background img
banner
banner

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Διακοπτό – Παραμένουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις

09:40 Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη Δ.Ε. Διακοπτού, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιουλίου. Στο σημείο επιχειρούν από το πρωί 3 αεροπλάνα Canadair, δύο Aiolos και δύο ελικόπτερα καθώς και 8 πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπό τις διαταγές του υποστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη καθώς και 50 μεγάλα υδροφόρα οχήματα αλλά και 15 μικρότερα.

Οι ενεργές εστίες αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες και βρίσκονται κυρίως πάνω από την Κοινότητα Τράπεζας και το φαράγγι του Βουραϊκού.

Ωστόσο η Π.Υ. και όλες της οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η περιοχή του Διακοπτού ζει στιγμές αποκάλυψης, και αυτή την ώρα ένα μαύρο σύννεφο καπνού έχει καλύψει το βουνό πάνω από τη Μαμουσιά έως την Τράπεζα.

23:10  Όλο και περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνονται στην ολονύκτια μάχη με τη φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από το φαράγγι του Βουραϊκού και μέχρι την Τράπεζα.

22:52 Συνεχίζεται η ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ενώ αυτή τη στιγμή η φωτιά απειλεί το χωριό Τράπεζα, γι αυτό το λόγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

22:10 Οχυρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη γραμμή του Οδοντωτού γιατί η φωτιά κατεβαίνει απειλητικά από το φαράγγι του Βουραϊκού προς το Διακοπτό

20:50 Η φωτιά συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της, ενώ έγινε προληπτική εκκένωση του οικισμού “Κάστρο” πάνω από το Καθολικό.

18:40 Η φωτιά πέρασε το φαράγγι του Βουραϊκού, έφτασε το οροπέδιο της Τράπεζας στις θέσεις Άγιος Νικόλαος και Αγία Τριάδα ενώ αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την ενδοχώρα και το Μ. Σπήλαιο.

Στα σημεία που εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά, επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δεκάδες εθελοντές, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Ο στόλος της Π.Υ. αυξάνεται συνεχώς, καθώς οχήματα και άνδρες καταφθάνουν και από πιο μακρινά σημεία, για την βοήθεια των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων.

Οι άντρες της Π.Υ. σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του δήμου Αιγιαλείας δίνουν μάχη για να οριοθετήσουν τη φωτιά και να μη φτάσει την Ν.Ε.Ο.

Να σημειωθεί ότι, πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ακράτας, έχουν τοποθετήσει υδροφόρες στα αγροτικά τους αυτοκίνητα και έχουν “πιάσει” κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα η πυρκαγιά αν παραστεί ανάγκη.

17:15 Τεράστια ανησυχία προκαλεί η φωτιά που ξέσπασε περί τις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή κοντά στον οικισμό Δερβενάκι Μαμουσιάς. Το μέτωπό της πυρκαγιάς επεκτείνεται από την θέση Άγιος Ανδρέας στην κάτω Πτέρη και φτάνει λίγο παραπάνω από το χωριό Τράπεζα στη δασική έκταση.

Πρόκειται για συνολικά μία χιλιομετρική απόσταση περίπου 5 km και αυτό και μόνο κάνει τους φορείς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για την έκταση που μπορεί να πάρει η φωτιά, καθώς αυτή τη στιγμή πνέει στην περιοχή δυνατός άνεμος που ωθεί τις φλόγες στα ανατολικά.

Η φωτιά ξεκίνησε από το Δερβενάκι και πολύ γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και νότια μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές και σπίτια στην περιοχή Βιλιβινιώτικα, πολύ κοντά στον οικισμό Άγιος Ανδρέας, ενώ η φωτιά, αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς τον αρχαιολογικό χώρο της Μαμουσιάς, με τελικό “προορισμό” τον Βουραϊκό ποταμό και τις γύρω περιοχές του.

Οι φλόγες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π.Ε.Ο. όπου αποφασίστηκε από τη γέφυρα Τσαγρή μέχρι τα Ζαχλωρίτικα να παραμείνει κλειστός.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα κατάσβεσης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αρκετά οχήματα και άνδρες, καθώς και εθελοντικές ομάδες που έχουν καταφτάσει στην περιοχή. Στο σημείο αυτή τη στιγμή είναι ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καραΐσκο, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλη Χριστόπουλο και φορείς που συντονίζουν τις επίγειες προσπάθειες περιορισμού της πυρκαγιάς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr