background img
banner
banner

Ο Κλέων “έκαψε” τις σοδειές

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ -ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  

Εκτεταμένες ζημιές στην γεωργική παραγωγή σε καλλιέργειες με νωπά κηπευτικά τα οποία προορίζονταν για άμεση κατανάλωση, εκτάσεις με καλοκαιρινά φρούτα αλλά και φυτείες με πρώιμα λαχανικά, στην Αχαΐα, αφήνει πίσω του ο καύσωνας ‘Κλέων’ ο οποίος αποχώρησε μετά από τρία παρατεταμένα κύματα ζέστης τα οποία κυριάρχησαν επί 15ημερο.

Εκατοντάδες παραγωγοί οι οποίοι τροφοδοτούν εμπόρους στις λαϊκές της Πάτρας και του Αιγίου ή διατηρούν οι ίδιοι πάγκους στις λαϊκές μιλούν για εκτεταμένη καταστροφή η οποία θα φέρει ελλείψεις και ανατιμήσεις στην αγορά ακόμα και σε ανθεκτικές καλλιέργειες οι οποίες διατηρούσαν μέχρι πρόσφατα, σε λογικά επίπεδα, το ισοζύγιο των τιμών μαναβικής.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Ιούνιο καθώς είχαμε χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ζημιές στα πυρηνόκαρπα, βερικοκιά, κερασιά, βυσσινιά και τα αχλάδια. Η έλευση του καύσωνα τα τελευταία 24ωρα μας αποτελείωσε καθώς έχουν πρόβλημα με νωπά είδη και κηπευτικά. Ζημιά θα έχουμε και με τα επιτραπέζια σταφύλια τα οποία θα πρέπει να βγουν στην αγορά. Οι αυξήσεις θα είναι στο 40% με εξαίρεση καρπούζι και πεπόνι» σύμφωνα με τον Βασίλη Σιάτρα, γραμματέα του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Αιγίου.

Εκτιμάται ότι ένας 60-70% σε είδη τα οποία προορίζονται για τη λαϊκή αγορά μπορεί να έχουν καταστραφεί, μέσα σ’ ένα 10ήμερο. Στην κορυφή του προβλήματος είναι η ντομάτα η τιμή της οποίας ήδη πιέζεται προς τα πάνω έως και 50% όμως από τις αυξήσεις δεν θα ξεφύγουν ούτε τα φρούτα εποχής όπως καρπούζι και πεπόνι τα οποία παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα έως και πρόσφατα.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση, το 80% από τα νωπά είδη οπωροπωλείου όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκυθάκι, με τα οποία γίνεται η τροφοδοσία των λαϊκών αγορών στην Πάτρα καθημερινά, καλλιεργούνται υπαίθρια. Αν έρθει κάποιος να δει το πραγματικά συμβαίνει στο χωράφι, θα απογοητευτεί. Μέρα με τη μέρα πολλά είδη αλλοιώνονται και πέφτουν, η έκταση των ζημιών θα μεγαλώσει» δηλώνει στο Protionline.gr ο Δημήτρης Παπαδάτος, παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λαϊκής Αγοράς Πατρών «Ο Άγιος Τρύφων».

«Για μέρες, η λαϊκή αγορά κατέβαζε ρολά πριν τις 12 μ.μ. λόγω της ζέστης. Η πτώση της κίνησης έφτασε στο 50%, συνάδελφοι έβαλαν τα είδη οπωροπωλείου σε τιμή κόστους για να μην τα πετάξουν. Τις επόμενες ημέρες το σκηνικό αλλάζει, πολλοί παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά και θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις και πιέσεις για νέες αυξήσεις τις τιμές» σύμφωνα με τον Σπύρο Λαμπρόπουλο, έμπορο και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λαϊκής Αγοράς Πατρών «Ο Άγιος Τρύφων».

Σύμφωνα με απόφαση του ΕΛΓΑ, οι ζημίες λόγω του καύσωνα (σε περιοχές όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου θα υπολογιστούν και θα υπάρξουν και αποζημιώσεις. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί αναμένουν την εξέλιξη του φαινομένου και τις επιθεωρήσεις, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. «Η παραγωγή μας χάθηκε, τα φυτά κάηκαν από τη λάβα. Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, διήρκησε πολλά 24ωρα με τα 40άρια να επανέρχονται. Κάηκαν ακόμη και τα φυτά…» συμπληρώνει ο κ.Παπαδάτος.

Πρώιμη… καταστροφή

Σημαντικές είναι οι ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα. Λόγω της ζέστης έχει προκληθεί πρόβλημα ακαρπίας στα ακτινίδια. Ζημιές υπάρχουν και σε πρώιμες καλλιέργειες σε κουνουπίδι, πράσο, λάχανα. «Η παραγωγή που αφορά στα πρώιμα λαχανικά θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Ξεκινάμε φύτευση σε λάχανο και κουνουπίδι καθώς τα φυτά που είχαμε βάλει δεν άντεξαν» καταλήγει ο κ.Παπαδάτος. Ζημιά λόγω του καύσωνα έχει υποστεί και η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Αχαΐα η οποία επλήγη ιδιαίτερα το διάστημα πριν μεταφερθεί προς χυμοποίηση, το τριήμερο από 22 έως και 24 Ιουλίου. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει στο 50% καθώς οι τιμές που ορίζει, ίσχυαν πριν από μια δεκαετία…

Η σταφίδα

Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί και σταφίδες από τις εναλλαγές του καιρού το προηγούμενο δίμηνο (βροχοπτώσεις και καύσωνα) καθώς ο περονόσπορος έπληξε τα κλήματα! Σε λίγες μέρες ξεκινά μάλιστα η νέα συγκομιδή με τις αποθήκες γεμάτες από πέρυσι και τιμές παραγωγού, στα 70 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα με τον Γεν. Διευθυντή της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτο Σταυρόπουλο το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικές για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μαύρης σταφίδας, τα προηγούμενα χρόνια, απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα οι φυτείες να είναι γερασμένες και επιρρεπείς. Στα πλαίσια των πρόσφατων επαφών με την νένα ηγεσία του Υ.Α.Α&Τ και τον κ.Αυγενάκη, μέσω της ΕΘΕΑΣ, κατατέθηκε και αίτημα για χρηματοδότηση νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της Π.Ε.Σ. είναι να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα το 30% τουλάχιστο της καλλιέργειας (περί τα 30 χιλιάδες κλήματα) με στόχο το προϊόν να παραμείνει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και να ανατραπεί η πορεία εγκατάλειψης των τελευταίων ετών. «Στο τελευταίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιέργειας εντάχθηκε το 20% και από αυτό το μικρό ποσοστό, αναδιάρθρωση τελικά δεν υλοποιήθηκε Δεν θα υπάρξει συνέχεια στο προϊόν μας αν δεν πάμε άμεσα σε μια σωστή αναδιάρθρωση» σχολιάζει ο κ.Σταυρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr