background img
banner
banner

Αισθητά μειωμένη η κίνηση στη λαϊκή αγορά

ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ… ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ

Καλοκαίρι, η εποχή που φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν την τιμητική τους και η κατανάλωσή τους αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτό τουλάχιστον αποτυπωνόταν στις αγορές προηγούμενων χρόνων, καθώς η εικόνα της λαϊκής αγοράς στο Αίγιο τα τελευταία Σάββατα μάλλον θυμίζει… βαρυχειμωνιά.

Μία βόλτα στην οδό Σολιώτη το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου και μάλιστα εν μέσω τριημέρου και αυξημένης επισκεψιμότητας, έδειξε του λόγου το αληθές. Η κίνηση μπροστά από τους πάγκους διεξαγόταν άνετα και πολλά προϊόντα παρέμεναν στις θέσεις τους ακόμη και με το πέρασμα της ώρας.

΄΄Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και κάθε εβδομάδα που περνά, η εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση στην υπαίθρια αγορά του Αιγίου είναι πραγματικά… αποκαρδιωτική.
Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ ορατό πια ότι ο μέσος καταναλωτής έχει περιορίσει τις αγορές του στο ελάχιστο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πελάτες σε όλους τους πάγκους της λαϊκής, από κάθε μεριά του δήμου, που έχουν πλέον μία πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική, δεν αγοράζουν με χαλαρότητα κανένα προϊόν.

Όλα στο καλάθι της νοικοκυράς είναι «υπολογισμένα» και πάντα μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του καθενός΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκής αγοράς Αιγίου, Οδυσσέας Κανελλόπουλος, εμφανώς προβληματισμένος.

Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Αυτό που… λέγεται, ότι η κίνηση στην αγορά ανεβαίνει όταν ο κόσμος πληρώνεται τον μισθό του και οι συνταξιούχοι παίρνουν την σύνταξή τους, είναι πλέον ένας μύθος. Κάποτε ίσχυε, σήμερα όμως δεν αποτυπώνεται σε κανένα ταμείο. Η εικόνα που αντικρίζει κάποιος που θα περάσει από την λαϊκή ακόμα και σε ώρα αιχμής θα παρουσιάζει πολλούς να κοιτούν τους πάγκους και λίγους να ψωνίζουν΄΄.

Πτώση πωλήσεων κατά 20% σε σχέση με πέρυσι

Ο πρόεδρος των οπωροκηπευτικών της λαϊκής αγοράς του Αιγίου υπολόγισε ότι το 70% των καταναλωτών αγοράζουν λίγα φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες, επιλέγοντας πάντα τα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παραγωγών, στο σύνολό τους πιστεύουν ότι τα φρούτα εποχής φεύγουν πολύ λιγότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς -όπως αναφέρουν -δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές.

Επίσης αναφέρουν ότι τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα σχεδόν σε όλα τα προϊόντα του οπωροκηπευτικού κομματιού της λαϊκής αγοράς.΄΄Υπάρχει απογοήτευση από τους παραγωγούς της περιοχής. Νομίζω ότι στο εξής χειρότερα μπορεί να ‘ρθουν τα πράγματα… καλύτερα αποκλείεται. Βρισκόμαστε 20% πιο κάτω από το καλοκαίρι του ‘23 και σε κίνηση και σε τζίρους΄΄, κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.

Περίπου στα ίδια οι τιμές

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι κάποια προϊόντα έχουν χαμηλότερη ποιότητα φέτος από ό,τι πέρυσι, όπως για παράδειγμα η ντομάτα, που κατά γενική ομολογία είναι το αγαθό που δεν έχει πλέον την ίδια ποιότητα που είχε πριν από ένα ή δύο χρόνια, δεδομένου ότι είναι το αγαθό που «χτυπήθηκε» περισσότερο από την κλιματική κρίση της προηγούμενης της περιόδου και το χαλάζι που έπληξε κάποιες περιοχές του νομού κατά τον χειμώνα που πέρασε.

Ως προς τις τιμές, παρουσιάζονται στα ίδια επίπεδα με κάποιες μικρές αποκλίσεις. Έτσι, μία καταγραφή του Protionline.gr έδειξε τα εξής: Μελιτζάνες: 1,80 – 2 ευρώ το κιλό, κολοκυθάκια: 2 – 2,20 ευρώ, πατάτες: 0,80 έως 1,20 ευρώ, αγγουράκια: 1,50 – 2 ευρώ, ντομάτες: 1 έως 2,5 ευρώ, κρεμμύδια: 1,50 ευρώ (κόκκινο), βλήτα: 1,50 ευρώ το κιλό, σκόρδα: 0,50 ως 0,70 ευρώ, σπανάκι: 1,80 – 2,50 ευρώ, λάχανο: 1,50 ευρώ (μεσαίο μέγεθος), μαρούλια: 0,50 – 0,70 ευρώ το ένα, άνιθος, μαϊντανός: Από 0,50 έως 0,70 ευρώ, παντζάρια: 1,50 ευρώ, νεκταρίνια: 1,50 ευρώ, ροδάκινα: 1,50 έως 2,50 ευρώ, καρότα: 1,50 ευρώ, πιπεριές: 2,00 ευρώ, μήλα: 1 έως 2,50 ευρώ, ανάλογα την ποικιλία, πατάτες χαμηλής διαλογής: 0,50 ευρώ το κιλό και τέλος καρπούζι 0,80 ευρώ το κιλό.

Η λειτουργία της λαϊκής

Ως προς τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, φαίνεται πως η μείωση της κίνησης έχει περιορίσει και τη δράση των παράνομων πωλητών.
Ο κ. Κανελλόπουλος πάντως ανέφερε πως τα προβλήματα είναι πολλά και ότι από πλευράς δήμου δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα ούτε διενεργούνται έλεγχοι, εκφράζοντας τη βούληση να πραγματοποιηθεί συνάντηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να τεθούν στη δημοτική αρχή κάποια θέματα που άπτονται της λειτουργίας της λαϊκής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr