background img
banner
banner

«Οι σκέψεις της Νεφέλης»: Δείτε την μικρού ταινία του «Χαμόγελου» για τον σχολικό εκφοβισμό

Σε μία κατάμεστη αίθουσα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», που δημιούργησε με σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying.

Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα και την ένταση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας που διαδραματίζονται καθημερινά, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησε την ταινία, προκειμένου να αφυπνίσει τη σχολική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Μία ταινία που αφυπνίζει

Η κινηματογραφική αίθουσα «Φρίντα Λιάππα», στην αποθήκη Δ’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατακλύστηκε από μαθητές και μαθήτριες, καθηγητές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με την παρουσία τους τίμησαν η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., που χορηγεί την εκδήλωση τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στους επικείμενους σταθμούς που θα προβληθεί η ταινία, μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του bullying σε ακόμη περισσότερα παιδιά.

Με βραδυφλεγείς βόμβες παρομοίασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κος. Κώστας Γιαννόπουλος, τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, μετατρέποντας σε εφιάλτη την καθημερινότητα των παιδιών.

Παράλληλα ανέφερε: «Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying, μιας και ο θύτης δεν είναι θύτης, είναι ένα παιδί που κι αυτό χρειάζεται βοήθεια. Κουνώντας το δάχτυλο το μόνο που κάνουμε είναι να φέρνουμε τα παιδιά απέναντί μας. Η λύση είναι να τα φέρουμε δίπλα μας, όπως γίνεται σήμερα με την ταινία «Οι Σκέψεις της Νεφέλης», που παρουσιάζει τη σκληρή πραγματικότητα του Bullying. Μέσα από την ταινία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός παιδιού που δέχεται bullying και παράλληλα να αυξήσουν την ενσυναίσθησή τους». Επίσης, κάλεσε τα παιδιά να αναλάβουν δράση, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “YouSmile” του Οργανισμού, όπου μπορούν να εκφραστούν, να δημιουργήσουν ελεύθερα και η φωνή τους να ληφθεί υπόψη από τους ενήλικες, όπως ακριβώς ορίζει και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, το δικαίωμα της συμμετοχής. Τέλος, απευθύνθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας τη βαρύνουσα ευθύνη που φέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, καλώντας τους να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου η κάθε πλευρά θα καταβάλει τα μέγιστα για την εξάλειψη του φαινομένου.

Με τη σειρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλα αυτά τα χρόνια, αφυπνίζει την κοινωνία». Επιπλέον, παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αντλήσουν γνώση και δύναμη από την ιστορία της Νεφέλης, τονίζοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στα δικά τους χέρια, όπως και η επιλογή του δρόμου που θα διαλέξουν στη ζωή τους.

Ο κος Καλαϊτζάκης Γιάννης, Marketing Director της εταιρίας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Περισσότερα από 10 χρόνια στεκόμαστε δίπλα στο «Χαμόγελο» εμπράκτως, υποστηρίζοντας τις δράσεις του και τις οικογένειες, ειδικότερα τον καρπό της οικογένειας, που δεν είναι άλλος, από τα παιδιά. Στον πυρήνα της εταιρείας μας βρίσκεται η οικογένεια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλα τα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας, ώστε να έχουν ένα μέλλον μακριά από τις αρνητικές τάσεις και επιρροές».

Μετά το τέλος της προβολής, Ψυχολόγοι του Οργανισμού, που καθημερινά πραγματοποιούν παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας σε όλη την Ελλάδα, συντόνισαν ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά, παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική και άποψη για το φαινόμενο. Μεταξύ άλλων, οι ψυχολόγοι του Οργανισμού τόνισαν ότι είναι σημαντικό τα παδιά, είτε δέχονται bullying, είτε είναι παρατηρητές να μιλάνε σε κάποιον που εμπιστεύονται, να απευθύνονται στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 και της εφαρμογής CHAT1056.

Η ταινία του Χαμόγελου

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Τι συνέβη στη Νεφέλη?

Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα, αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα Παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε 2 περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης… Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη Έρευνα του Οργανισμού:

1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr