background img
banner
banner

Παρουσίαση σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα του βιβλίου “Δακρυόεν” του Ευθύμιου Φαλτάκα

“Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν και λέξεις που καίνε” και στην περίπτωση του Αιγιώτη ποιητή Ευθύμιου Φαλτάκα, το απόφθεγμα του Edgar Allan Poe βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Ο λόγος του, πλασμένος όμορφα μέσα σε στίχους, μιλά κατευθείαν στην ψυχή.

Η αποδοχή του ήταν εμφανής και φάνηκε περίτρανα στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο “Δακρυόεν” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 16 Ιουνίου, στον ατμοσφαιρικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Η έκτη ποιητική συλλογή του διακεκριμένου Αιγιώτη λογοτέχνη ξεχωρίζει και “προκαλεί” ανάμεικτα συναισθήματα σε όλους όσους την έχουν ήδη διαβάσει, αφήνοντας πάντα μια… γλυκόπικρη “γεύση” στοχασμού.

Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία από τον ίδιο τον δημιουργό, ποιήματός του από παλαιότερη συλλογή, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.
Ο ποιητής, με το νέο του καλλιτεχνικό δημιούργημα, προσπαθεί και φυσικά τα καταφέρνει, να “αγγίζει” την ευαίσθητη ματιά του αναγνώστη μιλώντας για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της καθημερινότητας και καυτηριάζοντας τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής. Ακροβατεί σε ανθρώπινα “πρέπει” και ψυχικά “θέλω”, ενώ στέκεται και σχολιάζει όσα παράτυπα διαπιστώνει, έχοντας σαν “όπλα” του την μεγάλη πλέον εμπειρία του και πάνω απ’ όλα τον οίστρο της προσωπικής του γραφής.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι πρόεδρος της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή και η ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ζαχαράκη. Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάστηκαν από τους Αθηνά Σκανδάμη, Εύη Γρίβα και Alessandro DeMartino, ενώ υπήρξε και ανάλογου ύφους μουσική κάλυψη με τον μουσικό Βασίλη Σκανδάμη, ο οποίος στο τέλος ερμήνευσε στίχους του Θύμιου Φαλτάκα που έχει μελοποιήσει. Τον συντονισμό και τη διοργάνωση της όμορφης εκδήλωσης είχε η Εύη Γρίβα, ενώ μεγάλη συμβολή είχε η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Interreg FAME Road.

«Καταγραφικός “δίσκος” όπου συγκεντρώνεται ο “κραδασμός” της ψυχής όλων των πραγμάτων»

“Ο Θύμιος Φαλτάκας είναι ένας ποιητής που γράφει αυθόρμητα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, έχοντας μία θεματολογία πραγματικά πολύ μεγάλη. Μιλά για τον ανθρώπινο πόνο, για την ομορφιά των συναισθημάτων, για τη δικαιοσύνη, ενώ καταγράφει το άδικο και την “ασχήμια” συχνά, ανησυχώντας για το αύριο της καθημερινής ζωής. Η γραφή του είναι ένας καταγραφικός “δίσκος” όπου συγκεντρώνεται ο “κραδασμός” της ψυχής όλων των πραγμάτων.

Η ευαισθησία του στόμφου του, καταγράφει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μπορεί να “συλλαμβάνει” στους “κύκλους” της ζωής τα ορατά και αόρατα, αποτυπώνοντάς τα με γλαφυρό λόγο. Ακολουθεί και “καλλιεργεί” τον παραδοσιακό στίχο γραφής, εννοώ δεν αφήνει ποτέ από το χέρι του, την “πυξίδα” που δείχνει την αλήθεια των σκέψεων του, τιμώντας την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Αναπτύσσει το ταλέντο του για να μας… φανερώσει τον έσω και τον έξω “κόσμο” του, χρησιμοποιώντας γόνιμες λέξεις και σύμβολα, ώστε να μας χαρίσει το μυστικό νόημα των πραγμάτων. Η ποιητική συλλογή του κ. Φαλτάκα δεν αξίζει μόνο να βρίσκεται απλώς σε κάποια βιβλιοθήκη, αλλά να γίνει πηγή συναισθημάτων και έμπνευσης. Γιατί ο αναγνώστης, μπορεί να “ανοίξει” τα εσώψυχά του, στην γραφή του ποιητή, να ταυτιστεί άνετα μαζί του, τελικά…” ήταν τα λόγια της υπεύθυνης της εκδήλωσης Εύης Γρίβα, μιλώντας για τον Αιγιώτη ποιητή.

Στο τέλος της παρουσίασης, προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκίσματα ενώ πολλοί έφτιαξαν… “πηγαδάκια” μιλώντας για τη νέα ποιητική συλλογή του καλλιτέχνη αλλά και την πορεία του μέσα από τα χρόνια, με τον ίδιο να αυτοσαρκάζεται συχνά αλλά και να είναι απλός και καταδεκτικός, κάτι που “κέρδισε” αυτόματα κάθε παρευρισκόμενο.

Ποιοι παρέστησαν

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Ανδρικόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, η ποιήτρια Βαρβάρα Χριστιά, ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Καφούσιας, ο κοσμήτωρ της ΙΛΕΑ Κώστας Κλάγκος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας και του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr