background img
banner
banner

Μήλα για όλους όσους ωφελούνται από την Ιερά Μητρόπολη

50ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ 1 ΤΟΝΟ ΦΡΟΥΤΑ ΩΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Μία πολύ σημαντική και ιδιαίτερη προσφορά αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, έγινε το προηγούμενο διάστημα από γνωστό ιδιώτη παραγωγό μήλων των Καλαβρύτων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του νομού, παραδίδοντας ποσότητες προς την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο Δημήτρης Χάψας δεν θεωρεί πως έκανε κάτι σημαντικό ή ιδιαίτερο. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και οι άνθρωποι των δομών που επωφελούνται από την Ιερά Μητρόπολη όμως, ξέρουν πολύ καλά ότι τέτοιες προσφορές, όχι μόνο είναι πολύ σημαντικέςαλλά σπανίζουν στην σύγχρονη εποχή, στην “εγωιστική” και απρόσωπη καθημερινότητα που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ο μηλοκαλλιεργητής Δημήτρης Χάψας που ζει και δραστηριοποιείται στον Δήμο Καλαβρύτων, έπειτα από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που “χτύπησε” τη φετινή σοδειά του και του κατέστρεψε σχεδόν όλη την παραγωγή, αποφάσισε το αρνητικό να το κάνει… θετικό και την όποια δύσκολη κατάσταση, να την μετατρέψει ως “ουσία” της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Ο 50χρονος καλλιεργητής, μαζί με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, είχαν από κοινού την ιδέα να διαθέσουν την ποσότητα που… σώθηκε από τη σοδειά του, εντελώς δωρεάν στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, προκειμένου αυτή να διανεμηθεί όπως κρίνει η Μητρόπολη σε ευπαθείς ομάδες, απόρους και επωφελούμενους σε διάφορες δομές της.

Το… ιστορικό των μήλων

Περί τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη και λίγο πριν την συγκομιδή, μία ισχυρή, ξαφνική χαλαζόπτωση κατέστρεψε σχεδόν όλες τις σοδειές στην Γουμένισσα Καλαβρύτων. Ο κ. Χάψας “έχασε” δεκάδες τόνους μήλα, σχεδόν όλη την ποσότητα που παράγει κάθε χρόνο. Η ζημιά ήταν ανυπολόγιστη και ό,τι απέμεινε από την σοδειά, δηλαδή περίπου το 15% από συνολικά 20 στρέμματα, την… “εκμεταλλεύτηκε” με τον πιο όμορφο και αλληλέγγυο τρόπο που θα μπορούσε! Έπειτα από κοινή σκέψη με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και με πολύ γρήγορες διαδικασίες, η ποσότητα προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου στην τοπική Εκκλησία και στην Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να διανεμηθεί στις κοινωνικές της δομές είτε στον δήμο Καλαβρύτων είτε στον δήμο Αιγιάλειας. Η κίνηση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως μία πράξη αξιέπαινη και γεμάτη συμπόνια και αλτρουισμό, από πολλούς. Ο ίδιος όμως, τονίζει ότι το έκανε απλά για την δική του ευχαρίστηση και για να δείξει στον εαυτό του ποια είναι η αξία της φιλευσπλαχνίας και της αλληλεγγύης.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Η προσφορά είναι αρχαία πράξη της Εκκλησίας”

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, σε τοποθέτησή του για την κίνηση αλληλεγγύης και αγάπης του κ. Χάψα, είχε τονίσει ότι “η πράξη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα ευχαριστική αναφορά στον Θεό, αλλά και ικετήριαπροσευχητική δέηση. Με τη βοήθεια του Χριστού μας, θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τις ζημίες που προκάλεσε η φυσική αυτή καταστροφή. Άλλωστε, η προσφορά και αφιέρωση οπωρών στον Θεό από τους καλλιεργητές της γης, αποτελεί αρχαία πράξη της Εκκλησίας και σκοπό έχει τον καθαγιασμό των ιδίων, αλλά και του επίπονου και επίμοχθου έργου τους. Ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του κ. Χάψα και ελπίζω ο Θεός να ευλογεί όλους τους ανθρώπους, να τους γεμίζει αγάπη και καλοσύνη!”.

Τα προβλήματα των παραγωγών

Το βασικό ζήτημα για έναν παραγωγό, είναι πρωτίστως, οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι ασθένειες. Η περιοχές των Καλαβρύτων και τα γύρω χωριά, είναι εύφορες ορεινές περιοχές μεν, με συχνούς παγετούς και χαλάζια, δε. Άγριος παγετός είχε χτυπήσει ξανά το σημείο, το 2021 και υπήρξαν και τότε αρκετές απώλειες στην παραγωγή. Τα τελευταία έτη, έχουν παρατηρηθεί επιπλέον ζημιές από τρωκτικά και άλλα ζωικά είδη, που τρώνε τις ρίζες και τις φλούδες του κορμού της μηλιάς.

Το παγκόσμιο πρόβλημα που ονομάζεται κλιματική αλλαγή, έχει επηρεάσει στον υπερθετικό βαθμό όλους τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, ήρθαν να προστεθούν και οι αυξήσεις της πρώτης ύλης, το κόστος της ενέργειας αλλά και τα “ακριβότερα” εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Αχαΐας να βρίσκονται μπροστά στο πιο μεγάλο αδιέξοδο των τελευταίων δεκαετιών, για την σοδειά τους και την επιβίωσή τους.

Δημ. Χάψας: “Δεν έκανα κάτι σημαντικό, εύχομαι όλοι οι παραγωγοί να βοηθούν όσο μπορούν τις ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων”

Μιλώντας στο Protionline.gr ο μηλοκαλλιεργητής Δημήτρης Χάψας και σχολιάζοντας την κοινή του απόφαση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων να διατεθεί η ποσότητα αυτή σε δομές της Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Ακόμα και στη δύσκολη στιγμή που βρέθηκα σκέφτηκα θετικά, όπως κάνω πάντα. Δε νομίζω ότι έκανα κάτι το σημαντικό. Θέλω να κρατώ ζωντανό το χωριό και την παραγωγή του, είμαι ένας άνθρωπος που ξέρει τις ανάγκες του κόσμου. Πρέπει όλοι όσοι μπορούμε, να γινόμαστε αρωγοί στον εθελοντισμό και παροτρύνω και άλλους παραγωγούς να κάνουν το ίδιο και να βοηθούν όσο και όπως μπορούν. Η αλληλεγγύη και η αγάπη πρέπει να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία, στις μέρες μας. Εύχομαι όλοι οι παραγωγοί, να βοηθούν όποτε μπορούν τις ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων και τους έχοντας απόλυτη ανάγκη. Είναι η ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης…” δήλωσε ο παραγωγός από την Γουμένισσα, ο οποίος διαθέτει δύο δεντροπερίβολα που παράγουν περίπου 100 τόνους μήλα, στην κάθε σοδειά.

Τέλος να σημειωθεί ότι, η αρχική ιδέα της συγκεκριμένης δράσης ήταν μία ιδέα από κοινού του κ. Χάψα και του δημάρχου Καλαβρύτων και παραχωρήθηκαν περίπου 500 κιλά μήλα σε δομές στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και περίπου 500 κιλά σε δομές της Ιεράς Μητρόπολης στην Αιγιάλεια. Ο παραγωγός από το χωριό της Γουμένισσας, έχει συνεργασία με διάφορα σούπερ μάρκετ της περιοχής, διοχετεύει διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ τα προϊόντα του μπορεί να τα βρει κάποιος και στην Υπαίθρια Λαϊκή Αγορά Αιγίου, κάθε Σάββατο πρωί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr