background img
banner
banner

Διατηρείται το Πρωτοδικείο, καταργούνται οργανικές θέσεις

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΑΦΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Διαφορετικά φαίνεται πως ερμηνεύεται ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας από τοπικούς φορείς, σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο Αιγίου. Το «σκαρίφημα» δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, τίθεται σε διαβούλευση κι ενώ από πλευράς δήμου Αιγιαλείας εκφράστηκε ικανοποίηση στη διαπίστωση πως δεν υπάρχουν αλλαγές, Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων κάνουν λόγο για σαφή υποβάθμιση και… παραλογισμό στις αποφάσεις της κυβέρνησης!

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Δήμου για το θέμα, επισημαίνονται τα εξής: ΄΄Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας και ο Δήμος Αιγιαλείας, με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού κ. Ιωάννη Μπούγα για την πορεία του Πρωτοδικείου Αιγίου δεν ήταν απλές υποσχέσεις αλλά έγιναν πραγματικότητα. Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο Αιγίου θα διατηρήσει και τους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας του (Πολυμελές και Τριμελές) και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς καμία διαφορά για τους δημότες της περιοχής που απευθύνονται στις υπηρεσίες του για τις υποθέσεις τους. Επίσης, το Πρωτοδικείο Αιγίου δεν θα μετατραπεί σε μεταβατικό ή περιφερειακό, ούτε θα υπάρξουν αλλαγές σε οργανικές θέσεις υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μαζί με συνεργάτες του επισκέφθηκαν τον κ. Μπούγα, εκθέτοντας τις θέσεις του Δήμου όπως εκφράστηκαν σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που του επιδόθηκε αρμοδίως και τόνισε ότι πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις ώστε να διατηρηθούν και οι δύο βαθμοί δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Αιγίου (Πολυμελές και Τριμελές).

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πολύ καλή συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μπούγα, ο οποίος εξαρχής μας είχε διαβεβαιώσει για τη θετική αυτή εξέλιξη και με το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, επιβεβαιώθηκαν όσα μας είχε υποσχεθεί» σημειώνει σχετικά ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος΄΄.

Προβλέπονται και μετακινήσεις για υπηρεσιακές ανάγκες

Ωστόσο, Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αιγίου εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζουν: ΄΄Το σχέδιο νόμου, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα και αφορά τον Δικαστικό Χάρτη υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το Πρωτοδικείο Αιγίου, καθόσον καταργεί τις οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων ενώ παράλληλα προβλέπει για τους τελευταίους την μετακίνησή τους για υπηρεσιακές ανάγκες. Προβλέπεται μεταξύ άλλων, πως η κατά τόπον αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων Αιγιαλείας και Ακράτας, τα οποία καταργούνται, μεταφέρεται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Αχαΐας, ταλαιπωρώντας πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων δηλώνουμε, πως το δελτίο Τύπου, το οποίο εκδόθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας και εκφράζει την ικανοποίησή του για το σχέδιο νόμου είναι πρόωρα διατυπωμένο, δεν έχει λάβει υπόψη σημαντικές παραμέτρους και λεπτομέρειες και υπονομεύει τον αγώνα για την αναβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου σε αυτόνομο Δικαστικό Σχηματισμό μετά την οριστική ψήφισή του. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις΄΄.

«Αγνοήθηκαν τα ποιοτικά κριτήρια΄΄, λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Την ίδια ώρα, από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου εκφράζεται αγανάκτηση και γίνεται λόγος για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου με τον χαρακτηρισμό του ως παράλληλη έδρα και με την κατάργηση οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων. ΄΄Είναι αδιανόητο και εκφεύγει πάσης λογικής ένας από τους πιο λειτουργικούς και αποδοτικούς δικαστικούς μηχανισμούς της χώρας να υποβαθμίζεται αντί να ενισχύεται ως αυτόνομος δικαστικός σχηματισμός.

Οι προσπάθειες πολιτικής εξισορρόπησης, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση ανακαλύπτοντας παράλληλες έδρες και περιφερειακά δικαστήρια σε όλη την χώρα αγνοώντας τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πληρούν ισχυροί δικαστικοί σχηματισμοί, όπως του Αιγίου, αποτελούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα για την δικαιοσύνη και την δήθεν επιτάχυνση αυτής, που ματαίως, όπως αποδείχθηκε, επικαλείται.

Με βάση το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε, συνιστά πρόκληση η εξομοίωση του Πρωτοδικείου Αιγίου με δικαστικούς σχηματισμούς, υπό την ονομασία «παράλληλη έδρα – περιφερειακά δικαστήρια», τα οποία υστερούν καταδήλως σε κτιριακές υποδομές και αριθμό υποθέσεων και των οποίων η θέσπιση έλαβε χώρα προφανώς με πολιτικά κριτήρια, τα οποία δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σχέση με την επιδιωκόμενη αναμόρφωση της Δικαιοσύνης΄΄, αναφέρεται εκ μέρους του Δ.Σ.Α.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 7 Απριλίου επρόκειτο να γίνει συνδιάσκεψη με προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων και μέλη διοικητικών συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων στον συνεδριακό χώρο Πολύκεντρο Μυρτιάς Αιγίου, οι οποίοι βάλλονται ομοίως από τις διατάξεις του δημοσιευμένου σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, ΄΄το μοναδικό θετικό του νομοσχεδίου έγκειται στην συμπερίληψη των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου, γεγονός, το οποίο αποτέλεσε αποτέλεσμα προσπάθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και μόνο.

Ο αγώνας, που γίνεται για το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου συνεχίζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την επαίσχυντη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία υποβαθμίζει ένα εκ των ισχυρότερων Πρωτοδικείων στην χώρα με άρτιες εγκαταστάσεις και χιλιάδες υποθέσεις΄΄.

Κοινές κινητοποιήσεις… από τη γέφυρα ως το ΣτΕ για τον Δικαστικό Χάρτη!

Απόφαση για κοινές ή ταυτόχρονες κινητοποιήσεις για τις συνέπειες του Δικαστικού Χάρτη των δικαστικών υπηρεσιών, έλαβαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας, Μεσολογγίου μαζί με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους που συναντήθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου στο Αίγιο, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου που διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου.

Μιλώντας στο Protionline.gr, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, είπε πως ΄΄αποφασίσθηκε δέσμη κινητοποιήσεων από κοινού για το νομοσχέδιο… έκτρωμα του δικαστικού χάρτη, που καθιστά τα πρωτοδικεία μας “φαντάσματα “, ενάντια και στο οριστικό κλείσιμό τους στην επόμενη διετία΄΄.

Όπως τόνισε, ΄΄αποφασίσαμε άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας, να κλείσουμε τη γέφυρα σε χρόνο που θα καθοριστεί από το συντονιστικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ θα προβούμε και σε κοινές επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των Δικαστικών Μεγάρων. Επιπλέον, προτιθέμεθα να προσφύγουμε από κοινού στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ζητήματα που άπτονται της μη τήρησης νομιμότητας΄΄.

Τέλος, αιχμές αφήνουν δικαστικοί κύκλοι για τη στάση του δήμου Αιγιαλείας ως προς τις αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων.

Όπως ανέφεραν, ΄΄για το αίτημα που έγινε δεκτό από τον Δικηγορικό Σύλλογο και αφορά την τοπική αρμοδιότητα για όλο τον δήμο Αιγιαλείας, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφύγει να πάρει θέση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr