background img
banner
banner

Έκανε θαύματα με τους μικρούς της ΑΕ Αιγίου

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΑΡΤΣΙΛΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ!

Η ποδοσφαιρική κλάση του Λεωνίδα Σκαρτσίλα, που από μικρός ξεχώριζε στα παιδικά τμήματα που αγωνιζόταν, τον είχε ανυψώσει στις μεγάλες Εθνικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες.
Στον Παναιγιάλειο το όνομά του γινόταν σύνθημα, ήταν από τους αγαπημένους της εξέδρας και αποτελούσε εγγύηση όταν είχε την μπάλα στην κατοχή του.

Κάποια στιγμή για τον σπουδαίο Λεωνίδα Σκαρτσίλα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου σαν ποδοσφαιριστής, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να παραμείνει ακόμα λίγο στις επάλξεις.
Το πάθος και η μεγάλη του αγάπη για το ποδόσφαιρο, τον διατήρησαν στο άθλημα. Αυτή την φορά από τη θέση της τεχνικής ηγεσίας.

Έκανε ντεμπούτο στην ΑΕ Αιγίου, έχοντας στη διάθεσή του αρκετά νεαρά παιδιά, που για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν πήραν διδαχές και προοδευτικά μηνύματα από τον πρωτοκλασάτο Σκαρτσίλα.

Η ΑΕ Αιγίου παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε την ομάδα φόβητρο για τους πρωτοπόρους του 2ου ομίλου κι αν από τους μικρούς δεν έλειπε η πείρα των επίσημων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ακόμα και την πρώτη θέση.

Η προπονητική αξία του Λεωνίδα Σκαρτσίλα δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη. Πήρε τα εύσημα από αντίπαλες διοικήσεις και ποδοσφαιριστές, μπαίνοντας από νωρίς στο στόχαστρο σωματείων της περιοχής μας και πέρα από αυτήν.

Μετά τη λαμπρή ποδοσφαιρική διαδρομή σου σαν ποδοσφαιριστής, έκανες ντεμπούτο σαν προπονητής. Ποια ήσαν τα πρώτα δείγματα γραφής που πήρες στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία;
Ευχαριστώ πολύ, ως ποδοσφαιριστής έζησα αρκετά καλές στιγμές, ευελπιστώ να τα καταφέρω εξίσου καλά και ως προπονητής. Η κατηγορία αυτή είναι πολλά υποσχόμενη υπάρχουν αρκετά παιδιά σε νεαρή ηλικία τα οποία με την κατάλληλη προσοχή από τις ομάδες μπορούν να εξελιχθούν στους αυριανούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές των εθνικών κατηγοριών.
Προσωπικά σέβομαι και στηρίζω κάθε τους προσπάθεια, αφού κάτι ανάλογο είχα περάσει κι εγώ στα παιδικά τμήματα που αγωνιζόμουν.

Υπήρξαν στιγμές και καταστάσεις που σε έβαλαν σε σκέψεις για την επιλογή σου να ακολουθήσεις την προπονητική;
Η αλήθεια είναι ότι ναι υπήρξαν τέτοιες σκέψεις στιγμιαίες βέβαια αλλά υπήρξαν. Όχι για αγωνιστικούς- ποδοσφαιρικούς λόγους, αλλά για αλλά θέματα που δεν συνάδουν με την κουλτούρα και με την φιλοσοφία, μου! Δυστυχώς όσο υπάρχουν στον χώρο παλαιά μυαλά με ξεπερασμένες τακτικές πολύ δύσκολο μπορούμε να πάμε μπροστά στο ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό! Πιστεύω κάποια στιγμή να ξεπεραστούν και αυτές οι παθογένειες. Ο αθλητισμός ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες κι εκεί είναι απαραίτητο να λειτουργούν όλα όμορφα, προοδευτικά από ανθρώπους με γνώσεις να εξελίξει τον αθλητή στο σπορ που αθλείται, στην κοινωνία και σαν άνθρωπο.

Από την πρώτη σου σεζόν στην ΑΕ Αιγίου θεωρήθηκες από όλα τα σωματεία επιτυχημένος. Απόδειξη οι προτάσεις που άρχισες να δέχεσαι. Πως εξηγείται αυτή η άμεση ικανότητα που έδειξες από το ξεκίνημά σου;
Αισθανομαι τυχερός που ξεκίνησα από την ομάδα της ΑΕ Αιγίου, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ προπονητικά στον ιστορικότερο σύλλογο της πόλης μετά τον Παναιγιάλειο, αλλά και σε συνάρτηση με την συνεργασία με την μεγαλύτερη ακαδημία της πόλης μας την ακαδημία Βασιλειου. Πήρα έτσι την ευκαιρία να δουλέψω με αρκετούς νεαρούς παίκτες από 14 έως 22 χρόνων!
Η χαρά μου πραγματικά είναι να βλέπω αυτά τα παιδιά να εξελίσσονται και να κερδίζουν πράγματα και ποδοσφαιρικά και σε προσωπικό επίπεδο για την συνέχεια στην ζωή τους. Αυτό οφείλεται σε όλους. Από των πρώτο που είναι σε αυτή την ομάδα ως τον τελευταίο. Τα μεγάλα συγχαρητήρια ανήκουν στα παιδιά διότι χωρίς την δίκη τους θέληση δεν μπορεί να γίνει καμία πρόοδος.

Αισθάνεσαι ότι μπορείς να προσφέρεις από τώρα πολύτιμες υπηρεσίες σε μεγαλύτερες κατηγορίες; Και από τι μπορεί να εξαρτάται αυτό;
Σίγουρα μπορώ να προσφέρω λόγω γνώσεων, και εμπειρίας. Σε αυτό έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο και η συνεργασία που είχα τα τελευταία χρόνια με μεγάλους και καταξιωμένους προπονητές οι οποίοι με έχουν βοηθήσει παρά πολύ! Είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι και να παίρνεις πράγματα από ανθρώπους φτασμένους. Σοφό είναι και το «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Πως χαρακτήρισες τους συναδέλφους σου προπονητές στο φετινό πρωτάθλημα; Μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα πράγματα στις συνεργασίες με τα σωματεία τους;
Θεωρώ ότι σχεδόν η πλειοψηφία των συναδέλφων έκανε πολύ καλή δουλειά και για τον λόγω του αληθές είχαμε πολύ λίγες αποχωρήσεις από τους πάγκους. Βέβαια είδαμε και αποχωρήσεις άδικες κατά την προσωπική μου άποφη, εκεί που ενώ οι προπονητές παρουσίασαν πολύ καλό έργο και έχοντας τις ομάδες σε υψηλή βαθμολογία, δυστυχώς απομακρύνθηκαν από τους πάγκους.
Είναι σημαντικό για τις διοικήσεις να δίνουν χρόνο και εμπιστοσύνη στους προπονητές και να έχουν υπομονή. Να έχουν ως αρχή ότι και οι παράγοντες στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη με μαγικό τρόπο, αλλά απαιτείται πολύ δουλειά και υπομονή.

Από πού πιστεύεις ότι ξεκινάει το κακό με τις πολλές αλλαγές που παρατηρούνται στους πάγκους των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες;
Νομίζω ότι η έλλειψη γνώσεων, πάνω στην διαχείριση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας από παράγοντες οι οποίοι, θέλουν να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Αυτός πιστεύω είναι ο βασικότερος λόγος σε αυτό το φαινόμενο το οποίο βεβαίως παρατηρείται και στις ποιο μεγάλες κατηγορίες.
Νομίζω ότι στις δικές μας κατηγορίες αυτό τείνει να εκλείψει και διαφαίνεται ότι ίσως μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη μέρα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που ίσως θα έπρεπε να έχει στηριχθεί ποιο πολύ από την πολιτεία.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;
Μπορείς να εξασκείς την προπονητική παράλληλα με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις χωρίς κόστος;
Στόχος μου είναι να καταφέρω να εξελιχθώ, να αναβαθμίσω τις γνώσεις μου και να είμαι έτσι σε θέση για να κάνω το επόμενο βήμα σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Βέβαια λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων είναι λίγο δύσκολο, δεν παύει όμως να υπάρχει η προοπτική να τα καταφέρω στο μέλλον.

Έχεις κάποιον κόουτς σαν πρότυπο;
Ολοι οι καλοί προπονητές μπορούν να γίνουν πρότυπα, διότι ο καθένας έχει κάτι ξεχωριστό σαν χαρακτηριστικό που τον έχει φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο.
Νομίζω Κουαρντιόλα και Αντσελότι είναι ότι σπουδαιότερο υπάρχει στην εποχή μας!

Γιατί οι ομάδες στις μεγάλες Ελληνικές Λίγκες προτιμούν ξένους προπονητές;
Νομίζω ότι σε όλα τα επίπεδα στηρίζουν το ξένο στοιχείο όχι μόνο σε προπονητές, αλλά και σε παίκτες, διαιτητές! Το θεωρώ λάθος διότι έτσι δεν προάγουμε και δεν ενθαρρύνουμε το Ελληνικό στοιχείο, οδηγώντας δυστυχώς τον ποδοσφαιρικό αθλητισμό, σε καταστροφικό αδιέξοδο. Η γνώμη μου είναι ότι όλο αυτό πρέπει να ξεπεραστεί, να αλλάξουμε κατευθύνσεις και να αρχίσουμε να στηρίζουμε και να κτίζουμε με δικούς μας αθλητές- προπονητές!

Τι θα ήθελες να προσθέσεις τελειώνοντας;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ομάδα μας και πάνω από όλα τους ποδοσφαιριστές μου τα παιδιά μου, όπως μου αρέσει να λέω, που για άλλη μια χρόνια ήμασταν μαζί και προσπάθησαν με όλη τους την ψυχή να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην ομάδα της πόλης μας τον ΠΓΣ. Να δώσω συγχαρητήρια για την παραμονή της ομάδας στην Γ΄ Εθνική κατηγορία γιατί διόλου εύκολο δεν ήταν και αυτό το χρωστάμε σε όλα τα παιδιά της ομάδας και στους Αιγιώτες φιλάθλους μας που έδειξαν ότι είναι πάντα κοντά στην ομάδα.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε και την πρώην διοίκηση χωρίς αυτήν καμία προσπάθεια δεν θα είχε επιτευχθεί. Εύχομαι να αλλάξουν γνώμη και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους και φέτος η ομάδα να πρωταγωνιστήσει στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr