background img
banner
banner

Παραλίες όχι μόνο προσβάσιμες αλλά και ιδανικές για άτομα με αναπηρίες

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τρανή απόδειξη της μέριμνας του δήμου Αιγιαλείας για τα Άτομα με Αναπηρίες και της φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής για ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών σε υποδομές, κοινόχρηστους χώρους και υπηρεσίες, αποτελεί το έργο «Αναβάθμιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα σε παραλίες του Δήμου Αιγιαλείας», το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Οι μόνιμες κατασκευές σε τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου, δεν είναι μόνο λειτουργικές και αισθητικά όμορφες, αλλά καταφέρνουν να αναβαθμίσουν τις περιοχές αυτές και να αποτελέσουν αφορμή για αύξηση της επισκεψιμότητας.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» προϋπολογισμού 282.646,81 € και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Νικολαίκα, Άκολη, Ελαιώνας και παραλία Συλιβαινιωτίκων διαθέτουν πλέον σύγχρονα αποδυτήρια, τουαλέτες, πρόσβαση στη θάλασσα, ξύλινα δάπεδα και ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος με αναπηρία για να περάσει όμορφες στιγμές με άνεση δίπλα και μέσα στη θάλασσα.

Ο στόχος…

Άλλωστε, από την αρχή στόχος του δήμου ήταν μια φιλική, προσεγγίσιμη και ασφαλής για όλες τις κατηγορίες των χρηστών παραλία, με ομαλές κλίσεις, κατάλληλη σήμανση, προσιτή και εύκολη στη χρήση μηχανισμών χειρισμού, διευκολύνοντας εν τέλει την προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες ή με περιορισμένη κινητικότητα, στις παραλίες. Σημειώνεται ότι η επιλογή των παραλιών για ένταξη στο πρόγραμμα και η διαμόρφωσή τους με εξυπηρετήσεις και εξοπλισμό για ΑμεΑ, έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά τους. Εξετάστηκε η μορφολογία του εδάφους ώστε να είναι κατάλληλη για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις προσβασιμότητας και η θέση της παραλίας σε σχέση με άλλες παροχές της περιοχής οδήγησαν στην επιλογή των παραλιών.

Βασ. Χριστόπουλος: ΄΄Πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με την τήρηση των προδιαγραφών ΑμεΑ΄΄

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε στo Protionline.gr: ΄΄Το έργο αποσκοπούσε στη φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους θαλάσσιους χώρους και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους με τον εξοπλισμό να ανήκει πλέον στον Δήμο Αιγιαλείας. Πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και διαμορφωθήκαν κατάλληλες εγκαταστάσεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της παραλίας όσο και στον χώρο κολύμβησης, οι οποίες τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχεδιασμού για ΑμεΑ. Τοποθετήθηκαν αποδυτήρια, τουαλέτες, ράμπες ΑΜΕΑ για πρόσβαση στην θάλασσα SEA_ACCESS, ξύλινα δάπεδα, ομπρέλες, σήμανση κ.α. στις παραλίες Νικολαιίκων, Άκολης, Ελαιώνα και Συλιβαινιωτίκων .

Επίσης επειδή σε κάποιες από τις παραπάνω παραλίες υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ για πρόσβαση στην θάλασσα SEATRAC που έχει τοποθετήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χ. Μπονάνο να μεταφερθούν σε παρακείμενες ακτές με προτεραιότητα την παραλία της Αλυκής και σε άλλες δύο ακτές ακόμα που θα είναι επιτρεπτή και ασφαλής η χρήση τους μετά από υποδείξεις της εταιρείας που συνεργάζεται η Περιφέρεια΄΄.

Ευχαριστίες και… υπερπήδηση εμποδίων

Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε και τα εξής: ΄΄Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τεχνική Υπηρεσία και τους Προέδρους των συγκεκριμένων τοπικών κοινοτήτων για τη συνεργασία αλλά και την Αντιδήμαρχο Ακράτας και Οικονομικών κ. Μαρία Σταυροπούλου διότι στην παραλία Συλιβαινιωτίκων διαχειριστήκαμε από κοινού τις έντονες αντιδράσεις που δυστυχώς υπήρχαν από μερίδα συμπολιτών μας για την τοποθέτηση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε και οι ΑΜΕΑ θα απολαμβάνουν την ολοκληρωμένη παρέμβαση με τις εγκαταστάσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr