ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑ Α.Ε.
Το γεγονός ότι η παράκτια οικονομία και ο αλιευτικός τουρισμός μπορούν να ενισχύσουν τουριστικά την περιοχή αποτελώντας «τονωτική ένεση» και δίνοντας νέες προοπτικές, προκύπτει ως συμπέρασμα από τις ενημερωτικές δράσεις της εταιρείας «ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή» στην Πάτρα, με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων.
Ημερίδα και workshop έχουν σκοπό να ενημερώσουν, να ενεργοποιήσουν και να ενδυναμώσουν τους αλιείς της περιοχής και κατ’ επέκταση και την τοπική οικονομία, μέσω του προγράμματος Leader. Η διευθύντρια της «ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή» Ηρώ Τσιμπρή πραγματοποίησε ενημέρωση για το πρόγραμμα που αφορά τον αλιευτικό τουρισμό, μεταφέροντας την εμπειρία και από άλλες περιοχές, αναπτύσσοντας και τη φιλοσοφία του προγράμματος, τα οφέλη για τους ίδιους τους επαγγελματίες αλιείς και κατ’ επέκταση για τον τουριστικό κλάδο, καθώς επίσης και για το περιβάλλον.
Όπως ανέφερε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης, ΄΄ο αλιευτικός τουρισμός, είναι μία αξιόλογη συμπληρωματική εισοδηματικά λύση για τους παράκτιους αλιείς με τη στήριξη του προγράμματος LEADER από την «Αχαΐα Αναπτυξιακή»΄΄.
Εστίασε ωστόσο στα προβλήματα σε επίπεδο υποδομών, σε θεσμικό πλαίσιο και κυρίως στην ελκυστικότητα του επαγγέλματος στην νέα γενιά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με το πρόγραμμα θα δοθεί νέα ώθηση.
Θα μπορούν να συλλέξουν εμπειρίες και να μάθουν την κουλτούρα της περιοχής
Όπως εξήγησε η κ. Τσιμπρή, ΄΄η «Αχαΐα Αναπτυξιακή», με το πρόγραμμα Leader, πέρα από έργα, δημόσια και ιδιωτικά, παρεμβαίνει και σε τοπικά ζητήματα προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομία της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι ενημερωτικές δράσεις για τον αλιευτικό τουρισμό, για την παράκτια οικονομία και για την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο νομός Αχαΐας έχει μία πολύ σημαντική ζώνη με τουριστική οικονομία. Ωστόσο δεδομένου του θεσμικού πλαισίου επιχειρούμε να ενισχύσουμε και να ενημερώσουμε τους αλιείς ότι μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημά τους ασχολούμενοι και με τον αλιευτικό τουρισμό.
Γιατί αλιευτικός τουρισμός μπορεί να γίνει μόνο από τους αλιείς αφού δεν μιλάμε για τον τουρισμό και τις εκδρομές που γίνονται με τα άλλα σκάφη. Μιλάμε για τις εκδρομές και την εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ένας ταξιδιώτης που θα έρθει στην περιοχή και θα δει πώς δραστηριοποιείται ένας αλιέας. Έτσι μεταφέρουμε και την κουλτούρα της περιοχής, ενισχύουμε ουσιαστικά την παράδοση προκειμένου να καταφέρουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον στον επισκέπτη γνωστοποιώντας του ότι παρέχουμε και αυτές τις δραστηριότητες, ενώ βοηθάμε ουσιαστικά τους αλιείς ώστε να βελτιώσουν το εισόδημά τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις θάλασσές μας από την υπεραλίευση΄΄.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων 18 περιοχών ώστε να συζητήσουν προς ποιες κατευθύνσεις πρέπει να οδεύσει ο αλιευτικός τουρισμός και ποια είναι τα ζητήματα που μπορούν να βελτιωθούν σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αλιείς.
΄΄Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μια πρόκληση, έχει πολλά ζητήματα, αλλά είναι και μία ευκαιρία. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους αλιείς και να ενισχύσουμε την οικονομία της περιοχής φέρνοντας κάτι καινούριο΄΄, ανέφερε ακόμη η κ. Τσιμπρή.
Να σημειωθεί ότι από την Αιγιάλεια συμμετείχε στην ημερίδα ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της «Αχαΐα Α.Ε.» Νίκος Καραΐσκος, όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής.
Θα δοθεί μία άλλη διάσταση στην επισκεψιμότητα της περιοχής
Μιλώντας στo Protionline.gr, ο κ. Κανελλής αναφέρθηκε στη δυναμική του εναλλακτικού βιωματικού τουρισμού στον οποίο εντάσσεται ο αλιευτικός τουρισμός, τονίζοντας: ΄΄Όπως ανέφερα και στην εισήγησή μου στην ημερίδα, επειδή το μέλλον στον τουρισμό είναι οι βιωματικές μορφές τουρισμού, δηλαδή που ο επισκέπτης να ζει πράγματα και να καταλαβαίνει τη ντόπια κουλτούρα και τις συνήθειες, η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή είναι κάτι που επιθυμούμε για την Αιγιάλεια. Σαν εκπρόσωπος του κλάδου των ξενοδόχων θα πω πως ανυπομονούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνίες με τους αλιείς ώστε να δώσουμε μία άλλη διάσταση στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας΄΄.
Όπως εξήγησε ο κ. Κανελλής, “μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται επαγγελματίες αλιείς να κάνουν τα σκάφη τους τουριστικά, με βάση κάποιες προδιαγραφές όπως π.χ. να έχουν μήκος μέχρι 15 μέτρα, χρηματοδοτούνται, λαμβάνουν ένα πρωτόκολλο από το Λιμεναρχείο ότι μπορούν να επιβιβάσουν άτομα και μπορούν να δεχθούν τουρίστες οι οποίοι θα δουν πώς γίνεται η αλιεία και θα συμμετάσχουν ενεργά. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αλιείς θα υπογράψουν μία σύμβαση με ξενοδόχους κι έτσι από το πρόγραμμα ωφελούνται και οι δύο κλάδοι΄΄.
Ερωτηθείς για το εάν έχει αναπτυχθεί αλιευτικός τουρισμός και σε άλλες περιοχές, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είπε ως ΄΄το νομοθετικό πλαίσιο έγινε το 2015 και μετά ξεκίνησαν κάποιες περιοχές όπως Κεφαλονιά, Κρήτη, Καβάλα, Κυκλάδες και ανέπτυξαν τον αλιευτικό τουρισμό. Εμείς ακόμη στον Κορινθιακό δεν έχουμε προχωρήσει κάτι ωστόσο το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μία ευκαιρία΄΄.