background img
banner
banner

Θεωρία και πράξη για μαθητές που “πρωτοστατούν” υπέρ της ισότητας και έναντι στη διαφορετικότητα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SPECIAL OLYMPICS “ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ – ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”

Με τη συμμετοχή αλλά και την αρμονική σύμπραξη δύο σχολείων της Αιγιάλειας, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου και με μία… πλειάδα ικανών μαθητών και δασκάλων που εκτός από το κέφι που θέλουν να μεταδώσουν, αποφασίζουν να γίνουν υπέρμαχοι στην αξία της διαφορετικότητας και την προσφορά της ομαδικότητας, θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Special Olympics – Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί”. Το πρότζεκτ θα “τρέξει” σε τρεις περίπου μήνες και θα διεξαχθεί σε 22 χώρες, με την συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων της Ε.Ε., με τα δύο “δικά” μας σχολεία, όχι μόνο να έχουν ενεργό ρόλο αλλά και πολλές – πολλές πιθανότητες διάκρισης.

54 μαθητές εν δράσει

Η αρχική ιδέα της συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Special Olympics “Παίζουμε Μαζί – Μαθαίνουμε Μαζί” ήταν του διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Αλέξη Κατεργάρη (φωτο), ο οποίος βρήκε θερμή υποστήριξη αλλά και το απόλυτο πνεύμα συνεργασίας στο πρόσωπο της νηπιαγωγού και προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνάς Σκανδάμη. Το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και αφορά 54 μαθητές συνολικά από την Αιγιάλεια και πιο συγκεκριμένα, δύο τάξεις του 5ου Δημοτικού και το 1ο Πρωινό Τμήμα και το Τμήμα Ένταξης του 4ου Νηπιαγωγείου.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, υλοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου, ενώ για την Ελλάδα γίνεται με την δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και βιωματικό εργαστήρι που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία, να συμμετέχουν μαζί σε διάφορες αθλητικές δράσεις, που μέσα από αυτές, επιτυγχάνεται η ενημέρωση των μαθητών για θέματα σχετικά με τη νοητική αναπηρία, την ισότητα και την αποδοχή. Ο στόχος της δράσης είναι να εδραιωθεί και απευθύνεται στη νέα γενιά, ενώ δίνει σε μαθητές διαφόρων ηλικιών τα κατάλληλα ερεθίσματα για τη διαπαιδαγώγηση των νέων πολιτών, μίας κοινωνίας ανοικτής προς όλους, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Το “Παίζουμε Μαζί – Μαθαίνουμε Μαζί” συντελείται σε δύο μέρη

Το Θεωρητικό μέρος θα περιλαμβάνει παρουσίαση για την ενημέρωση των μικρών μαθητών σχετικά με τη φιλοσοφία και την αποστολή των Special Olympics, ενώ θα προετοιμάζει τους μαθητές για το δεύτερο, βιωματικό μέρος. Το Βιωματικό μέρος, θα περιλαμβάνει τις μεικτές αθλητικές δράσεις με τη συμμετοχή παιδιών με και χωρίς νοητική αναπηρία ή και αθλητών των Special Olympics σε Μεικτές Ομάδες. Σε αυτό το μέρος του Προγράμματος, θα χρειαστεί η συνεργασία γενικού και ειδικού φορέα ή άλλων αθλητών των Special Olympics. Το Βιωματικό μέρος θα γίνει 2 φορές στον χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου. Ο προγραμματισμός των δράσεων θα γίνει από τους εκπροσώπους των Special Olympics, τους διοργανωτές δηλαδή και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει δοθεί.

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού που θα ανήκουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Uni[edSchools

Με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, τα δύο Σχολεία από το Αίγιο, θα λάβουν πιστοποίηση ως Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού και πλέον, θα ανήκουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Uni[edSchools.

Ο απώτερος στόχος των προγραμμάτων Special Olympics είναι τέτοιες ανάλογες δράσεις, να υλοποιούνται κάθε χρόνο από τα πιστοποιημένα Σχολεία, ούτως ώστε το μήνυμα της ένταξης να εξαπλώνεται με τον καλύτερο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Μιλώντας στην “Π” η συμμετέχουσα στο πρόγραμμα κ. Σκανδάμη, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενσωμάτωση των μαθητών με δυσκολίες στη Γενική Τάξη, είναι για τα σχολεία μας, φιλοσοφία ζωής. Αξιοποιώντας την εξαιρετική πρωτοβουλία του συναδέλφου Αλέξη Κατεργάρη και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, θα συμμετέχουμε με χαρά και ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Τέτοιες ανάλογες δραστηριότητες ευρωπαϊκού βεληνεκούς όπως αυτή, μας κάνουν όχι μόνο να θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά, αλλά και να γεμίζουμε με ελπίδα ότι η διαφορετικότητα, αμβλύνεται πάντα από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αγάπη”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr