background img
banner
banner

Συμμετοχή στην απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Λαύρας

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΤΟ Ε.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ 17ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σύσκεψη Σωματείων και Φορέων της Αιγιάλειας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, με θέμα συζήτησης: «Συντονισμός για την 24ωρη Απεργία που έχει προκηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε. στις 17 Απρίλη 2024», με βασικά αιτήματα τη μείωση της ακρίβειας, την αύξηση των μισθών και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Μετά τις τοποθετήσεις των Μελών των Σωματείων και των Φορέων, η Σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση για απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απρίλη και ώρα 10:00π.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας και στην υιοθέτηση του κάτωθι πλαισίου:

Το πλαίσιο…

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Ολοκληρωμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ουσιαστική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας. ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ: Γιατί για τρίτο συνεχόμενο χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που απομειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών μας και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας. Γιατί η απληστία της αγοράς και το ράλι των τιμών, μετατρέπουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, σε μια αδιάκοπη μάχη για επιβίωση. Γιατί βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση του «πληθωρισμού απληστίας» κάθε λογής κερδοσκόπων.

Με μια βίαιη αναδιανομή σε βάρος του πραγματικού εισοδήματος του κόσμου της εργασίας, που εξανεμίζει τα εισοδήματα και τις όποιες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Και ενώ ο επίσημος πληθωρισμός, δηλαδή ο μέσος ρυθμός αύξησης όλων των τιμών εμφανίζεται σταδιακά να υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει, με τις τιμές βασικών τροφίμων, αγαθών και υπηρεσιών (λ.χ. ενοίκια) να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και οι τιμές από το χωράφι στο ράφι να υπερτετραπλασιάζονται, προς όφελος των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων.

Γιατί η χώρα μας είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στα κέρδη σε ολόκληρη την Ε.Ε. Γιατί στην χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει ότι αυτό πρέπει να φθάσει στο 80%. Γιατί η επιλεκτική διατήρηση κάποιων διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012, καθώς και μεταγενέστερων αντεργατικών νόμων που αφορούν την μετενέργεια, την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ, την επίλυση των συλλογικών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ όταν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ουσιαστικά επιβραβεύουν κάθε κακόπιστο εργοδότη. Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε βάρος της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος στην απεργία, έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό ναρκοπέδιο σε βάρος των συνδικάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Οι διεκδικήσεις του Ε.Κ.Α.

Προβάλλονται τέλος οι εξής διεκδικήσεις: «Τη στιγμή που τα κέρδη γιγαντώνονται, με εμβληματικούς κλάδους (super market, ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες), είναι καιρός να πάψει η Κυβέρνηση να περιορίζεται σε «συστάσεις» και ευχολόγια για αύξηση των μισθών. Όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

Εδώ και χρόνια μας λένε, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Καιρός, λοιπόν, να τελειώνουμε και με όλες τις στρεβλώσεις που αυτά επέφεραν στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές μας συμβάσεις.
Ο μισθός δεν είναι ελεημοσύνη! Είναι μέσο διαβίωσης, είναι η ανταπόδοση του πραγματικού μόχθου της εργασίας μας. Γι’ αυτό και πρέπει να έχει την κατάλληλη προστασία της πραγματικής αξίας και της αγοραστικής του δύναμης! Οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες και υποχρεωτικές σε μια ασύδοτη αγορά, όπως είναι η ελληνική.

Καιρός να πάψει η Κυβέρνηση να περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να προστατεύσει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών. Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Να σπάσει τα καρτέλ, που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες οφείλουν να παίξουν τον θεσμικό τους ρόλο στηρίζοντας ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν συμβάλει καθοριστικά ώστε το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει τα δομικά του προβλήματα και να μπει οριστικά στην νέα εποχή, με ισχυρή κερδοφορία και με βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια».

Κάλεσμα της διοίκησης

Τέλος, στην ανακοίνωση του Ε.Κ.Α. αναφέρονται τα εξής: ΄΄Με αυτές τις διεκδικήσεις, καλούμε όλους, να συμμετέχουν ενεργά, ενωτικά και μαζικά στην 24ωρη απεργία της 17ης Απριλίου 2024. Να διαδηλώσουμε μαζικά την αντίθεσή μας στην ακρίβεια, σε λογικές και πρακτικές που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια μας, τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Να απαιτήσουμε άμεση αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων στον αγώνα για καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Να στείλουμε στην Κυβέρνηση και στους εργοδότες μας ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα. Εργασία και μισθοί με αξιοπρέπεια και προοπτική. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης Απριλίου ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr