background img
banner
banner

Μισός αιώνας προσφοράς με σπάνια έργα και αποκαταστάσεις

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ» Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο 15 Ιουνίου στο δημοτικό Αρχοντικό «Παναγιωτόπουλου» Αιγίου η ατομική έκθεση αγιογραφίας του Απόστολου Θεοδωρακόπουλου. Η έκθεση η οποία αποτελείται από 25 έργα έχει τεθεί υπό την αιγίδα Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν ώρα 7:00 ενώ θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 25 του μηνός.

Ο Απόστολος Θεοδωρακόπουλος είναι Συντηρητής Έργων Τέχνης και Αγιογράφος με καταγωγή από το Αίγιο. Η έκθεσή του θα περιλαμβάνει πρωτότυπες αγιογραφήσεις εικόνων του Ιησού, της Παναγίας και Αγίων αλλά και αντίγραφα εικόνων από αγιογραφίες, ψηφιδωτά και εικόνες.

Η έκθεση των έργων του Απ. Θεοδωρακόπουλου αφορά πρωτότυπες αγιογραφήσεις αλλά και η μοναδική απόδοση μεγάλων έργων τέχνης. Στους χώρους της έκθεσης θα υπάρχουν και απεικονίσεις μεγάλων ζωγράφων και αγιογράφων, των Μιχαήλ Δαμασκηνού, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Αγγέλου Ακοτάντου.

Στα αντίγραφα μοναδικών εικόνων και σπάνιων αγιογραφιών που φιλοξενούνται στην έκθεση ξεχωρίζουμε τον Μυστικό Δείπνο από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου, της ιεράς εικόνος του Αγίου Δημητρίου από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, αντίγραφο τοιχογραφίας του 14ου αιω. από τον Ναό Ζωοδόχου Πηγής Πρίνου Ρεθύμνου, τον ‘Ιησού Χριστό Ευλογών’ της Ι.Μ. Βατοπαιδίου κά.

Ο Απόστολος Θεοδωρακόπουλος απέκτησε, μετά από πολλές δεκαετίες δουλειάς, το δικό του Εργαστήριο Αγιογραφίας και Συντήρησης Έργων Τέχνης το οποίο αποσκοπεί στην διάσωση του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού πολιτισμού και όχι μόνο…

Έχει στο πλούσιο ενεργητικό του συμμετοχή στην αποκατάσταση μεγάλων έργων τέχνης και αγιογραφίας στο Άγιο Όρος (Πρωτάτο και Ι.Μ. Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Ξενοφώντος), στην Κρήτη (Ι.Μ. Τοπλού, Γωνάς, Παναγίας Κεράς Κριτσά και Λασιθίου, Πρέβελης, Μυριοκεφάλων κα.) , στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Στο Αίγιο έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην αγιογράφηση του Ι.Μ.Ν. Ναού Φανερωμένης, του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος στο Διακοπτό και το Κοιμητήριο του Αιγίου ενώ σύντομα αναλαμβάνει δράση και στην αποκατάσταση των σπανίων αγιογραφιών του Ι.Ν. των Εισοδίων.

Επίσης έχει εργαστεί στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, στην αποκατάσταση του Τέμπλου, και σε ναούς των Πατρών.
Εκτός από τις μοναδικές αγιογραφήσεις, εικόνες και αποκαταστάσεις αγιογραφιών σε ναούς και μονές, έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις βυζαντινών εικόνων και έχει εργαστεί επί 50 και πλέον έτη ως πτυχιούχος συντηρητές και αγιογράφος.

Εργάστηκε στην 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αθηνών, την 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών, σε Ομάδα Συντηρητών του ΥΠ.ΠΟ. στον Άθωνα, έχει διδάξει αγιογραφία σε σχολές και σχολεία ενώ στην Αλεξάνδρεια συντήρησε εικόνες του Μουσείου του Πατριαρχείου.

«Τη στιγμή που βλέπεις κάτω από έναν σοβατισμένο τοίχο να ξεπροβάλει η μορφή ενός Αγίου, που αποτελεί τμήμα κάποιας αγιογραφίας, τότε αισθάνεσαι να πετάς και ν αγγίζεις τον ουρανό» δηλώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος στo Protionline.gr

Έχει αποκαταστήσει περισσότερες από 1.000 εικόνες πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες και ειδικά φυλασσόμενες, από το φόβο της φθοράς.

Έχει συμβάλει στην αποκάλυψη των προτύπων σε εικόνες και αγιογραφήσεις που είχαν επι-ζωγραφιστεί, είναι ειδικός και σε ξυλουργικές εργασίες προστασίας σπάνιων εικόνων.
Κατά την διάρκεια των εργασιών και συντηρήσεων και εν μέσω πνευματικών αναζητήσεων έχει βρεθεί και με τον όσιο Παϊσιο στο κελί της ‘Παναγούδας’.

Του έχει απονεμηθεί ο Χρυσός Λέοντας του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας εκ του Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου. Είναι κάτοικος Ψαθοπύργου Πατρών.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα και Τετάρτη, πρωί ώρες 10.00 – 13.00 καθώς και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο, πρωί ώρες 10.00 – 13.00 και απόγευμα ώρες 18.00 – 20.30.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr