποια ευτράπελα, όπως με ηλικιωμένο που επέμενε να τον κατευθύνει η εφορευτική επιτροπή για το τι να ψηφίσει, ή με άλλον που παραλίγο να ρίξει στην κάλπη μόνο το ψηφοδέλτιο χωρίς τον φάκελο. Υπήρξε δε και περίπτωση ηλικιωμένου που αρνήθηκε να μπει στο παραβάν, ενώ ουκ ολίγοι έπαιρναν από τους σωρούς των ψηφοδελτίων ένα, δηλαδή αυτό που επρόκειτο να «ρίξουν». Και βέβαια και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν και τα προσημειωμένα ψηφοδέλτια που βγήκαν τελευταία στιγμή από τσάντες και σακάκια όπως και η απάντηση «μην μου δίνετε, έχω δικό μου».

Μοναδικό αρνητικό συμβάν έξω από Δημοτικό Σχολείο του Αιγίου που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο, όπου σύζυγοι είχαν διαφωνία για το τι ψήφισαν, με αποτέλεσμα οι φωνές τους να ακούγονται λίγα τετράγωνα πιο κάτω, με τη… μάχη να συνεχίζεται και εντός του αυτοκινήτου με το οποίο αναχώρησαν…

Εντύπωση προκάλεσαν και νεαροί που εξερχόμενοι από το εκλογικό, δήλωναν πως έγραψαν στο ψηφοδέλτιο τα φρονήματά τους για την αγαπημένη τους ομάδα στο ποδόσφαιρο, τα οποία μάλιστα τα φωτογράφιζαν και τα έδειχναν στους φίλους τους. Αντίθετα, ξεχώριζαν οι νέοι που για πρώτη φορά άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι οποίοι προσέρχονταν περισσότερο με φίλους και συμμαθητές και λιγότερο με γονείς.

Στα προαύλια των εκλογικών κέντρων οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» έδιναν κι έπαιρναν και άπαντες έκαναν εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα με τα προγνωστικά να δίνουν και να παίρνουν.
Η ροή της διαδικασίας της ψηφοφορίας κυλούσε ομαλά, με την κορύφωση στις 12.30 το μεσημέρι όπου στα μεγάλα εκλογικά τμήματα, παρατηρήθηκε ουρά. Σε αυτά μάλιστα έκαναν και την εμφάνισή τους υποψήφιοι βουλευτές χαιρετώντας φίλους και ψηφοφόρους. Τις απογευματινές ώρες η προσέλευση ήταν μικρότερη, ενώ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ελάχιστοι ήταν αυτοί που προσήλθαν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr