background img
banner
banner

Υπέρλαμπρη η γιορτή της Παναγίας Τρυπητής! | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σκέπη, προστασία και ελπίδα όλων, η Ζωοδόχος Πηγή Παναγία Τρυπητή εορτάστηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Η πολιούχος, μάνα του Κυρίου αλλά και μάνα του Αιγίου, άνοιξε φέτος την αγκάλη Της να δεχθεί πλήθος Αιγιαλέων και επισκεπτών, στο «σπίτι της», στο ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής, που έλαμπε από τη χάρη του Θεού και την ευλάβεια των ανθρώπων.

Από την παραμονή της μεγάλης εορτής και παρά τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, όπως επίσης και στην Ιερά Αγρυπνία που ακολούθησε, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Ιερό Προσκύνημα για να προσευχηθεί και να εκπληρώσει το τάμα του στην «Κυρά του Αιγίου». Η θαυματουργή Εικόνα, ανθοστόλιστη, είχε τοποθετηθεί στο μέσον του ναού ούτως ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των πιστών, ενώ στην τήρηση της τάξης και την εύκολη είσοδο και έξοδο, συνετέλεσαν τα μέγιστα, τόσο οι υπεύθυνοι του Ιερού Προσκυνήματος και της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα το πρωί εψάλησαν εόρτιος Όρθρος και πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες, Γέροντα από Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγο, Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, Επίσκοπο Κερνίτση Χρύσανθο, από τον σεπτό Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και πλήθος ιερέων.

«Η Παναγία, το μεγαλύτερο δώρο του Χριστού στη γη»

΄΄Το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει αφήσει ο Χριστός εις την γην ώστε να έχουμε παρρησία και να μπορούμε να προσευχόμαστε στον Θεό, είναι η Παναγία μας. Έτσι ήρθαμε σήμερα ευλαβείς προσκυνητές εις το Ιερό Της Προσκύνημα, να προσευχηθούμε σε Αυτή, να αφήσουμε την ψυχή και την καρδιά μας να ακουμπήσει στην Εικόνα της. Να φύγει ένα δάκρυ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς και να την παρακαλέσουμε έτσι ώστε να συνεχίσει αυτό το έργο παρά την αμαρτωλή ζωή την οποία έχει επιλέξει, διαβαίνει και προχωρά ο καθένας μας. Η Παναγία Τρυπητή, η μητέρα του Χριστού μας, μας υπενθυμίζει ότι όσο αμαρτωλοί και να είμαστε απέναντι στον Θεό, αυτή θα συνεχίσει να προσεύχεται για να μας δώσει ο Θεός το έλεός Του και να μας οδηγήσει στην μετάνοια για να ενωθούμε με τον Τριαδικό Θεό΄΄, είπε μεταξύ άλλων κατά τη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, κάνοντας αναφορά και στον Γάμο της Κανά που με την παραίνεση της Παναγίας ο Χριστός ευλόγησε τον γάμο μεταξύ ανδρός και γυναικός, όπως είπε, τονίζοντας πως ΄΄η Παναγία στεγάζει τον ορθόδοξο λαό και παρακαλά τον Θεό να μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι αν έχουμε σφάλει, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη, σε μία εποχή που η συγνώμη έχει λησμονήθηκε και ο εγωισμός έχει εισέλθει στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να γίνει απάνθρωπος. Η Παναγία όμως στέκει ως μητέρα στοργική και μας περιμένει όλους΄΄.

«Καμπανάκι» από τον Πατρών Χρυσόστομο για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Άγιος Πατρών κ. Χρυσόστομος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση του ισλαμισμού στην Ευρώπη, μιλώντας με λόγια πόνου για τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη με την μετατροπή της ιστορικής Ιεράς Μονής της Χώρας, σε τζαμί. ΄΄Μετά από τόσους αιώνες΄΄, όπως τόνισε, ΄΄αυτό έγινε κάτω από τη μύτη και τα μάτια των μεγάλων της γης. Εθελοτυφλούν όπως έκαναν και με την Κύπρο και με όλα τα άλλα εθνικά μας θέματα. Όμως εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε το αναστάσιμο φως να καταυγάζει την οικουμένη από εκείνη την θαυμάσια τοιχογραφία της Μονής της Χώρας η οποία είναι γνωστή σε όλους και είναι η χαρακτηριστική σφραγίδα της Αναστάσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Όσο κι αν ο πρόεδρος της Τουρκίας και όλοι οι συνεργάτες καλύπτουν όπως έκαναν και στην Αγιασοφιά, την Παναγία, την Ανάσταση του Κυρίου και τους Αγίους, όλος ο κόσμος θα καταυγάζεται από αυτό το φως. Όμως θα είναι αργά όταν η Ευρώπη κατανοήσει το μέγεθος αυτής της καταστροφής, όταν δηλαδή θα έχει ισλαμοποιηθεί και πλέον το νερό δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω΄΄.

΄΄Ο λαός μας επορεύθη μαζί με την Παναγία, τον βοήθησε και τον βοηθά να σταθεί στα πόδια του, να παλεύει για την ελευθερία του. Τόσα πρόσωπα ιερά γονάτισαν μπροστά στην Παναγία και ακούμπησαν πάνω της ολόκληρο τον λαό. Αυτή την Παναγία ευχαριστούμε και παρακαλούμε να πρεσβεύει συνεχώς και αδιαλείπτως προς Κύριον παρά τα πολλά μας τα αμαρτήματα και την αποστασία όλων μας και των κληρικών ακόμη. Είναι παρήγορο το ότι η Παναγία μας ποτέ δεν θα μας αφήσει!΄΄, πρόσθεσε.

Μεγαλοπρεπής η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Αμέσως μετά το τέλος, η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από τη σκάλα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής όπου ξεκίνησε η λιτάνευσή Της, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Δήμου, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα», αγημάτων στρατού, σχολείων, προσκόπων, αρχιερέων, ιερέων, ιεροψαλτών. Η πομπή έφτασε στην οδό Ερμού μέσω της Μιχαλοπούλου (Τεμπελόραχη) με τον κόσμο να ραίνει από τα μπαλκόνια την Ιερά Εικόνα με άνθη και την ατμόσφαιρα να μοσχοβολά λιβάνι. Προορισμός ήταν η πλατεία Αγ. Λαύρας, στο μέσον της οποίας είχε στηθεί η εξέδρα για τους αρχιερείς, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η δέηση είχε ψαλεί στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

«Φως» στην πλατεία Αγ. Λαύρας

Στην πλατεία εψάλη δέηση και αμέσως μετά ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εορτής τόσο για την Παναγία Ζωοδόχο Πηγή όσο και για το Αίγιο όπου μικροί και μεγάλοι πήγαν στο Ιερό Προσκύνημα και βγήκαν στους δρόμους για να Την υποδεχθούν και να λάβουν τη χάρη Της. ΄΄Ευχαριστούμε την Παναγία μας για όλα αυτά που καθημερινά προσφέρει σε όλο τον κόσμο. Η Παναγία Τρυπητή μας σκεπάζει και στις χαρές αλλά και στις λύπες΄΄, είπε ο Μητροπολίτης, κάνοντας αναφορά στην μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής που προσκέπασε με ένα πέπλο όλο το Αίγιο και η βόμβα που έπεσε στην Χαρτοποιία δεν εξερράγη. Ειδική αναφορά έκανε στους Αρχιερείς που κόσμησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις με ειδική μνεία στον προκάτοχό του Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο που με ενέργειές του εκτελέστηκε η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος. Μίλησε ακόμη για την ελπιδοφόρα αγάπη των νέων ανθρώπων προς τον Θεό, κάτι που φάνηκε και τη Μεγάλη Εβδομάδα και ευχήθηκε η Παναγία να σκεπάζει όλο τον κόσμο. Επίσης, έδωσε τον λόγο στον Γέροντα κ. Αμβρόσιο, ο οποίος ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά».

Προβληματισμός αλλά κι ελπίδα από τον λόγο του Μητροπολίτη Σερρών

Κατά τον πανηγυρικό της ημέρας στην πλατεία Αγίας Λαύρας, ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος κατέθεσε την βαθιά του ευγνωμοσύνη και συγκίνηση σκεπτόμενος πώς ήταν η κατάσταση λίγα χρόνια πριν «στις φρικτές ημέρες της πανδημίας, τότε που η καρδιά του λαού σφίχτηκε και η εκκλησία σαν μάνα φιλόστοργη ενήργησε έτσι ώστε να σκουπίσει τα δάκρυα των παιδιών της. Τότε που η μάνα εκκλησία ταπεινώθηκε ηθελημένα για να μπορέσει αυτός ο λαός να σταθεί όρθιος και να αντέξει την μεγάλη πρόκληση», όπως είπε. Επιπλέον, τόνισε: ΄΄Σήμερα τα πάντα είναι γεμάτα φως και η πλατεία του Αιγίου είναι κατάμεστη από κόσμο, από τον λαό που αγαπά και τιμά την εκκλησία και την μάνα Παναγία΄΄. Ακολούθως μοιράστηκε με τον κόσμου τρεις εικόνες που κυριαρχούν στο μυαλό του, λέγοντας: ΄΄Η πρώτη είναι ο Ζωοδότης Χριστός, εκείνος ο οποίος δίδει ζωή στον κόσμο. Γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο για να νικήσει τον θάνατο. Το πέρασμα από αυτή τη ζωή -η οποία πολλές φορές μοιάζει με θάνατο πικρό -στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού. Δεύτερη εικόνα είναι εικόνα της μάνας Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής που δέχεται τη ζωή μέσα στα παρθενικά της σπλάχνα και δίνει τον Χριστό στον κόσμο. Είναι αυτή από την οποία αναβλύζει αενάως αυτό το ύδωρ το ζων. Αυτό το αθάνατο αστείρευτο νερό μάς το χαρίζει πάντοτε η μάνα Παναγία την οποία τιμούμε και σεβόμεθα. Η τρίτη εικόνα που έρχεται στο νου μου είναι επηρεασμένη από όσα πικρά συμβαίνουν και στην πατρίδα μας. Και λέγει ο Θεός: «Εγώ που ήμουν πηγή από όπου ανέβλυζε το ύδωρ της ζωής, τα παιδιά μου με εγκατέλειψαν. Έστρεψαν την πλάτη τους σε εμένα και έσκαψαν με τα χέρια τους μέσα στη λάσπη και έχτισαν ένα κατεστραμμένο πηγάδι με λασπόνερο και μέσα σε αυτή την ευτέλεια προσπαθούν να ξεδιψάσουν. Αυτή την πραγματικότητα ζούμε σήμερα. Για κάποιους ο Χριστός δεν χρειάζεται και βάζουν το Ευαγγέλιο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και μας οδηγούν στην παρακμή και στην αφέλεια. Φαίνεται πως κάποιο μέρος αυτού του λαού βάλθηκε να αυτοκτονήσει πνευματικώς, να αποκοπεί από τις ρίζες και να στρέψει την πλάτη του στον Χριστό, πρωτοστατούντων δυστυχώς και εκείνων που έχουν την ευθύνη για την πρόοδο αυτού του λαού. Τι να πει κανείς για το κατάντημα αυτής της πατρίδος που καθημερινά βλέπουμε… Τα παιδιά μας φτωχαίνουν σε αξίες της ζωής. Είναι ένας κόσμος ο οποίος βαδίζει χωρίς αρχές΄΄. Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Σερρών ζήτησε από τους Αιγιαλείς να επισκέπτονται την Μακεδονία, τον «προμαχώνα της Ελλάδας» ως προσκυνητές και να προσέχουν πού… πατούν γιατί, όπως είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είναι τόπος αγίων και ηρώων. Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής αρχής, τους ζήτησε να αγαπούν και να σέβονται την εκκλησία και να υιοθετούν τα όσα πρεσβεύει η Ορθόδοξη Πίστη, με σαφή υπαινιγμό στα όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Ποιοι παρέστησαν

Να σημειωθεί πως στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο αχαιός βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος, το κόμμα «Νίκη» ο βουλευτής Αχαΐας Σπύρος Τσιρώνης και τους «Σπαρτιάτες» ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας. Ακόμη, έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, ο υποψήφιος με τη ΝΔ ευρωβουλευτής και χρυσός ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος και Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος με τους «Δημοκράτες» Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος, οι Αντιπεριφερειάρχες Πάνος Σακελλαρόπουλος, Άννα Μαστοράκου, Γεωργία Ντάτσικα και Τάκης Αντωνόπουλος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Η βροχή ήρθε όταν δεν επηρέαζε…

Μετά το τέλος της δέησης και της ομιλίας, η εικόνα επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό τζιπ για να πραγματοποιήσει ως είθισται μία περιμετρική διαδρομή διασχίζοντας τις οδούς Κλεομένους Οικονόμου -Μητροπόλεως -Αράτου -Αιγιαλέως -Κλεομένους Οικονόμου- Ασημάκη Φωτήλα –Ταξιαρχών- Νικολάου Σολιώτη- Νικολάου Πλαστήρα- Κανελλοπούλου -Ζωοδόχου Πηγής, σκορπώντας ευλογία σε όλη την πόλη. Θα πρέπει να επισημανθεί πως παρότι τα σύννεφα έστεκαν απειλητικά πάνω από την πόλη από το πρωί της Παρασκευής, οι πρώτες ψιχάλες άρχισαν να πέφτουν αμέσως μόλις η Ιερά Εικόνα ξανατοποθετήθηκε στον θρόνο Της, έχοντας ολοκληρωθεί όλο το τελετουργικό στους δρόμους. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Παναγία Τρυπητή αποδεικνύει πόσο ζωντανή και αληθινή είναι η χριστιανική πίστη…

Σε διαφορετικές δεξιώσεις πολικοί – ιερείς

Αμέσως μετά, οι προσκεκλημένοι του δήμου Αιγιαλείας μετέβησαν στο κατάστημα «Λιόπετρο» όπου πραγματοποιήθηκε η δεξίωση που παρέθεσε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, προς τιμήν της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής. Στη δεξίωση ωστόσο δεν παρακάθισαν Αρχιερείς και Ιερείς, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το γεύμα των εκπροσώπων της Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα «Αλάτι και πιπέρι» στην Άβυθο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr