background img
banner
banner

Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι της Αιγιάλειας

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

«Μπλόκο» στη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα Υποθηκοφυλακεία από την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Δυτικής Ελλάδας για παράταση αποχής από αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων έως και τις 10 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Συλλόγου αναγνωρίζουν τη συσσώρευση σχετικών υποθέσεων που ήδη εκκρεμούν, προς το τέλος του έτους!
Οι 180 συμβολαιογράφοι της Δυτικής Ελλάδας εκ των οποίων 15 από την Αιγιάλεια που απέχουν εδώ και ένα μήνα (από τις 20 Νοεμβρίου) από τα καθήκοντά τους, είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν ‘σκληρή γραμμή’ με επ αόριστο αποχή, μέχρις ότου η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο νόμου για τα «ψηφιακά συμβόλαια» το οποίο προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι συμβολαιογράφοι πραγματοποίησαν προχθές Τετάρτη τη γενική τους συνέλευση και ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους.

Μέχρι νεωτέρας, στα Συμβολαιογραφικά γραφεία και στην Αιγιάλεια υπογράφονται μόνο υποχρεωτικές πράξεις, αποδοχής κληρονομίας και γονικών παροχών, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια, πληρεξούσια, προσύμφωνα, ένορκες καταθέσεις, κλπ.

Η παρατεταμένη αποχή είναι πιθανό να επηρεάσει δεκάδες κλάδους, ακόμη και την οικοδομή, αν και -προς το παρόν- πληροφορίες από τη Υ.ΔΟΜ. (Υπηρεσία Δόμησης) του δήμου Αιγιαλείας αναφέρουν ότι η ροή των νέων οικοδομικών αδειών δεν έχει ακόμη επηρεαστεί αρνητικά.

«Η κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία»

Σύμφωνα με το Συντονιστικό των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση «εγκαλείται» όχι ως προς την προωθούμενη μεταρρύθμιση για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων» αλλά για το γεγονός ότι η προκήρυξη του έργου αθέτησε, όπως αναφέρεται, τα συμφωνηθέντα μεταξύ Πολιτείας και Συμβολαιογράφων.
Βασικό αίτημα των Συμβολαιογράφων είναι η, εκ μέρους της Πολιτείας, επίσημη γνωστοποίηση προς τον ανάδοχο του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης» της εξαίρεσης του υποέργου ‘Ψηφιακό συμβόλαιο’, και η σχετική γνωστοποίηση επίσημα στη Συντονιστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό σε σχέση με το ‘Ψηφιακό συμβόλαιο’ τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρέπει να αναγνωρίσουν εκ νέου και να δεσμευτούν ότι τα ‘έγχαρτα’ συντασσόμενα ενώπιον Συμβολαιογράφου πρωτότυπα συμβόλαια, «είναι μοναδικός τρόπος σύνταξης πράξεων, εγγυώμενου την ασφάλεια των συναλλαγών κατά τρόπο που συνάδει προς το δικαιικό μας σύστημα» ενώ εγκαλείται ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης ότι δεν τήρησε τη δέσμευση περί μη υλοποίησης του διεθνούς διαγωνισμού για το ‘Ψηφιακό συμβόλαιο’.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr