background img
banner
banner

‘Οπλίζοντας’ φακό στα πιο σύγχρονα πολεμικά συστήματα

ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΗΝΙΟΧΟΣ -ΜΕ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ- ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ Ν-Α ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!

Στην κυρίως φάση της, το επιχειρησιακό πεδίο, μπαίνει από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η στρατιωτική ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Ηνίοχος 2024» με το φαράγγι του Βουραϊκού να έχει «καταληφθεί» ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας από δεκάδες στρατιωτικούς ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ αλλά και εκατοντάδες ‘χομπίστες’.

Οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ερασιτέχνες και ερασιτέχνες φωτογράφους με σημαντική προβολή για Αιγιάλεια και Καλάβρυτα. Για πολλούς πρόκειται για την κορυφαία αεροπορική πολυεθνική άσκηση και ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά event παγκοσμίως!

Χαμηλή πτήση πάνω από τα Καλαβρυτοχώρια

Η άσκηση ξεκίνησε πριν από χρόνια με το φαράγγι να αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία εξέλιξης για μια από τις σημαντικές φάσεις, την ΙADS, όπου τα μαχητικά «κρύβονται» από τα ραντάρ με πεδίο της την «καταστολή του συστήματος Αεράμυνας».

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο πεδίο των ασκήσεων του ΝΑΤΟ προσελκύοντας τα πιο σύγχρονα μαχητικά (F-35, F-15, F-16 Viper, Eurofighter, Rafale) από πολλές χώρες και βέβαια την Ελλάδα. Ιδιαίτερα φέτος, με την συζήτηση να περιστρέφεται στην έλευση των F-35 στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και τα Rafale που ήδη ανήκουν στο επιχειρησιακό πεδίο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α), φωτογράφοι σπεύδουν κατά εκατοντάδες. Φημολογείται μάλιστα και η απόσυρση του «γερόλυκου» των αιθέρων του F-4 (Phantom ) από την 117 Πτέρυγας Μάχης. Η απόσυρση του F-4 κάθε φορά που συζητείται επιστρέφει, θυμίζοντας την… αλλαγή της ώρας που όλο καταργείται αλλά μένει σταθερή αξία, και στους αιθέρες!

Χαμηλή πτήση πάνω από τα Καλαβρυτοχώρια

Το ιστορικό

«Ο ‘Ηνίοχος’ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ως περιοδική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο την διεξαγωγή μεικτών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αντικειμενικός σκοπός της η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση ασκήσεων πολλών και διαφορετικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών σε μία αποστολή, σε περιβάλλον που να δοκιμάζονται και να αξιολογούνται τα υπάρχοντα και σχέδια τακτικές» εξηγεί στο Protionline.gr ο στρατιωτικός ανταποκριτής και φωτορεπόρτερ Γιάννης Ρηγόπουλος.

Εδώ και μια 10ετία περίπου η άσκηση καθιερώθηκε να γίνεται  ετησίως ενώ πριν από λίγα χρόνια, όπως προαναφέρθηκε, έγινε και διεθνής.

Ιπτάμενοι F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας

«Το 2005 αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της άσκησης, τα μαχητικά συμμετέχουν από τις ‘μητρικές’ μονάδες υποστήριξης ενώ η συγκρότηση και ο συντονισμός στην Βάση της Ανδραβίδας είναι πλέον αναβαθμισμένος  με σύγχρονα μέσα επιτήρησης. Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών ,χωρίς προειδοποίηση με τη διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εγρήγορσης σε 24ωρη βάση. Τον Απρίλιο του 2015 διεξάγεται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή ξένων πολεμικών μοιρών με πρώτη συμμετοχή της Ισραηλινής Π.Α. (IAF). Πλέον το περιβάλλον είναι εξαιρετικά απαιτητικό, στηνόμαστε με τους φακούς σε 8ωρη βάση και αναμένουμε καθώς κανείς δεν ξέρει που, πως και τι…» όπως εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

Miraz 2000-5 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού της Τανάγρας

Σε πλήρη εξέλιξη

Από την Τρίτη 2 Απριλίου ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές και από σήμερα μπαίνουμε στην επιχειρησιακή φάση, έως τις 17 Απριλίου ενώ αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου θα διοργανωθεί στην 117 Π.Μ. η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις δυνατότητες συμμετοχής αξιοζήλευτης ποικιλίας οπλικών συστημάτων, ο ‘Ηνίοχος’ εξελίσσεται σήμερα στην ανταγωνιστικότερη άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου!

F-35Α με σημαία ΗΠΑ στο φαράγγι του Βουραϊκού

«Η άσκηση εξελίσσεται σε συνθήκες… πραγματικού πολέμου με ελικόπτερα, ναυτικά ραντάρ, και Επιτελεία εν δράσει. Το φαράγγι προσφέρεται καθώς τα αεροσκάφη κάνουν ‘βουτιές’ έως  και τα 50 μέτρα ύψος για να αποφύγουν εντοπισμό από το ‘εχθρικό’ Επιτελείο’. Κάθε μαχητικό διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό για να αποφύγει κάθε εμπόδιο, ακόμη και καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ και δένδρα. Από το ύψος της κορυφογραμμής ‘οπλίζοντας’ το φακό μας ‘πιάνουμε’ τα αεροσκάφη στα 300 μ. περίπου και αν πετύχουμε το ‘zoom’ είναι σαν να είμαστε στα 10 μέτρα!» μας εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

Ο κ.Ρηγόπουλος είναι ανταποκριτής του Pronews.gr και του περιοδικού «Στρατηγική» και διαπιστευμένος στην Boeing και τις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ.

Η περίοδος της άσκησης έχει επιλεγεί προκειμένου να μην επηρεάζει την αποδημία των πτηνών στο οικοσύστημα Χελμού – Βουραϊκού.

F-4 από την 117 Π.Μ. σε μόνιμη… απόσυρση


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr