background img
banner
banner

Γι’ αυτό μόνο

-Του Χρήστου Σπηλιωτόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμίατρου Δημ. Σύμβουλου για την περίοδο 2024-2028-

Να λοιπόν που εκπληρώθηκαν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε και σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Ωστόσο, για να μην πούμε ότι τις πιάσαμε τελικά με το λάσο (1) αυτές τις αρετές, ας αναγνωρίσουμε ότι ο αξιοπρεπής αγώνας, η τιμιότητα, η σωφροσύνη, η γενναιοδωρία, η μεγαλοψυχία, η φιλία και η αιδώς που μας συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτήρισαν και αυτόν τον αγώνα μας. Και από εδώ και εμπρός, θα χαρακτηρίσουν και τη δράση μας. Μαζί με την ανδρεία, το πείσμα και την αγάπη για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων που ζουν εδώ, αλλά και για να γίνουμε παράδειγμα για όλους τους άλλους δημιουργώντας έναν υποδειγματικό Δήμο.

Υπό κανονικές συνθήκες, η εποχή μας καλεί να προσπεράσουμε τα δίπολα και να δούμε τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Ωστόσο, τα δίπολα, αν και σπάνια κάτι είναι απόλυτα θετικό ή απόλυτα αρνητικό, μας επιτρέπουν τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε το Καλό και το Κακό. Να αφήσουμε το αφήγημα της σύγκρουσης συμφερόντων και το ότι το καλό για τον έναν μπορεί να είναι κακό για τον άλλον και να αναγνωρίσουμε ότι το καλό είναι πάντα Καλό για όλους και το κακό είναι πάντα Κακό για όλους. Εμείς λοιπόν ξορκίζουμε το κακό, ανατρέπουμε αυτά που μας επιφυλάσσει η Μοίρα (2) γιατί έχουμε δοκιμαστεί και έχουμε την ελεύθερη βούληση να το πράξουμε. Σταματάμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, έξω από εμάς, αναγνωρίζουμε τη δύναμη της δράσης και δημιουργούμε ώστε να προσελκύσουμε όλα όσα χρειάζεται αυτός ο τόπος. Χωρίς να πετάμε στα σύννεφα, αποδεχόμαστε ότι η ζωή δεν είναι πάντα αυτή που θέλουμε ακριβώς- είναι αυτή που είναι- και μέσα σε αυτά τα δεδομένα θα κάνουμε το μέγιστο ανθρωπίνως δυνατό.

Παίρνουμε λοιπόν βαθιές ανάσες (3). Αυτή τη φορά όχι για να επιβιώσουμε αλλά για να συντονιστούμε με τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, με τη φύση και την ισορροπία της, με την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρες όσο ποτέ οι πρακτικές ψυχικής ανθεκτικότητας (4) .Η εποχή που διανύουμε είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, δύσκολη, περίπλοκη, αντιφατική με πολλή μα πολλή βία και κακία. Ωστόσο, απέναντι σε αυτό το χάος, με αποκορύφωμα τους πολέμους τόσο κοντά μας, την πυρηνική καταστροφή πάνω από το κεφάλι μας και την καταστροφή της φύσης στο χείλος του γκρεμού, εμείς επιλέγουμε το Καλό. Συντονιζόμαστε με τους δημιουργικούς ανθρώπους, τους αισιόδοξους, τους ακούραστους, τους εμπνευσμένους, τους ενάρετους, αυτούς που δεν το βάζουν κάτω, που εργάζονται με ήθος και γνώση και αλλάζουν τη ρότα του καραβιού. Και προχωρούν, εξελίσσονται, φροντίζουν και βοηθούν μαζί και τους αδύναμους και τους έχοντες ανάγκη. Μαζί με αυτούς, υψώνουμε και εμείς το παράστημα μας, το ήθος μας, τις αξίες μας, τη γνώση μας, το Είναι μας.

Ο αγώνας μας αυτός δεν είναι μια θεωρητική προσέγγιση. Έχει μεθοδολογία, τον χρόνο μας, ανθρώπους, τεχνικές, δράσεις και πρακτικές για να κάνουμε πράξη και έργα τη φιλοσοφία που τον στηρίζει. Χωρίς από «Μηχανής θεούς» (5), χωρίς δεκανίκια και χωρίς δανεικά. Στηριζόμαστε στις δυνάμεις του τόπου μας, στο κλίμα του, στις δυνατότητες του, στο ανθρώπινο δυναμικό και στους ενεργούς πολίτες, στον σωστό σχεδιασμό και στο απόθεμα του επαγγελματισμού μας. Έχουμε στο τιμόνι τη σύνεση και τη φρόνηση. Έννοιες πολύ κοντινές μα όχι ταυτόσημες, καθώς η φρόνηση δεν μένει στην κρίση όπως η σύνεση, αλλά είναι επιτακτική έχοντας στόχο το «τι πρέπει να κάνουμε ή όχι».

Με αυτά στα χέρια, λοιπόν, οδηγούμε το άρμα (6) μας στη σωφροσύνη, στην ισορροπία, στην εναρμόνιση με το Όλον και όλους ώστε να φτάσουμε να βιώσουμε μια κοινωνία ισότιμη και δίκαιη. Ο απώτερος σκοπός της ζωής, άλλωστε, κατά τους αρχαίους, είναι η Δικαιοσύνη (7). Η δικαιοσύνη, η οποία προϋποθέτει όλες τις άλλες αρετές. Και στις μέρες μας για να υπάρξει χρειάζεται άλλη μια σχετικά νέα στη χρήση της ιδιότητα (8), τη Συμπεριληπτικότητα ή συμπερίληψη. Για να υπάρχει δηλαδή δικαιοσύνη πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλοι και όλα και να έχουν ισότητα ώστε να μην αδικούνται. Η δικαιοσύνη, με άλλα λόγια, εμπεριέχει το Καλό. Τέλος.

Εμείς θα παλέψουμε για αυτό. Θα είμαστε απέναντι στην αδικία και στα συμφέροντα των λίγων, θα είμαστε με τους αδύναμους και αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Θα φροντίσουμε τα καλά και τα ωφέλημα για τον τόπο και θα σταματήσουμε αυτά που κατεβάζουν την ποιότητα της ζωής μας, που βλάπτουν το τόπο μας, που σαμποτάρουν το μέλλον των παιδιών μας. Με το Καλό για όλους χέρι-χέρι γράφουμε τη νέα σελίδα αυτού του τόπου – Η καλοσύνη, άλλωστε, πραγματώνει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και είναι η ώριμη έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας. Δεν αποσκοπεί στο αμοιβαίο όφελος, σκέφτεται μόνο το κοινό καλό -.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε γι’ αυτό. Για το καλό και μόνο.

 

1. Αναφερόμαστε σε προηγούμενο άρθρο, στην Protionline.gr
2,3,5. Αναφορά σε προηγούμενα άρθρα
4 Αν ψάξει κανείς θα δει ότι η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα λήμμα/λέξη ιδιαίτερα πολυδιαβασμένο στο διαδίκτυο.
6. Αναφορά στον μύθο του Ηνίοχου, που αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, Protionline.gr
7. Ηθικά Νικομάχεια, Αριστοτέλης
8. Στις μέρες μας, η «συμπερίληψη» ως λήμμα/λέξη απαντάται και αυτή πολύ συχνά στο διαδίκτυο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr