background img
banner
banner

Προχωρούν με «ατζέντα αναβάθμισης»

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Η συζήτηση για την αυτοδιαχείριση του οδοντωτού φαίνεται να «παγώνει» προσώρας βέβαια καθώς κρίνεται απαραίτητο ότι «κεφάλαια» που ανοίγουν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, με την προστασία και την αναβάθμιση της γραμμής -βασικά ζητούμενα της τοπικής αρχής των Καλαβρύτων αλλά και του δήμου Αιγιαλείας- πρέπει να κλείνουν άμεσα ένα-ένα…

Αυτό φαίνεται ότι προκύπτει από την, 2η μέσα σ ένα 15ήμερο, συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ της Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου με τους διευθύνοντες του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη και της ΓΑΙΑΟΣΕ κα. Δούνια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Ιωάννα Δούνια κρίθηκε αναγκαίο να συμπληρώσει την ομάδα της 1ης σύσκεψης της κ. Αλεξοπούλου με το δήμαρχο Καλαβρύτων και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, προκειμένου να ενημερώσει για το καθεστώς διαχείρισης του συνόλου της υποδομής (γραμμή, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί).

Άμεσος καθαρισμός

Δεν μπήκε εκ νέου την Τρίτη 14 Νοεμβρίου (αν και έγιναν κάποιες ανακοινώσεις) το θέμα της αποκατάστασης της γραμμής από την πρόσφατη κακοκαιρία, στις 2 Νοεμβρίου, που έχει ως αποτέλεσμα εδώ και ένα 10ήμερο περίπου να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής του τρένου στις ράγες. Η κ. Αλεξοπούλου έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία σε σχέση με τη συσσώρευση προβλημάτων από κατολισθήσεις -για τα οποία ευθύνεται η φωτιά της 23/7/2023 στο Διακοπτό- καθώς από την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει σχετική σύσκεψη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης αξιολογήθηκαν αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΣΕ σε σχέση με τις συχνές κατολισθήσεις στο φαράγγι τα οποία είναι συναρμοδιότητες Υπουργείων και Περιφέρειας. Αποφασίστηκε ότι άμεσα θα υπάρξει συνδρομή, κυρίως οικονομική, προς το δήμο Καλαβρύτων, με ένα ποσό της τάξης των 100 χιλ. ευρώ περίπου, προκειμένου να προβαίνει σε συνεχή καθαρισμό και αποκατάσταση της γραμμής, στη βάση των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας.

Το έργο αυτό δρομολογείται άμεσα, με ενίσχυση των συνεργείων το δήμου Καλαβρύτων και των τεχνικών του ΟΣΕ που εργάζονται ήδη στην περιοχή.

 

Τα αντιπλημμυρικά

Η συνδρομή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης στις αποκαταστάσεις κρίθηκε αναγκαία  μέχρι να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που σχετίζονται με ευρείες παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα στα οποία έχει συμμετοχή το Υπουργείο Υποδομών με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις Δασικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Διακοπτού, και μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού στα πρανή της γραμμής, υπάρχει η συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Γεωλογικό Τμήμα, αλλά και το δήμο Αιγιαλείας για αποτίμηση των τελευταίων δύο τουλάχιστον μεγάλων κατολισθήσεων και προσδιορισμό μιας σειράς από άμεσες παρεμβάσεις για να αποτραπεί μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή και μόνιμη βλάβη στη λειτουργία του τρένου, στην πορεία προς το χειμώνα.

Η κ. Αλεξοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα συνδράμει στην αποτελεσματική χάραξη πολιτικής για την προστασία από φυσικά φαινόμενα η οποία αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Διαχείριση του τρένου               

Σε σχέση με την συνάντηση φαίνεται ότι παρακάμπτεται, στα ‘προσεχώς’ όμως, η συζήτηση για αυτοδιαχείριση του τρένου καθώς άπτεται της συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Hellenic Train, θυγατρική των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, και πολλών άλλων παραμέτρων που τίθενται υπό αξιολόγηση. Υπήρχε συμφωνία όμως πάνω σε μια «ατζέντα αναβάθμισης» που έχει ανοίξει για τη Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων και περιλαμβάνει α) αναπροσαρμογή προγράμματος με τα δρομολόγια που εκτελεί εδώ και μια 20ετία περίπου η Hellenic Train και β) συντήρηση των εγκαταλελειμμένων Σιδηροδρομικών Σταθμών (Καλάβρυτα, Ζαχλωρού, Κερπινή), της γραμμής και της λοιπής ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι ο Σ.Σ. Διακοπτού αναβαθμίστηκε παλαιότερα με βάση σύγχρονες προδιαγραφές.

Οι λοιποί σταθμοί θα αναβαθμιστούν με βάση όμως τη σημερινή τους μορφή, προστατευόμενα μνημεία μέσα στο Γεωπάρκο της UNESCO.

H υφυπουργός  

Σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου η σημασία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων για την τοπική κοινωνία είναι σημαντική καθώς αποτελεί το σύνδεσμο ορεινών περιοχών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και αναδεικνύει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής.

«Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε άμεσα μετά από την κλήση που έγινε εκ μέρους της τοπικής Δημοτικής αρχή των Καλαβρύτων και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, αρκεί να είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισε η κ. Αλεξοπούλου σε σχέση με την ατζέντα των δύο συσκέψεων, προ 15ημερου και την Τρίτη14/11.

Σε σχέση με το θέμα της αποκατάστασης ζημιών, από τις τελευταίες κακοκαιρίες, σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου, κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση μέσω της Πολιτικής Προστασίας  η οποία ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες για αποκαταστάσεις που έχουν άμεσο χαρακτήρα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr