background img
banner
banner

Ξανάνοιξε τα φτερά του στην Ευρώπη!

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΕΝΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ERASMUS+!

Το Erasmus+ προσφέρει σειρά ευκαιριών σε εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτικούς και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό για τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο σχεδίου: «Let’s build social cohesion, inclusion and collaboration in and out of the classroom!», δόθηκε η δυνατότητα στις εκπαιδευτικούς Σουλάνη Αλεξάνδρα Ελένη (ΠΕ06), Μεταξά Μαρία (ΠΕ70) και Κοκοτή Χριστίνα (ΠΕ70) του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, να μεταβούν στην πόλη Νιμ της Γαλλίας από τις 3 ως τις 10 Ιουνίου.

Επισκέφτηκαν το ECOLE PRIMAIRE TOUR MAGNE με τη δυνατότητα να συνεργαστούν με ευρύ φάσμα εταίρων εκπαιδευτικών από την Γαλλία και άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών και να ενισχύσουν την προβολή, και τη δυναμικότητά τους. Παρακολούθησαν παρουσιάσεις στην τάξη με την μέθοδο του CLIL. Το Clil είναι μια προσέγγιση διδασκαλίας κατά την οποία οι μαθητές διδάσκονται το περιεχόμενο ενός θέματος του Αναλυτικού Προγράμματος μέσω της χρήσης μιας ξένης γλώσσας.

Η εκμάθηση και η χρήση της ξένης γλώσσας αποκτά σκοπό αφού γίνεται εργαλείο για μάθηση ενός θέματος. Ο μαθητής γνωρίζει καλύτερα το θέμα, αφού το προσεγγίζει με διάφορους τρόπους (χρήση διαφόρων διδακτικών μεθόδων, εποπτικών, τραγουδιών, τεχνολογίας, κτλ.).

Παρακολούθησαν ποικιλία δραστηριοτήτων για προσέγγιση εννοιών

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν παρακολούθησαν μια ποικιλία δραστηριοτήτων για προσέγγιση εννοιών που αφορούν το θέμα μελέτης μέσα από τη χρήση των δυο γλωσσών για εις βάθος κατάκτηση της γνώσης με τη χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής, στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης, σχετικά με την ένταξη και την ισότητα των φύλων, καθώς και διάφορα μαθήματα στις τάξεις (Αθλητισμός, Τέχνη, Μουσική, Ισπανικά,Ιστορία, Γεωγραφία, Εκπαίδευση ΜΜΕ).

Επιπλέον, για την επιτυχή διαφοροποιημένη διδασκαλία υιοθετούνται ποικίλες δραστηριότητες που είναι διαβαθμισμένες για να απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα των μαθητών, χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που καλύπτει τους διάφορους τύπους νοημοσύνης, π.χ. τραγούδι, κίνηση, οπτικά μέσα). Όλα αυτά με την εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων (π.χ συνεργατική μάθηση, διερεύνηση, μικρά projects).

Η παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης

Η κ. Σουλάνη έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση για το σχολείο και τον σύλλογο Διδασκόντων την περιοχή τους σχολείου της, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλους και απευθύνθηκε στους Εταίρους που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και που προέρχονταν από την Γαλλία, την Φιλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στη διάρκεια της συμμετοχής τους στις παραπάνω δράσεις, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν θεωρητικά αλλά ασκήθηκαν και βιωματικά σε παιδαγωγικές πρακτικές, ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους/τις μαθητές/τριές τους, να αναβαθμίσουν την ποιότητα συνεργασίας και ανάδρασης, να καταστήσουν τελικά ελκυστικότερη και αποτελεσματικότερη τη διαδικασία μάθησης.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν προβληματισμούς, εμπειρίες και εκπαιδευτικές προτάσεις με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα κινητικότητας.

Τέλος, επισκέφθηκαν χώρους ιστορικού, αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και πήραν μία γεύση από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της όμορφης Νιμ της Γαλλίας.

Διάχυση γνώσεων και εμπειριών

Το σχολείο οργανώνει ήδη τη διάχυση των γνώσεων και εμπειριών που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια των παραπάνω επιμορφωτικών δράσεων στην ευρύτερη σχολική κοινότητα, ενώ προχωρά στον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων κινητικότητας.

΄΄Στόχος μας είναι πάντοτε η αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων που δίνει το πρόγραμμα Erasmus+ για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις που διαρκώς προκύπτουν, καθώς και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των μαθητών/τριών μας να δράσουν, να συμβιώσουν και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους ως υπεύθυνοι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του σχολείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr