background img
banner
banner

Βροντοφώναξαν τα συνθήματα του Πολυτεχνείου 50 χρόνια μετά…

ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Με σεβασμό στάθηκαν απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν φυλακίστηκαν και αγωνίστηκαν στη διάρκεια του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας, όσοι έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία σωματεία και φορείς το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοέμβρη. Αφορμή, η μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου από την οποία συμπληρώνονται αισίως πενήντα χρόνια, κρατώντας ωστόσο τα μηνύματά της πιο επίκαιρα από ποτέ.

Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας στις 5.00 το απόγευμα από ΚΚΕ και ΚΝΕ και λίγη ώρα μετά από τους εκπροσώπους των φορέων.

Και πώς να μην είναι επίκαιρα τα μηνύματα της μεγάλης εξέγερσης κατά της χούντας, όταν μισό αιώνα μετά, ο πόλεμος σκοτώνει τους λαούς και η φτώχεια τους καταδυναστεύει. Ουσιαστικά, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησαν οι ομιλητές της συγκέντρωσης, οι αγωνιστές έστρωσαν το έδαφος για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων της εποχής μας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την πλούσια αντιδικτατορική πάλη, ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός. Με την δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο να κινεί ουρανό και γη…

Το Πολυτεχνείο… υποβοήθηση του σημερινού αγώνα

΄΄Ο ξεσηκωμός εκείνων των ημερών με τα οράματα τους στόχους και τις προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές, αποτελούν σήμερα πολύτιμα διδάγματα΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, σημειώνοντας ακόμη πως ΄΄το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία» οφείλουμε να το κάνουμε υποβοήθηση του δικού μας αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας΄΄. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Ταγμένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμα του να έχει τη δική του πατρίδα και το δικό του κράτος. Ο πρόεδρος των οικοδόμων επισήμανε ακόμη πως ΄΄ο λαός βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή συμπιέζεται χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια κατάρρευσης με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται θεραπείες να αναβάλλονται. Αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μόνο δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει΄΄.

Η ακρίβεια επελαύνει και η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα…

Για τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου μίλησε και η Δώρα Μαστραπά εκ μέρους της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. ΄΄Η αιματηρή καταστολή που ακολούθησε κατέστησε τον αγώνα των εξεγερμένων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σημείο αναφοράς σε μια ακολουθία μεγάλων κινημάτων νεολαίας που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες και σύμβολο αγώνα για τα κομβικά αιτήματά του που συμπυκνώθηκαν στο «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»΄΄, ανέφερε. Μεταξύ άλλων είπε ακόμη πως ΄΄στην Ελλάδα που επαίρεται για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ακρίβεια επελαύνει, οι λογαριασμοί του ρεύματος τρομοκρατούν, τα δημόσια αγαθά ιδιωτικοποιούνται, οι μισθοί είναι στάσιμοι ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται απελπιστικά. Τίθεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η ανάγκη να διεκδικήσουμε μισθολογική και εργασιακή αξιοπρέπεια και την προστασία των δημόσιων αγαθών΄΄. Για την Παιδεία επισήμανε πως ΄΄φραγμοί ανυπέρβλητοι (αναλυτικά προγράμματα, Τράπεζα Θεμάτων, σχολεία με λειψούς εκπαιδευτικούς, περιστολή των διορισμών στην Ειδική Αγωγή) περιμένουν τα παιδιά των λαϊκών τάξεων και η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γίνεται μετ’ εμποδίων. Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται στεγνά ως εμπόρευμα και η νεολαία που πρόφτασε να επωφεληθεί από το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για το οποίο πάλεψαν γενιές Ελλήνων, εξωθείται σε μετανάστευση, συνθήκη διαλυτική για την ελληνική κοινωνία΄΄.

Δύναμη για νέους αγώνες

Ο Γιάννης Μποδιώτης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου ανέφερε πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η επέτειός της δίνει δύναμη για νέους αγώνες και πως στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία» που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης επταετίας, δεν ξεθώριασε ποτέ. Επίσης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που οργανώνει ή συμμετέχει ο «Μπακόπουλος Ντρίνιας» με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, στις 10.00 το πρωί έξω από την ΠΕΣ.

΄΄Δεν μας αξίζει η φτώχεια και η εξαθλίωση. Τώρα χρειάζεται η οργάνωση του αγώνα για την αύξηση του εισοδήματος ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή την ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου΄΄, αναφέρθηκε ακόμη.

Ο «επίλογος» της συγκέντρωσης γράφτηκε με πορεία, με πανό και συνθήματα στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως. Στην ουσία όμως επρόκειτο για μία νέα αρχή αγώνα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr