background img
banner
banner

«Θωρακίζεται» ο σιδηρόδρομος

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΙΑΤΟ – ΑΙΓΙΟ – ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ

Με αφορμή την επανεκκίνηση του Προαστιακού της Πάτρας, από το Ρίο μέχρι και την Κ. Αχαΐα, στην Πάτρα βρέθηκαν την Τρίτη 4 Ιουνίου η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Ιωάννης Ξιφαράς, ο νέος πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Οργανισμού, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία του Οδοντωτού ο οποίος «πληγώθηκε» τον περασμένο χειμώνα από κατολισθητικά φαινόμενα, η διοίκηση του ΟΣΕ ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά ότι ο Οδοντωτός «θωρακίζεται» με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και συστήματα επικοινωνίας, στα πλαίσια της αναβάθμισης των συνθηκών ασφαλείας στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους
«Ο Οδοντωτός υπέστη τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών στο φαράγγι του 2023, αλλά και παλαιότερα (2007). Μπορεί για τις καταπτώσεις στη γραμμή να μην είναι υπόλογος ο σιδηρόδρομος αλλά δυστυχώς υφίσταται τις συνέπειες. Προχωρήσαμε σε τρεις διαδοχικούς καθαρισμούς και απόφραξη της γραμμής.

Πλέον παρακολουθούμε την κυκλοφορία κι όχι μόνο καθώς ήδη εγκαταστάθηκαν τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί σε Νιάματα, Μ. Σπήλαιο και Καλάβρυτα για να έχουμε άμεση ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλά τοποθετούνται και σεισμογράφοι, καθώς όπως γνωρίζετε η περιοχή είναι επιρρεπής σε δονήσεις» ανέφερε ο κ. Τερεζάκης. Παράλληλα, όπως ήδη έχει ανακοινώσει μέσω του Protionline.gr το επόμενο διάστημα μπαίνει και η οπτική ίνα Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα, «επιτρέποντάς μας να έχουμε απευθείας εικόνα των δρομολογίων, ενώ αναβαθμίζουμε και τις ραδιοεπικοινωνίες στο φαράγγι για άμεση επικοινωνία των συρμών με τα κέντρα, που ήδη έχουν εφοδιαστεί και με δορυφορικά τηλέφωνα» σύμφωνα με τον κ. Τερεζάκη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης τόνισε πως το «σύντομα θα έχουμε καλά νέα για το σύνολο του ταξιδιωτικού και τουριστικού σιδηροδρόμου».

Εν αναμονή της αξιολόγησης

Από την πλευρά της η κα Αλεξοπούλου εστίασε στη χρηματοδότηση της γραμμής Ρίο- Πάτρα και της σύνδεσής της με το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο Κιάτο-Ροδοδάφνη-Αραχωβίτικα. Η αχαιή Υφυπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι, με προβλεπόμενη υπογειοποίηση 80% της γραμμής στην Πάτρα, το έργο προϋπολογισμού 366 εκατ. ευρώ μπαίνει στον «Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF II) 2021-2027» μετά το αίτημα που κατέθεσε το Υπουργείο αναμένεται σύντομα η αξιολόγησή του.

Τον Δεκέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε το Β’ Στάδιο (διάλογος με συμμετέχοντες) του Διαγωνισμού και στην παρούσα φάση είναι σε προετοιμασία τα Τεύχη για την εκκίνηση του Β.ΙΙ Σταδίου (πρόσκληση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς οικονομικής), με προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης, τη συγχρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε.

Ο Προαστιακός της Πάτρας

Η κα Αλεξοπούλου ανακοίνωσε την Τρίτη την επέκταση της εργολαβίας για τη συντήρηση και ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από Πάτρα έως Αγ. Διονύσιο και ανακαίνισής της από Ρίο έως Κ. Αχαΐα, καθώς και τη λειτουργία επιπλέον στάσεων.

Χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών ανάταξης της γραμμής στο τμήμα από τον κεντρικό σταθμό της Τριών Συμμάχων έως τη Γούναρη και την επανέναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού στον νότιο κλάδο, Πάτρα – Δυτική Αχαΐα.

«Στόχος μας εκτός από το να έχουμε έναν ασφαλή και αξιόπιστο Προαστιακό είναι να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης σε όλο το τμήμα της γραμμής, ώστε το τρένο να γίνει ένα φιλικό μέσο για όλους τους πολίτες», τόνισε η Υφυπουργός.

Στην επίσκεψη και συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να αποδοθεί στον Δήμο Πατρών επιπλέον χώρος του αμαξοστασίου στον Άγιο Διονύσιο για παρκινγκ ενώ, παράλληλα, θα μελετηθεί άμεσα η δημιουργία νέας στάσης του Προαστιακού στον Άγιο Διονύσιο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr