ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Η βούληση της δημοτικής αρχής να «τρέξει» το θέμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων φάνηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστα Σπηλιόπουλο να αναφέρεται στη σπουδαιότητα της εκπόνησης ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού για τον δήμο. Επί του θέματος υπερθεμάτισε ο δήμαρχος, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εκφράζει τη βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τα Τ.Π.Σ.
Όπως είπε ο κ. Σπηλιόπουλος που έθεσε το θέμα, ΄΄εάν θέλουμε ο Δήμος μας πραγματικά να προοδεύσει να διεκδικήσει και να πετύχει στόχους, πρέπει να τον οργανώσουμε χωροταξικά. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το πρώτο και το βασικό εργαλείο για οποιαδήποτε δράση έχει ο Δήμος. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία οργανωμένα, σύντομα και αποτελεσματικά για να αποκτήσουμε χρήσεις γης (κάτι που είναι ζητούμενο σήμερα στον κάθε πολίτη που πάει να κάνει μία δραστηριότητα) αλλά και να λύσουμε μία σειρά από άλλα προβλήματα. Πρέπει να κάνουμε λοιπόν ένα οργανωμένο σύγχρονο βήμα για τον Δήμο μας. Μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά ο Δήμος θα κοιτάξει προς το μέλλον΄΄.
Τι μπορεί να επιτευχθεί
Τόνισε ακόμη πως υπάρχουν πολλά προβλήματα που υφίστανται σήμερα στον δήμο καθώς με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτησίες οι οποίες πλέον δεν μπορούν να οικοδομηθούν διότι δεν υπάρχει ορισμός του κοινόχρηστου δρόμου, κάτι που ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης γραμμής αιγιαλού και παραλίας σε όλο το Δήμο. Όπως είπε, ΄΄είναι ένα εργαλείο για όλες τις παραλιακές περιοχές. Πρέπει να δούμε τη φυσιογνωμία ι των χωριών του Δήμου μας, να καταγράψουμε πού χρειάζεται προστασία, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πού χρειάζεται ιδιαίτερη ανάπτυξη με ειδικούς όρους και όχι να είναι αφημένα όλα στην τύχη τους. Πρέπει να δούμε τις προστατευόμενες περιοχές, τις χρήσεις γης που ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε επενδυτής, την οριοθέτηση των χείμαρρων, τα σχέδια πόλεως και τις επεκτάσεις τα οποία είναι «βαλτωμένα» και κάθε φορά που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μεμονωμένα και αποσπασματικά και χωρίς αποτέλεσμα΄΄.
Ο κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε έτσι τη δημιουργία ενός master plan για τον χωροταξικό σχεδιασμό. ΄΄Γνωρίζουμε πως ο δήμος μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα όμως πρέπει να οργανώσουμε το πώς θα εκπονηθεί αυτό το πρόγραμμα και πώς θα προχωρήσει για να δώσει αποτελέσματα και λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα καθώς αυτό θα είναι ένα εργαλείο του μέλλοντος. Θα αποκτήσει τεχνογνωσία και δύναμη ο Δήμος, θα εκπαιδεύσουμε τις υπηρεσίες μας και θα διεκδικήσουμε πόρους. Διότι όταν έχουμε οργανώσει τον Δήμο μας πολεοδομικά και χωροταξικά μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους΄΄, πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στον Πύργο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, για το ίδιο θέμα.
Τα «βήματα» και το χρονοδιάγραμμα
Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών και αναφέροντας τα «βήματα» που πρέπει να γίνουν, εκτίμησε πως ο σχεδιασμός θα έχει τελειώσει σε διάστημα δύο ετών. Συγκεκριμένα, είπε: ΄΄Το πρώτο βήμα είναι η πλατφόρμα καταγραφή των αναγκών του Δήμου. Αυτό μπορεί να κρατήσει τρεις μήνες. Το δεύτερο η περιγραφή από τους μελετητές. Το τρίτο στάδιο είναι η ανάρτηση και η διαβούλευση. Αμέσως μετά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το τέταρτο η ανάρτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να περάσει από κεντρικό συμβούλιο και αποστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η διαδικασία αυτή οργανωμένα μπορεί να κρατήσει δύο χρόνια. Μπορούμε λοιπόν σε αυτή την δημοτική θητεία να έχουμε αποτέλεσμα που θα είναι για πολλά χρόνια μπροστά και ο Δήμος θα αποκτήσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας΄΄.
Κλείνοντας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε πως το θέμα θα μπορούσε να έρθει προς συζήτηση σε κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων και κατέληξε: ΄΄Εμείς δεν αποσκοπούμε στην δημιουργία εντυπώσεων αλλά θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι στο Δήμο μας΄΄.
Να ενταχθεί στην πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού
Ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος είπε πως ΄΄όντως έχει τεθεί το θέμα που είναι ό,τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία είναι ένα εργαλείο για να οργανώσουμε τον Δήμο μας. Θα οριοθετηθούν οικισμοί, θα αλλάξουμε τις χρήσεις γης, θα έχουμε περιορισμό στη δόμηση, σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει να οργανωθούμε σωστά ως Δήμος να συνεργαστούμε με τον Σύλλογο των Μηχανικών. Θα το κουβεντιάσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όντως πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Ήδη έχουμε κουβεντιάσει με τον δήμαρχο για το πώς θα προχωρήσουμε ενόψει των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Τις επόμενες ημέρες θα έχω συνεργασία με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα μάθω ποιος είναι ο ανάδοχος και θα σας ενημερώσω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να χειριστούμε σωστά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια΄΄.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Το ότι εντάχθηκε ο δήμος Αιγιαλείας πριν από μερικά χρόνια με δική μας πρωτοβουλία, μέσα στους 10 πρώτους δήμους που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα, δείχνει και το δικό μας έντονο ενδιαφέρον για το ζήτημα το οποίο είναι κομβικό για το μέλλον της περιοχής. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι γίνεται μία κουβέντα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασιμότητας. Οι απόψεις που κατατέθηκαν οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση και το master plan πρέπει να το υιοθετήσουμε άμεσα και να το θέσουμε στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, διότι είναι το πιο πρώιμο χρήσιμο εργαλείο. Προτιμώ όμως να σας εκφράσω και τις επιφυλάξεις μου διότι καλά είναι να πλανάται μία αισιοδοξία, όμως πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι ΄΄γάγγραινες΄΄ που παρουσιάζονται στη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας που πολλές φορές μας οδηγούν σε χρονική υστέρηση΄΄. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος, ο δήμαρχος είπε πως ΄΄τα δύο χρόνια που αναφέρθηκαν είναι το εικαζόμενο αισιόδοξο σενάριο. Ωστόσο θα προχωρήσουμε με γοργά βήματα να συντομεύσουμε το χρόνο και όλα μπορούν να επιτευχθούν΄΄.