ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη φωτιά που έπληξε τη Δημοτική Ενότητα Διακοπτού και η οποία σιγόκαιγε εκτάσεις για πέντε ημέρες και η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει. Άμεσα πληττόμενοι οι ιδιοκτήτες αμπελιών και ελαιόδεντρων που είδαν τους κόπους τους να γίνονται… στάχτη οι οποίοι προσδοκούν αποζημιώσεις και ακολούθως όλη η τοπική κοινωνία εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φυσικού πλούτου.
Ζημιές προκλήθηκαν και σε υποδομές, με δήμο και περιφέρεια να διεκδικούν κονδύλια για την αποκατάστασή τους, με το αίτημα για κήρυξη της πυρόπληκτης περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, να υποβάλλεται από μέρα σε μέρα.
Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς παίρνοντας πρωτοβουλίες για συντονισμό των φορέων που συμμετείχαν στην κατάσβεση, μαζί με τους συνεργάτες του πραγματοποίησε επίσκεψη στις καμένες περιοχές, το πρωί του Σαββάτου, καταγράφοντας αποκαρδιωτικές εικόνες και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες προς ανακούφιση των πληγέντων.
Άμεσα τα στοιχεία της καταγραφής της Copernicus
Ωστόσο, η ακριβής καταγραφή των καμένων θα γίνει από την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ήδη έχει δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίησή της. Σκοπός είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας, που επλήγη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
΄΄Μέσα από το σύστημα Copernicus θα καταγραφεί ο χώρος και το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε το φαινόμενο. Το επόμενο βήμα για εμάς, είναι να ζητήσουμε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων, των δασικών εκτάσεων, αλλά και γενικότερα για παρεμβάσεις στο μέτρου του δυνατού στα σημεία που έχουν επέλθει ζημιές.
Η περιοχή πρέπει να επανέλθει σε μία λογική κανονικότητα και ισορροπία, σύντομα΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο κ. Καλογερόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Υπάρχει πλήρης συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή. Βρέθηκα στα σημεία των πυρκαγιών και έκανα μία αυτοψία.
Θα επικοινωνήσω με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα περαιτέρω. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τη συνολική ζημιά που έχει γίνει καθώς γίνεται επισταμένως η καταγραφή των πληγεισών εκτάσεων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών που αφορούν τις δασικές εκτάσεις, τις αμπελουργικές και άλλες καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί΄΄.
Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Καταφέραμε καλά αποτελέσματα κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα΄΄
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, επισημαίνοντας: ΄΄Είμαστε κατά κάποιο τρόπο ικανοποιημένοι, καθώς το ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή είναι ευλογία, ενώ ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς σε οικίες και κατοικημένες περιοχές. Θα πω ένα μεγάλο “μπράβο” στις υπηρεσίες που συντονίστηκαν με τον δήμο. Καταφέραμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες φορές και ο συντονισμός αυτός συνέβη πραγματικά σε κάθε επίπεδο με όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες, ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα. Αποφύγαμε το γεγονός να έχουμε το εύρος και την έκταση της πυρκαγιάς του 2007 με πραγματικά συντονισμένες και αποφασιστικές προσπάθειες. Μέσα σε λίγα λεπτά υπήρξε δράση και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε συνθήκη, καθώς μέσα σε μισή ώρα από την πρώτη κλήση – γνωστοποίηση της πυρκαγιάς, ξεκίνησαν και εναέριες ρίψεις αλλά και οι επίγειες επεμβάσεις΄΄.
Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε ειδική μνεία και στους εθελοντές, σημειώνοντας: ΄΄Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση η δράση των εθελοντών και οφείλω να το αναγνωρίσω δημόσια αυτό. Η παρουσία τους είχε μεγάλο πλαίσιο δραστηριοτήτων και ορισμένοι άνθρωποι λειτούργησαν θετικά επί των εμπεριστατωμένων αποφάσεων που πάρθηκαν. Ήταν άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην κατάσβεση και στον περιορισμό της φωτιάς και που σήμερα, βρίσκονται ακόμα στις περιοχές αυτές και συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα διάφορα κλιμάκια. Επίσης, είχαμε άριστη συνεργασία με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και τους προέδρους των αντίστοιχων χωριών, όπως για παράδειγμα, τη Μαμουσιά, την Τράπεζα, το Διακοπτό, τον Ελαιώνα και τα Ζαχλωρίτικα΄΄.
Αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του κοινωνικού ιστού
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προκάλεσε η φωτιά σε δρόμους και υποδομές, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Οι διανοίξεις δρόμων με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας γίνονταν όσο η φωτιά ήταν σε εξέλιξη για να έχουν πρόσβαση οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο έχει τελειώσει, οι δρόμοι διανοίχθηκαν και δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα προσβασιμότητας. Λόγω των πολλαπλών ζημιών που υπήρξαν γενικότερα, έχουμε ζητήσει την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του κοινωνικού ιστού και επίσης, έχουμε επέμβει άμεσα σε όλες τις καταστροφές δικτύων που υπήρξαν.
Οι διαδικασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει και κάποιες έχουν ολοκληρωθεί. Ως παράδειγμα θα αναφέρω την καταστροφή του δικτύου ύδρευσης στην Τράπεζα και την παραλία της Πούντας που ήδη έχουμε απόφαση για άμεση αποκατάσταση και υποβάλουμε αίτημα για τη χρηματοδότηση της έργου της αποκατάστασης΄΄.