background img
banner
banner

Με το… χέρι στο κινητό και το «My coast»

ΟΙ ΣΤΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΞΑΠΛΩΣΤΡΩΝ – ΣΕ ΣΚΕΨΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μπορεί η εφαρμογή «My coast» να κάνει την εμφάνισή της σε ολοένα και περισσότερα κινητά τηλέφωνα και tablet, η Αιγιάλεια ωστόσο δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές που η κατάληψη παραλιών πέραν των προβλεπόμενων, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Το «κίνημα της παραλίας» βέβαια πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη καταγγελιών για παραλίες της περιοχής που παρουσιάζουν ιδιαίτερη στενότητα εξαιτίας της διάβρωσης, κάτι που και φέτος θα… βρουν μπροστά τους οι επαγγελματίες, καλούμενοι να λειτουργήσουν υπό τα στενά πλαίσια που θέτει η Κτηματική Υπηρεσία.

Μέχρι τώρα έχουν κατεβάσει την συγκεκριμένη εφαρμογή περισσότεροι από 15.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, προφανώς όχι γιατί ήδη έχουν διαπιστώσει κάποια παράβαση στις παραλίες αλλά για είναι «ετοιμοπόλεμοι» ενθυμούμενοι περσινές καταστάσεις.

Δίκαιη η εφαρμογή, αναγκαίο να γίνεται καλοπροαίρετη χρήση…

΄΄Σε τοπικό επίπεδο κατά την περσινή περίοδο, δεν υπήρξαν καταγγελίες για υπερβολική κατάληψη των παραλιών μας, αυτό αφορά κυρίως τα νησιά και τους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς. Σε παραλίες της Αιγιάλειας υπάρχει μεν η ανάπτυξη ξαπλώστρων και τραπεζοκαθισμάτων αλλά ανάμεσα στα καταστήματα υπάρχει αρκετός χώρος για να βάλει κάποιος την πετσέτα του στο έδαφος. Τα μόνα περιστατικά που είχαν συμβεί, ήταν στην περιοχή του Λόγγου εκεί όπου υπάρχει έντονο το φαινόμενο της στενότητας της ακτής λόγω διάβρωσης. Σε γενικές γραμμές δεν είχαν σημειωθεί τέτοια φαινόμενα στην Αιγιάλεια΄΄, αναφέρει στo Protionline.gr ερωτώμενος, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, έχοντας υπάρξει επί σειρά ετών ιδιοκτήτης παραλιακού καταστήματος.

Αναφορικά με τη χρήση της εφαρμογής«My coast», σημειώνει: ΄΄Νομίζω ότι η εν λόγω εφαρμογή είναι ένα πολύ καλό μέτρο, καθώς υπάρχει έλεγχος και μία πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει. Όμως απ’ την άλλη, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που θα τη χρησιμοποιήσουν με “υπερβάλλοντα ζήλο” και έτσι, πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί να ισχυρίζεται ο καθένας… ό,τι θέλει, το οποίο μπορεί να είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν αποκλείεται βέβαια και το γεγονός να υπάρξει κάποια καταγγελία λόγω… εμπάθειας ή εκδίκησης. Όπως και να ‘χει, το μέτρο θεωρώ ότι θα είναι αποδοτικό και θα βοηθήσει πολύ την γενική επίβλεψη΄΄.

Τι είναι η MyCoast

Σημειώνεται ότι μέσω του «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

«Λογαριασμό» μόνο στην Κτηματική

Την ίδια στιγμή, τα νέα δεδομένα που ισχύουν, λειτουργούν αποτρεπτικά για παραλιακές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας να αξιοποιήσουν χώρο παραλίας. Από τη μία έχουν να… δίνουν λογαριασμό μόνο στην Κτηματική Υπηρεσία και όχι στον Δήμο πλέον, από την άλλη οφείλουν η τελευταία ξαπλώστρα να απέχει πέντε μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα… Αυτό σημαίνει ότι στις παραλίες της Αιγιάλειας που φέτος έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο εξαιτίας του προβλήματος της διάβρωσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χωρέσουν» ξαπλώστρες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως ο χώρος για ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια μέσα αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Και βέβαια, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Φραγκονικολόπουλος, πλέον η Κτηματική Υπηρεσία είναι καθ’ όλα αρμόδια και ο εκάστοτε δήμος δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα που να σχετίζεται με άδειες και κατάληψη χώρων παραλιών. Τι ισχύει όμως για τα δημοτικά τέλη ξαπλώστρων που έχουν ψηφιστεί; Ο αντιδήμαρχος απαντά: ΄΄Στα δημοτικά τέλη που έχουν ψηφιστεί, το τέλος χρήσης ξαπλώστρων έχει άλλη χρήση. Κατά την περσινή χρονιά είχαμε κάνει συμβόλαια μισθώσεων διάρκειας τριών ετών με την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο θα τηρείται η διαδικασία και θα ανανεώνεται η άδεια. Τα τέλη που θα πληρώσουν οι καταστηματάρχες, προσδιορίζονται από την Κτηματική και το κράτος, όχι από τον δήμο Αιγιάλειας. Τα τέλη του δήμου αφορούν τα τριετή συμβόλαια που δεν έχουν λήξει΄΄.

Ένα άλλο σημείο που έθιξε ο αντιδήμαρχος είναι ότι το κριτήριο της Κτηματικής Υπηρεσίας για τις χρεώσεις θα είναι βάσει αντικειμενικής αξίας της εκάστοτε περιοχής. ΄΄Νομίζω ότι οι χρεώσεις θα είναι βάση συγκεκριμένης κλίμακας, κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι μία δίκαιη μεταχείριση΄΄, σημείωσε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr