background img
banner
banner

Πρόεδρος ευρείας αποδοχής…

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκ νέου πρόεδρος, με πλήρη αποδοχή μεταξύ των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων που συγκροτούν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.Δ.Ε.) εξελέγη την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στην Πάτρα ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Στο προεδρείο της Περιφερειακής Ένωση Δημάρχων, χωρίς ευρεία αποδοχή, ανεδείχθησαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής και ο Ιωάννης Λέντζας Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Γιώργος Αποστολάκης, πρώην Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας. Στο νέο Εποπτικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, Αντιπρόεδρος ο Βασίλειος Φάμελος Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου και μέλος ο Γιώργος Κατσούλας, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Εισηγήσεις και εντάσσεις

Η συνεδρίαση για την συγκρότηση του προεδρείου ξεκίνησε με τον κ. Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι στόχος της νέας θητείας του είναι η σύνθεση ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία της Περιφερειακής Ένωση Δημάρχων, να γίνει πιο μαχητική και περισσότερο διεκδικητική. Με την επισήμανση βέβαια, εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου ότι ο ρόλος της Π.Ε.Δ. είναι «περιφερειακός» και η φωνή της θα περάσει στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», μέσα από την ανάδειξης του νέου προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων (ΚΕΔΕ) όπου η παράταξή του («Αυτοδιοικητικό Κίνημα») θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Τη σκυτάλη των τοποθετήσεων στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την συγκρότηση προεδρείου και οργάνων, έλαβε από την μείζονα μειοψηφία ο επικεφαλής της, Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. Αφού συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο για την πρόσφατη εκλογική επικράτηση του συνδυασμού του στη Γενική Συνέλευση του φορέα των αυτοδοικητικών της περιφέρειας, σχολίασε: «Δικαιούται τη θέση του προέδρου, αν επιθυμεί όμως να κάνει πράξη τη σύνθεση, θα πρέπει να αποδεχθεί την εκλογή αναλογικού προεδρείου…». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωσνταντάρας πρότεινε για την Αντιπροεδρία της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. τον Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, δήμαρχο Ξηρομέρου και, εναλλακτικά, εφόσον δεν υπήρχε αποδοχή της πρότασής του για αναλογικό προεδρείο, κατέθεσε την πρόταση για τον Κώστα Σβόλη από το Δήμο Πατρέων, για τη θέση του Γραμματέα.

«Το γάντι» της πρότασης που έγινε εκ μέρους του κ. Κωνσταντάρα «σήκωσε» από την ελάσσονα αντιπολίτευση ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Συνηγορώντας στην εκλογή αναλογικού προεδρείου, αποδέχτηκε την ομόφωνη πρόταση για τον πρόεδρο στο πρόσωπου του κ. Παπαδόπουλου, συμφώνησε για Αντιπρόεδρο στη πρόταση που μπήκε για τον Τριανταφυλλάκη και πρότεινε με τη σειρά του ως Γραμματέα τον συνεργάτη του Μιχάλη Αναστασίου. Η πρόταση του κ. Πελετίδη προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου ο οποίος, από την πλευρά της πλειοψηφίας, κατηγόρησε τον δήμαρχο Πατρέων ότι τηρεί μια επαμφοτερίζουσα στάση σε σχέση με τις διαδικασίες στα αυτοδιοικητικά…

Έντονο… παρασκήνιο

Για τις θέσεις του Αντιπροέδρου αλλά και του Γραμματέα της Π.Ε.Δ. δεν υπήρξε τελικά σύνθεση απόψεων. Το αποτέλεσμα ήταν τριπλή ισοψηφία και αλλεπάλληλες επαναληπτικές ψηφοφορίες, μεταξύ των προτάσεων της πλειοψηφίας (Θεόδωρος Μπαρής και Ιωάννης Λέντζας αντίστοιχα) αλλά και της κοινής πρότασης των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και Μιχαήλ Αναστασίου αντίστοιχα). Εντέλει επιστρατεύτηκε ο νόμος που ορίζει ότι, σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η πρόταση του συνδυασμού που πλειοψήφησε στις τελευταίες εκλογές στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. Έτσι, τη θέση του Αντιπροέδρου, κατέλαβε τελικώς ο κ. Μπαρής Δήμαρχος Ερυμάνθου και Γραμματέας αναδείχθηκε ο κ. Λέντζας.

Αντίδραση Παπαδόπουλου

«Στην προηγούμενη θητεία μου, αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο λειτούργησα με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου στην Π.Ε.Δ.Δ.Ε. Κάτι το οποίο δεν επετεύχθη με ευθύνη των δύο άλλων παρατάξεων…» απάντησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων. Υπενθυμίζοντας, στην αντιπολίτευση, ότι ο συνδυασμός του έλαβε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στην Συνέλευση της Π.Ε.Δ. στις εκλογές της περασμένης Τρίτης 13 Φεβρουαρίου όπου το σώμα όπως τόνισε «έδωσε σαφή εντολή στην παράταξή μας να αναλάβει εκ νέου την διοίκηση της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας». Διαβεβαιώνοντας, τέλος, «όλους τους συναδέλφους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ότι «θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε πάντα ενωτικά με μοναδικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των δήμων».

Παρουσία και σχόλιο Γούτου

Σχολιάζοντας την αδυναμία του σώματος να καταλήξει σε ένα προεδρείο «συνθετικό», παρά το γεγονός ότι η ενιαία η αντιπολίτευση συνηγόρησε στο πρόσωπο του Δημάρχου Καλαβρύτων, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος σχολίασε χθες στην «Π»: «Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε., στις αιτιολογημένες απουσίες τριών μελών του Δ.Σ. από την πλευρά της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, θα έπρεπε να επιδείξει ορθά πολιτικά αντανακλαστικά για χάρη της ενότητας των αυτοδοικητικών. Ανέμενα από την πλειοψηφία να τηρήσει μια άλλη στάση και να δείξει ότι υπαναχωρεί για λόγους ενότητας και σύνθεσης».

Τα λοιπά μέλη του Δ.Σ.

Με την πλευρά του κ. Παπαδόπουλου σε όλες τις ψηφοφορίες τάχθηκε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος από χθες είναι μέλος της νέας Εκτελεστικής της ΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι νέο Δ.Σ., εκτός από τους προαναφερόμενους, συμπληρώνουν και οι Χρίστος Χριστοδουλόπουλος (δήμαρχος Ήλιδας), Σπύρος Διαμαντόπουλος (δήμαρχος Μεσολογγίου) καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αργυρόπουλος Ιωάννης από τον Πύργο, Λώλος Θεόδωρος από την Ζαχάρω, Ιωάννης Φαρμάκης και Δημήτρης Σκορδόπουλος από το Αγρίνιο, Σπύρος Τομαράς, από το Άκτιο, Απόστολος Αγγελής από την Πάτρα και Τιμολέων Παπανικολάου, από το Αγρίνιο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr