background img
banner
banner

Η δημοτική αρχή στηρίζει την Τρίτη ηλικία και στην Ανατολική Αιγιάλεια

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Θα είναι ένας “πολύχρωμος”, λειτουργικός και ζωντανός οργανισμός μακροχρόνιας φροντίδας, ένα ιδιαίτερο μοντέλο – μονάδα της σύγχρονης εποχής με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά για τα τοπικά δεδομένα. Το κτίριο του πρώην Διοικητηρίου Ακράτας που μέχρι τώρα “μαράζωνε” και παρέμενε εγκαταλελειμμένο και παντελώς ανεκμετάλλευτο, θα μετατραπεί σε έναν αξιόλογο χώρο, ένα έργο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας.

Η Δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει κάθε λεπτομέρεια, ώστε σε βάθος τριετίας, εκτός απροόπτου, το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ακράτα να “ανοίξει” τις πύλες του στους επισκέπτες του και την “αγκαλιά” του σε ανθρώπους που εκπροσωπούν την ευαίσθητη ομάδα των δημοτών που διανύουν την Τρίτη Ηλικία.

Δ. Καλογερόπουλος: “Μία ιδέα που γίνεται πράξη”

Η μονάδα ήδη “στήνεται” δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες της φιλοξενίας και της νοσηλευτικής φροντίδας, ενώ θα παρέχονται όλες ανεξαιρέτως οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για όλους τους φιλοξενούμενους. Ο νυν Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, είχε πει στην παρουσίαση του έργου στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ότι «το κτίριο θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, γιατί είναι κριτήριο για την Δημοτική Αρχή η κοινωνική ευαισθησία και πρωταρχικός στόχος μας, η ανάδειξη των διαφόρων ζητημάτων που αφορούν την Τρίτη Ηλικία. Ήταν μία ιδέα και γίνεται πράξη!”.

Να σημειωθεί ότι την ανάδειξη του χώρου, το αναπτυξιακό πλάνο του αλλά και την επίβλεψή του έχουν αναλάβει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας – Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Βασίλης Χριστόπουλος και η αντιδήμαρχος Διοικητικής Υποστήριξης και Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου. Η μελέτη προβλέπει να μεταμορφωθεί πλήρως το κτίριο που προοριζόταν για Διοικητήριο , έχοντας σαν στόχο να μην παραπέμπει σε… ίδρυμα, αλλά σε έναν απολύτως μοντέρνο χώρο, καθώς η φιλοσοφία του σχεδιασμού έχει να κάνει με τις σύγχρονες ανάγκες τις Τρίτης Ηλικίας και της καθημερινότητας. Δηλαδή, θα είναι ένας πολύ καλός χώρος με άποψη και αισθητική, με μεγάλη λειτουργικότητα και ασφάλεια, αλλά και μηχανήματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ποιες θα είναι οι παροχές του χώρου

Συνολικά θα υπάρχουν εικοσιπέντε θάλαμοι διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους, ιατρεία και εξεταστήρια, τα γραφεία γιατρών και των διοικητικών υπαλλήλων ψυχολόγων, χώροι κοινωνικών λειτουργών, και βεβαίως, τεράστια τραπεζαρία αλλά και μαγειρεία.

Θα υπάρξουν επίσης, ένα σύγχρονο αναψυκτήριο και πισίνα στην οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές για την αποκατάσταση και την φυσιοθεραπεία όσων θα ωφελούνται. Θα υπάρχουν χώροι για ζωγραφική, διασκέδαση, αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και μουσικές εκδηλώσεις. Ένα ακόμα κοινωνικό πλεονέκτημα που θα προσφέρει η δημιουργία αυτής της σημαντικής μονάδας, θα είναι και οι νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, ενώ πρόκειται να ωφελήσει και την επιχειρηματικότητα της περιοχής, παντοιοτρόπως. Τέλος να σημειωθεί ότι, όσα έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σύμφωνα με το σχέδιο και την μακέτα, το κτίριο θα παρέχει στους επισκέπτες του, εξ ολοκλήρου το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της οργάνωσης, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανάλογων μονάδων.

Έργο πνοής και αλληλεγγύης

“Η αξιοποίηση του Διοικητηρίου Ακράτας έχει σχέση με το ποια μέτρα υπέρ της Πρόνοιας σκοπεύουμε να λάβουμε σαν Δημοτική Αρχή στα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα του μέλλοντος. Η μοναχικότητα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας και της αδυναμίας της φροντίδας τους από τρίτους είναι ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Γεννιούνται τα μισά παιδιά κάθε χρόνο από όσα θα έπρεπε και τα μισά από αυτά όταν μεγαλώνουν φεύγουν στο εξωτερικό. Τι θα γίνει ύστερα από 20 χρόνια; Θα υπάρξουν ανάγκες που δεν έχουμε ακόμα αναλογιστεί για τις αδύναμες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Έχουμε υποχρέωση να σκεφτούμε ότι σε μία εικοσαετία, θα είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το κοινωνικό πρόβλημα όλοι μας…” ήταν τα λόγια του κ. Καλογερόπουλου για το έργο πνοής και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα απολαμβάνει η Ακράτα, σε λίγα χρόνια από τώρα.

Μ. Σταυροπούλου: “Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα αξιοποιηθεί πλήρως”

Μιλώντας στο Protionline.gr η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου και αναλύοντας την σημαντικότητα του έργου του σύγχρονου Γηροκομείου που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, τόνισε μεταξύ άλλων: “Το έργο συγκαταλέγεται στα πλαίσια της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή. Είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα έργα που γίνονται.

Την τετραετία που πέρασε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε κάθε επίπεδο η Δημοτική Αρχή, δήλωσε “παρούσα” στις εξελίξεις.

Καλύψαμε πάρα πολλά κενά προηγούμενων χρόνων και βεβαίως είχαμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα δεινά των υγειονομικών μέτρων του covid -19 αλλά και της αύξησης των αγαθών, του κόστους της ενέργειας και την ακρίβεια, μαζί βέβαια με όλους αυτούς που προσπαθούσαν να μας βάζουν εμπόδια…” δήλωσε η κ. Σταυροπούλου.

Η Δημοτική Αρχή με ευαίσθητη “ματιά” προς τους ηλικιωμένου

Γνωστοποίησε δε, ότι το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο πάρα πολλά χρόνια και ότι στην κατασκευή του, ήταν ημιτελές: “Η προσπάθεια αξιοποίησης έχει ξεκινήσει με τον πιο αποδοτικό και χρήσιμο τρόπο. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα, σε βάθος πενταετίας δηλαδή, θα αξιοποιηθεί πλήρως. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει σύντομα αυτή η σημαντική μονάδα αναγκαιότητας. Είναι ένα έργο που θα προσφέρει σε έναν ευαίσθητο τομέα, που όχι μόνο είναι σημαντικός για την κοινωνία της Αιγιάλειας, αλλά και χρήσιμος στις δικές μας αλλά και τις μελλοντικές γενιές” συμπλήρωσε η αντιδήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr