background img
banner
banner

Έλαβαν την ευχή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

Με μία λαμπρή θρησκευτική τελετή αλλά και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, τελέσθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου η εμβληματική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε και φέτος υπέρ της μνήμης του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Αγίους της Ορθόδοξης Ιεροσύνης. Η εορτή, εκτός από θρησκευτικό είχε και μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και όσοι μπόρεσαν να βρεθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, είχαν την ευκαιρία να νιώσουν μεγάλη κατάνυξη αλλά και την ιδιαιτερότητα μίας μεγάλης θρησκευτικής στιγμής της χριστιανικής πίστης.

Οι ιερείς του ναού, τέλεσαν την αρχαιοπρεπή Λειτουργία με τις ευχές που είχε εμπνευστεί ο ίδιος ο Άγιος Ιάκωβος κατά τον βίο του πριν από 20 αιώνες, λόγια που αναφέρονται στα προβλήματα της εποχής που έζησε και εργάστηκε για την Ορθοδοξία, γεγονός που έκανε όλους όσους βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό να παρακολουθούν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι συνηθισμένες.

Η Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Αθανασίου Λιακόπουλου αλλά και συλλειτουργούντων ιερέων. Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε την πνευματική ικανοποίηση μιας πραγματικής ανάγκης για τους πιστούς της Αιγιάλειας καθώς μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος εξακολουθεί να είναι ένας από τους… σύγχρονους πιστούς της εποχής, αποδεικνύοντας έτσι την διαχρονικότητα του λόγου, του έργου του και της θρησκευτικής του ιστορίας.

Λίγα λόγια για τον Άγιο

Ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος ή Ιάκωβος ο Δίκαιος, ήταν πιθανώς ο αδελφός του Ιησού Χριστού, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξε προηγούμενος γάμος του Ιωσήφ, πριν ζήσει στο πλευρό της Παρθένου Μαρίας. Δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της ζωής του, όμως μετά την ανάστασή Του και αφού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάσθηκε σε αυτόν, τον έκανε να πιστέψει στην Παρουσία Του στην γη και στην συνέχεια να αναλάβει την εδραίωση της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Έλαβε το αξίωμα του Πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων και επί πολλά χρόνια μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες στην χριστιανική εκκλησία και τον λαό της. Θανατώθηκε για την πίστη του από τους διώκτες των Χριστιανών και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Χριστιανισμού. Πέθανε με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. και το σώμα του ρίχτηκε από μεγάλο ύψος, από ναό όπου κήρυττε.

Εψάλησαν λόγια και ευχές με έμπνευση από τη γραφίδα του Αγίου

Στην χθεσινή Θεία Λειτουργία, ακούστηκαν και άλλα λόγια, καθώς έχουν προστεθεί κάποια στοιχεία και ευχές σε μεταγενέστερο χρόνο από άλλους συγγραφείς της ιεροσύνης, όμως το κύριο περιεχόμενο είναι η έμπνευση από τη γραφίδα του Αγίου Αδελφοθέου Ιακώβου, η μνήμη του οποίου γιορτάστηκε για άλλη μια φορά, με ιδιαίτερες τιμές. Να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, εορτάστηκε ταυτόχρονα και ο προστάτης Άγιος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας, Ευαγγελιστής Λουκάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr